Märkliga turer i Svennis-affären

Sven-Göran Eriksson kände sig tvingad att sent på onsdagen gå ut med ett pressmeddelande där han redogör för sin syn på frågan om att bli förbundskapten för fotbollslandslaget. ”Uppdraget passar inte med långsiktiga åtagandet i Notts County”, skriver han. Fallet Svennis väcker allt flera frågor.

Uppgifterna i media de senaste dagarna har onekligen varit skiftande och även motsägande. I sin tur har flera frågor än svar skapats. Något som Sven-Göran Eriksson uppenbarligen också kände.

Hans pressmeddelande skingrar inte ridåerna precis. Frågor kvarstår:
- Blev han tillfrågad som huvudkandidat till jobbet som förbundskapten?
- Eller är han bara en av flera personer som har fått frågan?
- Var Notts County berett att släppa honom?
- Ville han verkligen ha jobbet?

"Ville ställa honom mot de andra"

"Svennis-affären" blossade snabbt upp och blev till huvudrubriker i media. Hans agent, Lars Sternmarker, som annars brukar vara tystnaden personifierad, bekräftade att förbundsordförande Lars-Åke Lagrell tagit kontakt.

Det tog inte ens två dagar så sa Sven-Göran Eriksson ifrån. Var det så att han ville backa ur innan förbundets jämförelser mellan flera kandidater hann starta, är nu den stora frågan.

Sven-Göran Eriksson i en sådan kraftmätning och därtill med risk för att förlora med allt vad det innebör, nej, det är svårt att se. Det är en teori till nattens pressmeddelande.

Den misstanken bekräftas av Lars-Åke Lagrells uttalande:
- Vi erbjöd aldrig ”Svennis” jobbet. Vi hade en förhoppning om att kunna ställa honom mot våra andra kandidater. Vi vet vi inte om vi hade blivit överens i slutändan, vilka krav och villkor det skulle handla om.

Media har jagat fakta och i den kapplöpningen har uppgifterna korsat varandra.

"Någon försöker sätta press på oss"

Lars-Åke Lagrell är en luttrad man och alltid förtegen i känsliga lägen. Nu överraskade även han med en märklig öppenhet. Han framhöll också apropå alla mediauppgifter:

- Någon försökte väl sätta press på oss eller någon annan.

Varpå han tillade:
- Jag kan säga så mycket som att de övriga jag talat med i den här frågan har inte gått ut och berättat om sina samtal med mig.

Till fotbollskanalen.se uttryckte han sig tydligt:

- En hel del vi talat med läcker avsiktligt. Alla vi talar med har egna agendor och egna agenter med egna agendor. Ibland vill man få det att framstå som man är mer aktuell än man är eller att man tackat nej och för en del är det är ju positivt att vara nämnd som aktuell.

Lars-Åke Lagrell har aldrig förnekat samtalen med Sven-Göran Eriksson, men sa också:
- Det har blivit lite för stora rubriker efter det. Jag har inte bara kollat upp Svennis. Nu handlar det om att rita upp en karta på vilka som är aktuella och vad som gäller.

Trots alla uppgifter och utpekanden - sanningen vet egentligen bara Lars-Åke Lagrell, styrelsens Kenneth Håkansson, förbundets fotbollschef Lasse Richt och tillträdande generalsekreteraren Mikael Santoft.

Thomas Ejderhov

Fakta

Läs hela pressmeddelandet:

”Med anledning av mediaintresset i samband med tillsättandet av en ny svensk Förbundskapten vill jag göra följande uttalande.
Jag är naturligtvis mycket stolt över att ha varit en av Svenska Fotbollförbundets kandidater. Extra hedrad känner jag mig faktiskt över det stöd jag fått från svenska supportrar i olika nätundersökningar i svensk media, samt spelare i laget.
Efter att Lars-Åke Lagrell kontaktat mig kan jag bekräfta att jag övervägt frågan mycket noga men på egen hand kommit fram till att uppdraget tyvärr inte passar in med det långsiktiga åtagande jag tagit på mig i Notts County som jag planerar att fullfölja.
Att få representera mitt hemland i en förbundskaptensroll är bland det finaste tränaruppdrag jag skulle kunna tänka mig, men jag vet samtidigt att Sverige har många andra mycket kompetenta kandidater varför jag ser en fortsatt ljus framtid för svensk fotboll.
Jag kommer inte att lämna några ytterligare kommentarer i denna fråga.
Med vänlig hälsning, Sven-Göran Eriksson”.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.