Nu gör de affärer ihop igen

It-miljardären Dan Olofsson, 63 år, och Zlatan Ibrahimovic, 32, har blivit riktiga kompisar. De har gemensamma intressen i Malmö, i de jämtländska fjällen och i jakten. Nu gör de också nya affärer.
En av Zlatan Ibrahimovics bästa vänner är Dan Olofsson. Om Zlatan är en mästare inom fotboll är Olofsson en mästare inom entreprenärskap. Foto: Maja Suslin, TT Nyheter

 

”Du, jag skulle vilja prata lite om en grej för media. Det går väl bra?” Så kan man tänka sig att Zlatan Ibrahimovic sa till Erik Hamrén. Och vem skulle säga nej? Därmed kunde Zlatan berätta om sitt affärspåhitt.

Det var lika bra att han var ensam vid podiet. Ja, förbundets mediaansvarige Niklas Bodell satt där också, men det var Zlatans show.

Rena föreställningen

Han gillar de där föreställningarna rätt bra numera. Älskar att utmana enskilda journalister eller rent av allihopa på en gång.

Han känner att han har övertaget och han kan med blicken bara avfärda ämnen eller nya frågor som han vill slippa.

Han får som han vill.

För vem, allt från förbundskapten Erik Hamrén till förbundsordförande Karl-Erik Nilsson, kunde eller vågade säga nej till Zlatan när han ville berätta om sitt senaste  påhitt.

På allt annat än fotboll

Alltså, nu satt där 30-40 mediarepresentanter och lyssnade – på allt annat än fotboll. Stjärnan pratade om sin mobila TV-kanal, Zlatan Unplugged, som han står bakom tillsammans med miljardkompisen Dan Olofsson.

Några timmar senare hade över 150 000 svenskar laddat ner appen från Mikz, det företag som Dan Olofsson äger. Och tillströmningen bara fortsatte och lär göra så. Till det bidrar också den här texten.

Snacka om marknadsföring.

Vem hade kunnat göra likadant?

Och frågan är vem av övriga i landslagstruppen som hade kunnat få en egen stund med media?

Mikrofonerna var påkopplade, pennorna vässade när Zlatan sa:

- Det skrivs för mycket om mig genom andra och nu ska det skrivas mer om mig genom mig. Där kan jag lägga ut nyheter om mig direkt. Jag är inte den som ringer media och dementerar.

- Så vill ni ha nyheter så får ni ladda ned appen med bland annat mina största ögonblick. Och det kommer att finnas nyheter om det som står i tidningen.

- Det är en bra chans för mig att dela min syn på det hela. Inte bara nyheter utan andra saker. Det är inget att tjafsa om, det är bara att ladda ner den.

Gemensam idé på försommaren

Idén föddes på försommaren när Dan Olofsson och Zlatan umgicks.

- Egentligen är det ingen tv-kanal utan en app med både texter och rörlig bild. Kanalen ger en personlig inblick i vardagen för en av fotbollens största världsstjärnor, förklarar Olofsson.

De har blivit kompisar och har en hel del gemensamt. Dan Olofsson betonar att Zlatan bryr sig om sina supportrar.

- Han kommer att skicka bilder direkt från omklädningsrummet och ge kommentarer före och efter matcher. Det är hans egna unika material.

Zlatan kan och vill på det här viset behålla rättigheterna till bilder och text. Nu får han styra allt själv och det var också vad Dan Olofsson föreslog i maj.

Sverige är bara starten på en omfattande satsning för appen. Frankrike står på tur för Mikz som sedan vill in ytterligare tio länder.

Byggt världens främsta skylodge

Dan Olofsson är ordförande i Danir och grundare av bolag som Sigma, Epsilon och Teleca. Han är god för flera miljarder.

Numera är han också känd som Zlatan Ibrahimovics kompis. Tidigare var de grannar i Malmö, men medan Olofsson har valt att ha kvar sitt hus har Zlatan flyttat ur sitt jättehus vid Ribersborg.

Men de träffas ofta. Som i Olofssons safaripark i Sydafrika, en skylodge som grundades 2002 av paret Olofsson. Thanda Private Game Resort är på 14 000 hektar och den 5-stjärniga anläggningen har tio eleganta uthyrningshus och 15 tält. Lyxigast av dem är "Royal Villa" - ett 9 000 kvadratmeter stort lyxhus med fem sovrum med en prislapp på 35 000 kronor per natt. Anläggningen är belönad som världens främsta.

Där, sju mil bort på fjället

Annars brukar de också träffas i Offerdalsfjällen. I Storrun har den forne väg- och vatteningenjören som såg möjligheter i it låtit en synnerligen annorlunda skapelse växa fram.

Besökare har beskrivit hur de får åka ca sju mil på grusvägar, passera ett antal vägbommar utan att se andra människor eller hus och plötsligt komma fram till rena drömmen bestående av ridanläggning, golfbana med sex hål , elljusspår och ett antal hus av något bättre kvalité och arkitektur.

Det här fick även Zlatan smak för. Både han och Dan Olofsson gillar avskildhet och att kunna vara sig själv, men framför allt tycker de om att jaga.

Såg vad Zlatan behövde

Dan Olofsson såg vad Zlatan behövde och skulle må bra av. I en intervju har Olofsson sagt:

- Jag har varit med honom i Milano där han inte kunde röra sig på gatorna. Där fick han åka i en merca med färgade rutor. I svenska naturen kan han röra sig fritt utan att vara påpassad. Klart han uppskattar det.

Så Zlatan fick köpa en tomt av Olofsson. Här på en fjällsluttning, cirka 700 meter över havet, har Zlatan byggt ett hus 127 kvadratmeter med ett garage på 49 kvadratmeter.

Och nu har de inte bara vilt i sikte i fortsättningen. Det lär bli flera gemensamma påhitt.

Thomas Ejderhov

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.