Märkliga turer i Svennis-affären

Sven-Göran Eriksson kände sig tvingad att sent på onsdagen gå ut med ett pressmeddelande där han redogör för sin syn på frågan om att bli förbundskapten för fotbollslandslaget. ”Uppdraget passar inte med långsiktiga åtagandet i Notts County”, skriver han. Fallet Svennis väcker allt flera frågor.

Uppgifterna i media de senaste dagarna har onekligen varit skiftande och även motsägande. I sin tur har flera frågor än svar skapats. Något som Sven-Göran Eriksson uppenbarligen också kände.

Hans pressmeddelande skingrar inte ridåerna precis. Frågor kvarstår:
- Blev han tillfrågad som huvudkandidat till jobbet som förbundskapten?
- Eller är han bara en av flera personer som har fått frågan?
- Var Notts County berett att släppa honom?
- Ville han verkligen ha jobbet?

"Ville ställa honom mot de andra"

"Svennis-affären" blossade snabbt upp och blev till huvudrubriker i media. Hans agent, Lars Sternmarker, som annars brukar vara tystnaden personifierad, bekräftade att förbundsordförande Lars-Åke Lagrell tagit kontakt.

Det tog inte ens två dagar så sa Sven-Göran Eriksson ifrån. Var det så att han ville backa ur innan förbundets jämförelser mellan flera kandidater hann starta, är nu den stora frågan.

Sven-Göran Eriksson i en sådan kraftmätning och därtill med risk för att förlora med allt vad det innebör, nej, det är svårt att se. Det är en teori till nattens pressmeddelande.

Den misstanken bekräftas av Lars-Åke Lagrells uttalande:
- Vi erbjöd aldrig ”Svennis” jobbet. Vi hade en förhoppning om att kunna ställa honom mot våra andra kandidater. Vi vet vi inte om vi hade blivit överens i slutändan, vilka krav och villkor det skulle handla om.

Media har jagat fakta och i den kapplöpningen har uppgifterna korsat varandra.

"Någon försöker sätta press på oss"

Lars-Åke Lagrell är en luttrad man och alltid förtegen i känsliga lägen. Nu överraskade även han med en märklig öppenhet. Han framhöll också apropå alla mediauppgifter:

- Någon försökte väl sätta press på oss eller någon annan.

Varpå han tillade:
- Jag kan säga så mycket som att de övriga jag talat med i den här frågan har inte gått ut och berättat om sina samtal med mig.

Till fotbollskanalen.se uttryckte han sig tydligt:

- En hel del vi talat med läcker avsiktligt. Alla vi talar med har egna agendor och egna agenter med egna agendor. Ibland vill man få det att framstå som man är mer aktuell än man är eller att man tackat nej och för en del är det är ju positivt att vara nämnd som aktuell.

Lars-Åke Lagrell har aldrig förnekat samtalen med Sven-Göran Eriksson, men sa också:
- Det har blivit lite för stora rubriker efter det. Jag har inte bara kollat upp Svennis. Nu handlar det om att rita upp en karta på vilka som är aktuella och vad som gäller.

Trots alla uppgifter och utpekanden - sanningen vet egentligen bara Lars-Åke Lagrell, styrelsens Kenneth Håkansson, förbundets fotbollschef Lasse Richt och tillträdande generalsekreteraren Mikael Santoft.

Thomas Ejderhov

Fakta

Läs hela pressmeddelandet:

”Med anledning av mediaintresset i samband med tillsättandet av en ny svensk Förbundskapten vill jag göra följande uttalande.
Jag är naturligtvis mycket stolt över att ha varit en av Svenska Fotbollförbundets kandidater. Extra hedrad känner jag mig faktiskt över det stöd jag fått från svenska supportrar i olika nätundersökningar i svensk media, samt spelare i laget.
Efter att Lars-Åke Lagrell kontaktat mig kan jag bekräfta att jag övervägt frågan mycket noga men på egen hand kommit fram till att uppdraget tyvärr inte passar in med det långsiktiga åtagande jag tagit på mig i Notts County som jag planerar att fullfölja.
Att få representera mitt hemland i en förbundskaptensroll är bland det finaste tränaruppdrag jag skulle kunna tänka mig, men jag vet samtidigt att Sverige har många andra mycket kompetenta kandidater varför jag ser en fortsatt ljus framtid för svensk fotboll.
Jag kommer inte att lämna några ytterligare kommentarer i denna fråga.
Med vänlig hälsning, Sven-Göran Eriksson”.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

26 miljoner satsas av en rad företag och institutioner på forskning om fysisk aktivitet och parasport för personer med funktionsnedsättning.  Förhoppningen är att bidra till att öka möjligheterna för personer att bli mer fysiskt aktiva och även gynna paraidrott.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.