Då vill Zlatan vara hemlighetsfull

Denne Zlatan Ibrahimovic, alltid lika aktuell. Dagens rapport - Zlatan Ibrahimovic kallade lagkamrater som Iniesta eller Xavi för pajaser. Och så sker ett nytt försök att kartlägga hans ekonomi.
Var han än visar sig blir det uppmärksamhet, världsstjärnan Zlatan Ibrahimovic. Foto: AP Photo/TT

 

Om nu Zlatan, hemkommen från Hongkong, sitter i Paris och råkar läsa det senaste om sig själv – ja, då är det frågan om han inte skrattar högt.

Det hemliga förblir hemligt, lite smått sipprar ut och bygger bara på allt snack och alla rykten om honom, och han ser hur vänner och bekanta håller tyst, oavsett hur mycket eller lite de vet eller tror sig veta.

Bara anta eller gissa

Om Zlatan, hans Helene och de två grabbarna kan vi bara anta vad de gör och hur de lever. Likaså om hur denne man lever, resonerar i dag och tänker inför framtiden.

Garanterat skrattar Zlatan när han läser om sin gamla lagkompis, ukrainaren Dmytro Tjygrinskij, som också gjorde en visit i i Barcelona. 

Han uppskattade Zlatan som lagkamrat, men berättar också hur denne kunde vara väldigt överlägsen mot Barcelonas stjärnspelae Iniesta och Xavi. 

- Han kunde säga, "hallå era pajaser, hur passar ni bollen", berättar Tjygrinskij för spanska Sport.        

Miljardär - utan bekräftelse

Här hemma har tidningen Veckans Affärer gjort ett ambitiöst försök att berätta om Zlatans pengar.

Det har redan tidigare hävdats att stjärnan är miljardär och nu hävdas det att han har spelat in 931 miljoner kronor under sina 15 proffsår. Till det kommer reklam- och sponsorintäkter, bokförsäljning och andra inkomster och då är den totala summan 1,2 miljarder kronor. 

Men här som vid många andra tillfällen framgår att journalister har mycket svårt att få uppgifter bekräftade. Människor i Zlatans krets vet vad som sker om någon bryter mot den regeln...

Rådgivare, jurister, vänner, släkt, ja, den outtalade regeln gäller alla. Utåt pratar man inte om Zlatan och därför framkommer så lite om hans privatliv.

Gjort olika investeringar

Veckans Affärer konstaterar att Zlatan via  sin dryga miljard på 15 år har investerar sina pengar i fastigheter, han gillar att njuta av livet genom att köpa bilar, unna sig privatflyg och vara mycket med sina familj.

Fastigheterna, allt från huset på Resarö, patriciervillan i Limhamn, kyrkan i Stockholm som ska bli till bostadsrätter, stugan i Offerdalsfjällen, skogsfastigheten på Dävensö till investeringar i ett hus i New York är ändå sånt som framkommit tidigare.

Zlatan har kontroll över sina finanser, han bryr sig verkligen inför och under investeringar.

Vid något tillfälle medgav han att ”det finns allt från statsobligationer till börsen till vanliga fonder. Det finns många saker”.

Hans kärna av människor

Han omges av varumärkesagenten Mika Lepistö, en svensk banknamn som vill vara anonym, agenten Mino Raiola, författaren David Lagercrantz, entreprenörerna Dan Olofsson  och några till, men uppenbarligen tar Zlatan själv besluten, troligen med sambon Helene Seger som delaktig.

Han fick tidigt rådet att låta Zlatan blir ett registrerat varumärke inom hela EU och han har under de senaste två åren gjort betydligt mera reklam än tidigare.  Länge var det bara som Nike gällde.

Zlatan trivs i strålkastarljuset, men affärerna vill han hålla dolda.

Thomas Ejderhov 

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.