Ett dokument, ett 422 sidor livsöde

Pressarna rullar för att få fram ytterligare 100 000 exemplar av självbiografin ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”. Nu är innehållet inte längre hemligt och inte heller spelet bakom en bokutgivning som slår allt annat. Själva berättelsen, miljonerna, kvällspressen, PR-maskinen, allt bjuder på oemotståndliga fakta.

Bilder: Janerik Henriksson, Scanpix

 

Mika Lepistö är Zlatan Ibrahimovics egen varumärkesexpert. Det har Lepistö bekräftat, men så mycket mer säger han inte. Dock, Zlatan har uppgett att Lepistö var den som kom med idén om en bok.

Först tveksam till en bok

Stjärnan själv var tveksam, men efter lite funderingar tyckte Zlatan ändå att det kunde vara kul.

För imagen och varumärket är en bok den optimala lösningen om förutsättningarna är de rätta. En lyckosam satsning banar väg för andra affärer, inte minst sponsorkontrakt. Eller i det här fallet, verkligheten.

Totalt beräknas boken ge försäljningsintäkter på minst 30 miljoner kronor.

Zlatan och hans medförfattare David Lagercrantz får en bra bit av kakan. Zlatan är van vid bra intäkter, via sin årslön om uppemot 90 miljoner kronor, medan skribenten kan se fram emot en ersättning på minst 3-4 miljoner kronor.

Gratis på biblioteket

Förhandsintresset var så stort att Albert Bonniers Förlag beslöt att tidigarelägga utgivningen två dagar och med vetskapen om att första upplagan inte skulle räcka långt.

Samtidigt kom den märkliga nyheten att det finns en gratisversion av Zlatan-boken på Stockholms bibliotek, möjlig att ladda ned.

Annars inleddes försäljningen av själva boken i Sverige, Norge och Italien, men nu ökar intresset från flera andra länder.

Zlatan och David Lagercrantz har kommit väldigt nära varandra under några intensiva månader när de har pratat och samlat fakta.

"Han rabblade fotbollsnamn"

- Jag var egentligen ingen fotbollskille. Zlatan rabblade namn och jag höll med, sedan åkte jag hem och googlade så nu vet jag var det handlar om, berättade Lagercrantz.

Han reagerade på de första beskrivningarna av personen Zlatan och innehållet i många tidningsartiklar.

- Mycket var så långt från Zlatan man kan komma. Han går inte och snackar skit. Han gillar när folk är annorlunda och han är en väldigt generös människa, och är det någon han går hårt åt så är det sig själv, hävdade David Lagercrantz bestämt.

- Det här är ju ingen skandalbok där han talar skit om andra och bara berättar grabbiga historier om slagsmål och biljakter, som vissa verkar tro. Det är allt annat än det.

- Det är ett otroligt seriöst arbete för att förstå honom och det sanslöst spännande liv han levt. Han ville verkligen gå till botten även med de mest smärtsamma perioderna. Han vill inte att han ska framstå så bra som möjligt, utan att det ska bli sant.

Matchat tidningarna mot varandra

Kvällstidningarna har dagligen haft flera helsidor sedan en vecka tillbaka. Det har blivit till en sällsynt stor PR.

Alberts Bonniers Förlag har lyckats matcha tidningarna mot varandra. De har fått ta del av valda och skilda delar ur berättelsen och ingen av tidningarna har varken velat eller kunnat avstå publiceringar. De vet att alla artiklar om superstjärnan lockar läsarna mest av allt.

Zlatan intygar i alla intervjuer att han har velat ge sin sanning, utan att dölja vare sig det ena eller det andra.

Ilskan, revanschhungern

Han själv framhåller ideligen hur ilska och revanschhunger har varit hans drivkrafter. Som en eld som aldrig går att släcka.

- Ja, som dom säger, "Låt honom vara arg när han är arg, det är bara bra för oss." Det triggar i gång mig på något sätt. Nu kontrollerar jag det bättre. Nu vet jag mer vad jag ska göra, vad som krävs för att göra det bra.

- Men det är klart. Mitt adrenalin... jag ska visa dom att dom har fel. Det kan vara allt från en liten detalj till en stor sak.

Det här är killen vars första fotbollsskor kostade 59,90 på Ekohallen och ”låg intill tomaterna och grönsakerna”.

Det är också killen som når Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter, Barcelona, Milan, och landslaget, VM och EM.

I dag lika rik som då fattig.

Om hungern, om tomma kylskåp

Han skriver om sin hunger:

”Jag kunde söka igenom varenda låda, varenda vrå, för en enda makaron eller köttbulle. Jag åt mig mätt på rostade mackor. Jag kunde smälla i mig en hel limpa, eller så sprang jag över till morsan. Det var inte alltid öppna famnen” i ett stycke där han beskriver det ofta tomma kylskåpet hemma hos pappa Sefik.

”Snälla, snälla, låt det finnas något! Men nej, ingenting, bara det vanliga: mjölk smör, en limpa och i bästa fall juice, Multivitamin, fyralitersförpackningen, inköpt i den arabiska butiken för att det var billigast”.

Ibland tog hungern över och han begav sig hem till mamma Jurkka och sina halvsyskon.

”Det var inte alltid öppna famnen. Det var mer: Vad fan, ska Zlatan komma också? Ger inte Sefik honom mat? Och ibland fick jag en utskällning: Är vi gjorda av pengar, eller? Ska du äta oss ur huset?”

"Vi körde inte med kramar"

Och som han konstaterar i en intervju:

”Vi körde inte med kramar. Det fanns ingen som hjälpte till med läxor, ingen undrade om jag hade några problem, ingen hjälpte till”.

Under en heldag i styrelserummet på Albert Bonniers förlag på Sveavägen 56 i Stockholm tittar han tillbaka på sitt liv. 

Han tar sig tid, ger flera intervjuer och är lika öppenhjärtlig som i boken.

"MFF fick 85 miljoner, jag en glaskristall"

Vad som hände vid avskedet i Malmö FF och flytten till Ajax sitter som en djup tagg i honom.

MFF fick 85 miljoner, han själv ett avsked på MFF:s kansli i närvaro av ordföranden Bengt Madsen och sportchefen Hasse Borg. De erbjöd honom en glasskulptur och förklarade att man inte vill tacka av honom på planen inför en match med motiveringen att det kunde betyda otur.

Allt enligt Zlatan som är mycket kritisk till framför allt Hasse Borg.

*Han låtsades vara på min sida”, skriver Zlatan.

Zlatan litade på Borgs åsikt om att ”agenter är tjuvar” och struntade i att anlita en agent när han skrev sitt första kontrakt med Malmö FF. Hasse Borg blev i stället rådgivaren och den som förhandlade åt Zlatan vid övergången till Ajax.

Där upphörde vänskapen.

"Min extrafarsa typ"

Zlatan berättar om hur Borg träffade Ajax representanter och att kontraktet skulle ge Zlatan en månadslön om 160 000 kronor i månaden. I själva verket innebar det att han blev Ajax sämst betalde spelare. Lönen betydde i stället att Ajax kunde betala MFF mer pengar.

”Jag var nitton år och från Rosengård. Jag visste ingenting om världen…jag trodde att Hasse Borg var min vän, min extrafarsa typ. Jag fattade aldrig att han bara tänkte på en enda sak; att tjäna pengar åt klubben".

Senare förstod Zlatan vad som hade hänt.

”…egentligen arbetade han bara för Malmö FF och ju mer jag tänkte på det desto argare blev jag.”

Stirrade ut Borg i hissen

I boken beskriver Zlatan hur han har träffat Hasse Borg en gång sedan dess. Det skedde i en hiss i samband med en landslagssamling.

”Hasse är mycket ’Tjena, tjena, hur är läget?’, den stilen, och han sade något sådant och sträckte fram sin hand. Han fick inte en rörelse tillbaka, ingenting, bara iskyla och svarta ögon och självklart, han blev helt nervös. Han bara stod där psykad, och jag sade inte ett ord. Jag stirrade ut honom, och nere i lobbyn gick jag ut helt kyligt och lämnade honom bakom mig. Det är vårt enda möte sedan dess, så nej, jag glömmer inte".

Boken är ett 422 sidor tjockt dokument, ett livsöde.

- Jag valde att alla ska få veta allting, för jag tror att folk förstår mig bättre som människa och person, säger Zlatan Ibrahimovic.  

Thomas Ejderhov

Fakta

”När Zlatan en dag springer gråtande hem från dagis efter att ha ramlat ned från ett tak är det ingen klapp på huvudet han får. Det är en örfil.

Zlatans hemmiljö är ofta full av kaos. En av hans systrar gick på droger och gömde knark hemma, hans mamma satt häktad för häleri, socialen kopplades in. Pappan kastar ut Zlatans halvbror, mamman bryter med två av halvsystrarna: den ena efter droger och behandlingshem, den andra efter ett bråk om en pojkvän”.

Ur SvD:s intervju med Zlatan Ibrahimovic

 

”Zlatan Ibrahimovic – en man som gärna talar om respekt, men som inte alltid tycks förstå att han själv inte är någon mästare på att visa just respekt. Man ser det i skillnaden mellan Zlatan Ibrahimovic och hans tidigare tränare Pep Guardiola: Zlatan gnäller och förolämpar, går vidare och vinner inte Champions League. Pep tackar för fina insatser och nedlåter sig inte till att tala på samma låga nivå, går vidare och vinner Champions League. Bara för att ta ett alldeles nytt exempel.”

Andreas Ekström skriver i Sydsvenska Dagbladet

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.