Stjärnan marknadsför trosor

Muhammed Ali säljer sitt namn, Björn Ferry sina OS-kläder, Alpina VM i Åre ser ut att bli en sponsorsucc?de engelska fotbollsstjärnorna tjänar bara allt mera -se där lite av urvalet bland Notiserna.
Muhammed Ali säljer sitt namn, Björn Ferry sina OS-kläder, Alpina VM i Åre ser ut att bli en sponsorsuccé, de engelska fotbollsstjärnorna tjänar bara allt mera, Internationella fotbollsförbundet (Fifa) gjorde en vinst på 214 miljoner schweiziska francs, 1,265 miljarder kronor i fjol, Canal Plus säljer franska fotbollsklubben Paris St Germain, Manchester United får cirka 755 miljoner kronor för ett fyra-årigt sponsorkontrakt, OS-stjärnan som markandsför trosor, den falske shejken har avslöjats, klubbarna ska sälja sina egna supportgrejer och Annika Sörenstam blir tidningsfrilansare - se där urvalet bland Notiserna.

Boxningslegenden Muhammed Ali har sålt de kommersiella rättigheterna till sitt namn för 380 miljoner kronor. Affärsmannen Robert Sillerman är köpare och han äger också Elvis kommersiella rättigheter.  
Den i dag 64-årige boxaren behåller 20 procent av bolaget och ytterligare fem procent om vissa mål uppnås i framtiden.
att kommersialisera ett av de största namnen någonsin inom idrottsvärlden.
Sillerman har inrättat ett nytt bolag som ska göra affär av ”Muhammed Ali”, och benämnt bolaget G.O.A.T. och avser då "Greatest of All Time".
Sillerman äger sedan tidigare namnet Elvis, David Beckham och bolaget har 19 entertainment som ligger bakom tv-programmen Idol, Pop Idol och American Idol.

///

Skidskytten Björn Ferry tycker att han för lite plats i sin lägenhet så han säljer alla saker han fick från SOK inför OS i Turin.
"Tjena! Jag har nya skidpjäxor, fina skidor, stavar, stavfodral, täckbyxor, massa OS-prylar. Allt ska bort. Ring och fynda!" skriver Björn Ferry på sin sida på Internet.
På SOK märks en inte överraskande irritiation:
- Ferry visar prov på dåligt omdöme när han säljer ut grejerna. Jag skulle inte gjort på samma sätt, säger Björn Folin, presschef..
Björn Ferry agerar inte mot reglerna, men det bedöms om olämpligt.
- Om man har varit med på ett OS borde man känna stolthet och ha kvar sina saker som ett minne. Jag kan tänka mig att Björn Ferry ångrar sig om 20 år när han sitter ute i skogen och tänker att det vore nog rätt så bra att ha de där täckbyxorna från OS ändå.
Att OS-deltagarna brukar byta saker med varandra i OS-byn är vanligt, men att någon annonserar ut sina kläder, väskor, mm har aldrig tidigare hänt.
- Jag får ju så djävulsk med grejor varje år. Det är ju tonvis och nu behöver jag plats i lägenheten. Det är ju inget fort man bor i direkt, säger Björn Ferry och skrattar.  

///
  
VM i Åre 2007 väcker intresse. Fler än 30 internationella och svenska företag är klara som officiella sponsorer, bland dem märks Carlsberg, Fortum, intersport och Bauhaus.
Till de 30 sponsorerna kommer yttrligare ett 25-tal företag som vill marknadsföra bygden.
- Alpina VM tillsammans med ortnamnet Åre är ett jättestarkt varumärke, inte bara i Sverige utan även internationellt, säger Lasse Lindqvist, vd för Åre 2007.  
Evenemanget beräknas omsätta 420 miljoner kronor och ansvaret ligger hos Åre 2007 AB som organiserar alpina VM. Det ägs av till 70 procent av Svenska Skidförbundet, 15 procent av Skistar och 15 procent av Åreföretagarna. Styrelseordförande är Olof Stenhammar.  
VM arrangeras den 3-18 februari 2007.

///
   
Spelarna i Premier League tjänar bara mera och mer. Lönerna har stigit med 65 procent sedan år
Genomsnittslönen är cirka nio miljoner kronor om året,  exklusive bonus. Mest tjänar forwards med ett snitt om 10,7 miljoner. Målvakterna får runt sju miljoner kronor.
Som 27-28-åringen når spelarna sin topp i löneavseende, då de kan räkna hem cirka tolv miljoner kronor.
-  Det är bäst om marknaden sköter sig själv, dessutom är ju spelarna i underhållningsbranschen och kan jämföras med popstjärnor, säger Boltons ordförande Phil Gartside apropå diskussionerna om att införa ett lönetak i England. 

///

Internationella fotbollsförbundet (Fifa) gjorde en vinst på 214 miljoner schweiziska francs, 1,265 miljarder kronor, 2005. Det är ett plus om 56 miljoner schweiziska francs jämfört med 2004.
Den stigande dollarkursen är den främsta orsaken till vinstökningen, uppger Fifa som nu skiftar valuta, från schweiziska francs till dollar i sina räkenskaper eftersom merparten av organisationens affärer sker i dollar.
  
///

Martin Dahlin skadade ryggen svårt i en träningsmatch i oktober 1997. Han återkom aldrig på fotbollsplan och hans dåvarande klubb, Blackburn, har länge drivit en process och hävdat att man förlorade 54 miljoner kronor.
Blackburn stämde sitt försäkringsbolag för utebliven ersättning när Dahlins skadade sig. Men Storbritanniens högsta domstol går emot Blackburn och anser att svenske hade problem med ryggen långt tidigare och det motiverar avslaget.  
- Skadan uppkom efter ett mycket konstigt fall, men det var inte mer underligt än dem vi ser i andra sammanhang inom fotbollen, sa domaren Linda Dobbs.
Martin Dahlin själv bor numera i England igen och jobbar som fotbollsagent, Karriären i Blackburn inskränktes till 26 matcher och blott fyra mål. Inte nog med det, nu fick Blackburn inte heller 54 miljoner kronor.

///

Franska fotbollsklubben
Paris St Germain säljs av Canal plus till en grupp investmentbolag. Det franska tv-bolaget som ägs av det franska mediebolaget Vivendi får 41 miljoner euro, cirka 385 miljoner kronor.
Canal plus har varit PSG troget i mer än 15 år. Sedan köpte Canal plus sändningsrättigheterna till franska ligan åren 2004-2007.
- Det är den första franska klubb som köps av investmentbolag, men jag kan slå vad om att det inte är den sista, säger Sebastien Bazin, ordförande i Colony Capital, ett av de köpande bolagen.

///


Fyra år, 56,5 miljoner engelska pund (cirka 755 miljoner kronor) – det är ett skapligt kontrakt som Manchester United har slutit med ett amerikanskt försäkringsbolag. Det är det största sponsoravtalet i engelsk fotboll.
Den amerikanske miljardären Malcolm Glazer och hans söner äger numera United och det är också de som ligger bakom avtalet.
Chelsea, ägt av Roman Abramovitj, skrev i fjol ett femårskontrakt värt 50 miljoner engelska pund (668 miljoner kronor) med ett sydkoreanskt elektronikföretag.


///

OS-stjärnan får miljonbidrag – för sina trosor. Kari Traa kan stoppa ned 1,6 miljoner norska kronor i om inte trosorna så åtminstone i fickan när hon nu ska marknadsföra göra sin nya g-string-kollektion.
Den norska puckelpiståkaren lovordar trosan:
- Den är skön att gå i och luftar väldigt bra, säger Kari Traa som tog silver i Turin, guld i Salt Lake City 2002 och brons i Nagano 1998.
  – Vi ger inte stöd för att rädda folk från ekonomiska kriser, men stöttar verksamheter som har möjlighet att växa och ge pengar tillbaka till statskassan, säger Nina Broch Mathisen, direktör för näringslivsorganet Innovasjon Norge.

///

"Shejken" som blåste Svennis är avslöjad” och Mazher Mahmood har gjort sitt som undersökande journalist. Han har lurat människor, bl a engelska förbundskaptenen Sven-Göran Eriksson och sedan svarat för stora artiklar i tidningen News of the World.
Den brittiske parlamentsledamoten George Galloway genomskådade ett blåsningsförsök från "the fake Sheikh" och tog en bild på Mazher Mahmood som News of the World försökte stoppa genom att gå till domstol med hänvisning till att en publicering äventyrade reporterns liv.
Men domstolen sa ja till att bilden kan publiceras. Nu finns både en passbild på Mazher Mahmood och en bild på ”shejken” på flera hemsidor och bloggar.

///

Supportern är en stor del av klubbens själ. Nu ger Stadium även alla mindre föreningar möjlighet att sälja souvernirer till sina trogna fans – och samtidigt tjäna en slant.
Storklubbarna har länge klätt sina fans i allehanda supporterprylar medan mindre föreningar har fått nöja sig med enklare lösningar. Det är historia när Stadium nu presenterar ett helt nytt produktsegment för föreningar.
– Vi vill att liten som stor förening skall få möjlighet att köpa produkter med föreningens klubbmärke och tjäna pengar på försäljningen till sina medlemmar och supportrar. Vårt svar på Bingolotto, säger Marcus Wibergh, Sales Manager Teamsales.

////

Annika Sörenstam blir medarbetare på golftidningen Golf Digest. Som så kallad playing editor ska hon medverka i instruktioner och featureartiklar. 
- Väldigt roligt, jag har alltid försökt bli bäst på det jag håller på med och därför känner jag mig stolt över att få bli medarbetare i världens bästa golfmagasin, säger Annika Sörenstam i en kommentar.
Tidningen har en stark tradition att jobba med de allra bästa spelarna, som Jack Nicklaus, Tiger Woods, Ernie Els, Phil Mickelson, David Toms, Tom Watson, Justin Leonard, Liselotte Neumann, Nick Price och Wendy Ward.


Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.