Glazer ger sig inte

Floran av nyheter inom alla områden är stor. Det må gälla sponsring eller kommunala borgenslån - utbudet är omfattande bland notiserna.
Annons
Villa köpa United för 10 miljarder
Amerikanska finansmannen Malcom Glazer ger sig inte. 10 miljarder är hans senaste bud för att få köpa Manchester United.
Malcom Glazer är envis. Han har gång efter annat återkommit med bud för att bli storägare i Manchester United.
Buden ha förkastats – antingen därför att supportrarna har protesterat eller att Glazer inte har  bjudit tillräckligt.
Nu är det frågan om. 10 miljarder kronor är mycket pengar, så mycket att även Uniteds ägare kan tänka sig att lyssna närmare.


Canal Plus tar över mer hockey
Canal Plus stärker sin marknadspositionen i Norden när kanalen tar över finska elitserien i hockey.
Den finska kanalen, MTV3, hade rättigheterna tidigare. Men nu köper C More Entertainment, som äger Canal Plus, rättigheterna tillsammans den finska tv-kanalen Nelonen och avtalet sträcker sig till och med 2008. Köpesumman är hemlighållen.
Canal plus får därmed ensamrätt på samtliga matcher i FM-ligan fram till semifinal tre, då också Nelonen får visa matcherna. Även svenska abonnenter kan se vissa matcher. 


En ny fotbollssajt
Sportkedjan Stadium ska lansera en fotbollssajt tillsammans med fotbollstidningen Match. De båda aktörerna har samarbetat under tre år och bygger nu tillsammans upp webbsajten stadiumfotboll.se där redaktionellt material blandas med fotbollsprodukter från Stadium.
- Målet är att höja vår trovärdighet som fotbollspartner och leverantör. Vi ser att samarbetet är en unik kombination, säger Per Malmros, projektledare Stadium.
- Det är möjligt att vi på sikt tar in externa annonsörer. De som ligger närmast är i så fall våra leverantörer, säger han.
Stadiumfotboll.se ska lanseras i samband med den arenareklam som företaget bedriver och i övrig fotbollskommunikation.


DN byter sportchef
Anders Steinvall lämnar jobbet som sportchef på Dagens Nyheter. Nu jagar tidningen en ersättare inne på egna redaktionen.
Steinvall hade ett fyra-årskontrakt, men slutar efter tre år. Han återgår till att vara reporter och skälet till hans beslut är att pendlandet från Västerås och en krävande arbetsuppgift i Stockholm inte går att förena


Får borgenslån
Kommunstyrelsen i Avesta beviljar Masarnas borgensansökan för ett lån om 1,5 miljoner kronor.
-Ett fullt acceptabelt beslut, även om vår ansökan gällde 1,8 miljoner kronor, säger Masarnas ordförande Åke Johansson.
Resterande 300 000 kronor tror han ordnar sig utan några större problem.
- De får vi naturligtvis lösa på ett annat sätt. Vi är nöjda med den här hjälpen.
På fem år räknar Johansson med att Masarna ska ha betalat av lånet.
Masarnas söker kommunens borgenåtagande för att klubben vill betala sina leverantörer. Dessutom kan föreningen nu betala tillbaka pengar som lånats av två privatpersoner efter fjolårssäsongen då ekonomin var ytterst ansträngd.
Sedan dess har många inom föreningen jobbat hårt för att få ekonomin i balans.
-Det går knappast att sänka kostnaderna, men man kan ju alltid försöka att hålla dem nere så mycket som möjligt.
Biljettpriset är något som har diskuterats.
-Vår första tanke var att behålla samma pris som i fjol, det vill säga en hundralapp. Nu ser det ändå ut som att det blir en höjning till 120 kronor.


Sony sponsrar Fifa med två miljarder
Sony har tecknat ett globalt sponsoravtal med FIFA (Fédération Internationale de Football Association) och är värt 2,2 miljarder kronor under 2007-14.
Sony kommer därmed att bli mycket framträdande vid över 40 FIFA-evenemang. Som exempelvis fotbolls-VM (Sydafrika 2010 och preliminärt i Sydamerika 2014), FIFA Women's World Cup, FIFA Confederations Cup och FIFA Interactive World Cup.
Sony blir "FIFA Partner" som är högsta sponsornivån dit endast sex företag når. Dessutom är det bara förunnat en FIFA-partner per bransch.


Juventus nya guldkontrakt
Juventus har skrivit ett nytt sponsoravtal med det holländska oljebolaget Oilinvest (Netherlands) BV värt minst 110 miljoner euro under fem år.
Zlatan och hans lagkompisar får Tamoil som ny logga på tröjorna.
Det är en rekordsumma för tröjsponsring. Bayern München ska 17 miljoner euro årligen av T-Com, Real Madrid får 14 miljoner euro från Siemens och Manchester Uniteds 13 miljoner euro från Vodafone.
Oilinvest har även en option som gör att man kan förlänga ytterligare fem år (2010-15) för ytterligare 130 miljoner euro (motsvarande ca 1,2 miljarder kronor).

Pott för idrottsevenemang?
Inrätta en riskfond för att Sverige ska kunna konkurrera på den internationella arenan och erövra stora internationella idrottsevenemang.
Det förslaget framkom vid ett seminarium på rese- och turistmässan TUR i Göteborg.
Staten bör ta ansvaret för en sådan fond, eftersom det är staten som är den store vinnaren ekonomiskt, tyckte representanter från Riksidrottsförbundet och Svensk Turism.
- Vi måste få samma spelregler som andra länder, sägerGunnar Larsson, ordförande i Riksidrottsförbundet (RF).
- Vi behöver en fond med syfte att vinna fler internationella idrottsevenemang – en fond som dels kan ge riskgarantier men dels också vara de olika specialidrottsförbunden behjälpliga med experthjälp för såväl ansöknings- som planeringsfasen.
Ossian Stiernstrand från Turismens Utredningsinstitut i Göteborg har gjort en prognos för friidrotts-EM i Göteborg 2006. Av beräknade turistomsättningen på 800 miljoner kronor beräknas 472 miljoner kronor gå till skatt. 166 miljoner kronor utgör utländska besökares konsumtion i Sverige.


Tre blir huvudsponsor
För fjärde året i rad anordnar golftidningen Golf Digest turneringen Golf Digest Trophy med mobiloperatören Tre som huvudsponsor.
Tre går in som huvudsponsor för att nå ut till egna företagare. Tre ska bland annat filma spelarnas svingar, vilka ska kunna ses på Tres hemsida.
Golf Digest anordnar tävlingen för att värva prenumeranter och bygga varumärke.
- Vi siktar på 3 500 nya prenumeranter tack vare årets tävlingar, säger chefredaktör Tommy Jeppsson.
 

Avgörandet eller uppgörelsen kommer allt närmare, Den 26 februari ska IFK Norrköping ha årsmöte och ovissheten är fortfarande stor i och runt klubben. Det gäller Peter Hunts öde, men i lika hög grad även IFK:s öde.

Nu går till och med en majoritet i IFK Norrköpings styrelse mot Hunt och ger sitt fulla stöd till avgående klubbdirektören Jens Magnusson. I ett officiellt uttalande på klubbens webbplats presenterar styrelsen resultatet av den rapport där arbetsmiljön i föreningen kartlagts.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Landets rally-entusiaster får bereda sig på att åka till norr Sverige för att se världens rallystjärnor framöver. Diskussioner ska pågå med flera nordliga regioner som är beredda att satsa miljoner för att Sverige ska ha ett vinterrally även i fortsättningen

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.