Då vill Zlatan vara hemlighetsfull

Denne Zlatan Ibrahimovic, alltid lika aktuell. Dagens rapport - Zlatan Ibrahimovic kallade lagkamrater som Iniesta eller Xavi för pajaser. Och så sker ett nytt försök att kartlägga hans ekonomi.
Var han än visar sig blir det uppmärksamhet, världsstjärnan Zlatan Ibrahimovic. Foto: AP Photo/TT

 

Om nu Zlatan, hemkommen från Hongkong, sitter i Paris och råkar läsa det senaste om sig själv – ja, då är det frågan om han inte skrattar högt.

Det hemliga förblir hemligt, lite smått sipprar ut och bygger bara på allt snack och alla rykten om honom, och han ser hur vänner och bekanta håller tyst, oavsett hur mycket eller lite de vet eller tror sig veta.

Bara anta eller gissa

Om Zlatan, hans Helene och de två grabbarna kan vi bara anta vad de gör och hur de lever. Likaså om hur denne man lever, resonerar i dag och tänker inför framtiden.

Garanterat skrattar Zlatan när han läser om sin gamla lagkompis, ukrainaren Dmytro Tjygrinskij, som också gjorde en visit i i Barcelona. 

Han uppskattade Zlatan som lagkamrat, men berättar också hur denne kunde vara väldigt överlägsen mot Barcelonas stjärnspelae Iniesta och Xavi. 

- Han kunde säga, "hallå era pajaser, hur passar ni bollen", berättar Tjygrinskij för spanska Sport.        

Miljardär - utan bekräftelse

Här hemma har tidningen Veckans Affärer gjort ett ambitiöst försök att berätta om Zlatans pengar.

Det har redan tidigare hävdats att stjärnan är miljardär och nu hävdas det att han har spelat in 931 miljoner kronor under sina 15 proffsår. Till det kommer reklam- och sponsorintäkter, bokförsäljning och andra inkomster och då är den totala summan 1,2 miljarder kronor. 

Men här som vid många andra tillfällen framgår att journalister har mycket svårt att få uppgifter bekräftade. Människor i Zlatans krets vet vad som sker om någon bryter mot den regeln...

Rådgivare, jurister, vänner, släkt, ja, den outtalade regeln gäller alla. Utåt pratar man inte om Zlatan och därför framkommer så lite om hans privatliv.

Gjort olika investeringar

Veckans Affärer konstaterar att Zlatan via  sin dryga miljard på 15 år har investerar sina pengar i fastigheter, han gillar att njuta av livet genom att köpa bilar, unna sig privatflyg och vara mycket med sina familj.

Fastigheterna, allt från huset på Resarö, patriciervillan i Limhamn, kyrkan i Stockholm som ska bli till bostadsrätter, stugan i Offerdalsfjällen, skogsfastigheten på Dävensö till investeringar i ett hus i New York är ändå sånt som framkommit tidigare.

Zlatan har kontroll över sina finanser, han bryr sig verkligen inför och under investeringar.

Vid något tillfälle medgav han att ”det finns allt från statsobligationer till börsen till vanliga fonder. Det finns många saker”.

Hans kärna av människor

Han omges av varumärkesagenten Mika Lepistö, en svensk banknamn som vill vara anonym, agenten Mino Raiola, författaren David Lagercrantz, entreprenörerna Dan Olofsson  och några till, men uppenbarligen tar Zlatan själv besluten, troligen med sambon Helene Seger som delaktig.

Han fick tidigt rådet att låta Zlatan blir ett registrerat varumärke inom hela EU och han har under de senaste två åren gjort betydligt mera reklam än tidigare.  Länge var det bara som Nike gällde.

Zlatan trivs i strålkastarljuset, men affärerna vill han hålla dolda.

Thomas Ejderhov 

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.