SOK har värvat Vattenfall

Vattenfall blir OS-sponsor
Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, har klart med en ny sponsor efter en tids arbete för den nya lanseringen. Fram till OS i London 2012 blir Vattenfall en del av SOK olympiarörelsen.
- Vi ser det som ett bra sätt att stärka Vattenfalls varumärke, och skapa bra och positiva associationer till Vattenfall. Samarbetet ger oss också möjligheter till relationsmarknadsföring, att skapa mötesplatser för både kunder och medarbetare, kommenterar Vattenfalls sponsringschef Helena Kortered.
Möjligheten att associeras med OS har övertygat Vattenfall som sedan tidigare har en framträdande partnerroll hos Svensk Skidförbundet och Kungliga operan.
- Vi ska integrera OS i vår egen marknadsföring, och vi lyfts fram som teamsponsor i allt material från SOK.


40 nya travmiljoner
40 miljoner berikar tävlingsverksamheten inom travsporten. Skälet är att ATG går bra, riktigt bra och slår omsättningsrekord när siffrorna överstiger 11 miljarder.
- Vi är helt klart nöjda, säger Jim Frick, ordförande i Travtränarnas Riksförbund, sedan han mottagit budet om ökade satsningar.
Aktiva inom trav- och galoppsporten har krävt åtgärder från ATG. Förslag fanns om bl a att satsa mera på Lunchtravet och V65. Därtill ville man stoppa prissänkningar på vardagstravet. Men efter möte mellan aktiva, ATG, Svenska Travsportens Centralförbund (STC) och Svenska Galoppförbundet (SGF) är alla överens och ser framåt.
Nu ska 29 miljoner gå till de aktiva för att uppmuntra dem och därmed förbättra tävlingskvalit. V65-spelet får ytterligare elva miljoner för att spelet på små- och mellanbanor ska kunna erbjuda tre lopp vardera på 30 000 respektive 40 000 kronor i varje spelomgång.
De så kallade premieloppen för tvååringar stöttas med sex extra miljoner som främst ska användas till att uppmuntra hästägare. En proffstränad tvååring får 20 000 kronor vid godkänt premielopp.


Lanserar allsvenska för e-sport
Trots att lagsport på internet har fler utövare i Sverige än innebandy och basket tillsammans, saknas en rikstäckande serie för dess tävlingar. Nu lanserar Bredbandsbolaget en allsvenska för e-sport på www.spelarenan.se.
Lagsport på internet, så kallad e-sport, har på bara fem år fångat en stor del av befolkningen. Uppskattningsvis tävlar 250 000 svenskar i dag mot varandra i olika grenar, till exempel Counter-Strike och Battlefield. Av dessa är 5-10 procent utövare på elitnivå som deltar i större tävlingar med miljontals kronor i prispengar.
– E-sport är på många sätt redan en folksport i dag. Det som saknas är någon som dels organiserar tävlingar i ett seriesystem, dels gör det tillräckligt enkelt för att den breda gruppen under eliten ska kunna delta. Hittills har det krävts relativt hög teknisk kompetens för att delta i lagtävlingar på internet, säger Peder Ramel, vd för Bredbandsbolaget.
 

Vikings existens hotad
Nordic Vikings i den asiatiska hockeyligan är farligt nära ett abrupt slut. Ekonomiska problem hotar fortsatt verksamhet och nu söker de ansvariga hjälp.
- Vi har inte fått det stöd från sponsorerna och de kinesiska bolagen som vi hade hoppats, säger Vikings vd Per-Erik Holmström som bekräftar den prekära situationen.
Nu diskuteras en nyemission i förhoppning om att få in nya pengar. I dag finns det spelare som har haft svårt att få ut lönen.
Det var i våras som en samling affärsmän såg vinster i hockeyn som marknadsförare i Kina. Därför uppstod ett nordiskt lag i den asiatiska ligan.
Men just nu lever Nordic Vikings farligt. Sportsligt har det gått bra. Laget hör till de främsta i en serie med nio klubbar.


Henke får egen kollektion
Henrik Larsson ska lansera  en egen sportkollektion.
- Det är kläder med min logga på, säger Henrik Larsson som blir ytterligare en i raden av idrottsstjärnor som ska slå mynt av egna kläder.
Han ska under varumärket HL presentera sportkläder i samarbete med Adidas.
- En snygg logo, säger Henrik Larsson.


Vill inte spela mot stjärnorna
Svenska Tennisförbundets auktion och möjligheten att spela mot en stjärna blev inte särskilt lyckosam. På eBay slutade budet på enbart 3 100 kronor.
– Det kanske är för mycket annat i jultid, så att folk inte hinner engagera sig, gissar Tony Wiréhn, generalsekreterare vid Svenska tennisförbundet.
- Människor är inte helt vana vid sånt här. Men lite mer pengar hade jag nog hoppats på.
Behållningen från auktionen går till ungdomstennis. Nu tillkommer överskottet från ett lyckosamt evenemang i Göteborg där Magnus Larsson;: Stefan Edberg, Mats Wilander med flera deltog.


Fortsatt äktenskap
Att Åtvidabergs kommun garanterad en förlustgaranti på 1,5 miljoner kronor per år under de närmaste tre åren övertygade Djurgården. Därför fortsätter samarbetet.
- Det var avgörande för vår del, säger Tommy Jacobson, storägare i Djurgården Fotboll.
Annars har det knakat i fogarna då Djurgården tvingats rädda ÅFF. Men klubbens handlingsplan ska ge en ekonomi i balans inom ett till två år.
Kommunalrådet Lars Rasch (kp) bekräftar att ÅFF och kommunen haft flera positiva diskussioner.
- Nästa kommunstyrelsemöte är inte förrän den 11 januari och kanske kan ett beslut tas då, menar Rasch försiktigt.
- ÅFF betyder mycket för kommunen och har ett varumärke som är känt över hela landet. Det är också viktigt att vi behåller våra ungdomar kvar i Åtvidaberg och då fyller fotbollsgymnasiet en viktig funktion.
Djurgårdens engagemang innebär att Ingvar "Putte" Carlsson blir kvar som sportchef i Åtvidaberg.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.