Då vill Zlatan vara hemlighetsfull

Denne Zlatan Ibrahimovic, alltid lika aktuell. Dagens rapport - Zlatan Ibrahimovic kallade lagkamrater som Iniesta eller Xavi för pajaser. Och så sker ett nytt försök att kartlägga hans ekonomi.
Var han än visar sig blir det uppmärksamhet, världsstjärnan Zlatan Ibrahimovic. Foto: AP Photo/TT

 

Om nu Zlatan, hemkommen från Hongkong, sitter i Paris och råkar läsa det senaste om sig själv – ja, då är det frågan om han inte skrattar högt.

Det hemliga förblir hemligt, lite smått sipprar ut och bygger bara på allt snack och alla rykten om honom, och han ser hur vänner och bekanta håller tyst, oavsett hur mycket eller lite de vet eller tror sig veta.

Bara anta eller gissa

Om Zlatan, hans Helene och de två grabbarna kan vi bara anta vad de gör och hur de lever. Likaså om hur denne man lever, resonerar i dag och tänker inför framtiden.

Garanterat skrattar Zlatan när han läser om sin gamla lagkompis, ukrainaren Dmytro Tjygrinskij, som också gjorde en visit i i Barcelona. 

Han uppskattade Zlatan som lagkamrat, men berättar också hur denne kunde vara väldigt överlägsen mot Barcelonas stjärnspelae Iniesta och Xavi. 

- Han kunde säga, "hallå era pajaser, hur passar ni bollen", berättar Tjygrinskij för spanska Sport.        

Miljardär - utan bekräftelse

Här hemma har tidningen Veckans Affärer gjort ett ambitiöst försök att berätta om Zlatans pengar.

Det har redan tidigare hävdats att stjärnan är miljardär och nu hävdas det att han har spelat in 931 miljoner kronor under sina 15 proffsår. Till det kommer reklam- och sponsorintäkter, bokförsäljning och andra inkomster och då är den totala summan 1,2 miljarder kronor. 

Men här som vid många andra tillfällen framgår att journalister har mycket svårt att få uppgifter bekräftade. Människor i Zlatans krets vet vad som sker om någon bryter mot den regeln...

Rådgivare, jurister, vänner, släkt, ja, den outtalade regeln gäller alla. Utåt pratar man inte om Zlatan och därför framkommer så lite om hans privatliv.

Gjort olika investeringar

Veckans Affärer konstaterar att Zlatan via  sin dryga miljard på 15 år har investerar sina pengar i fastigheter, han gillar att njuta av livet genom att köpa bilar, unna sig privatflyg och vara mycket med sina familj.

Fastigheterna, allt från huset på Resarö, patriciervillan i Limhamn, kyrkan i Stockholm som ska bli till bostadsrätter, stugan i Offerdalsfjällen, skogsfastigheten på Dävensö till investeringar i ett hus i New York är ändå sånt som framkommit tidigare.

Zlatan har kontroll över sina finanser, han bryr sig verkligen inför och under investeringar.

Vid något tillfälle medgav han att ”det finns allt från statsobligationer till börsen till vanliga fonder. Det finns många saker”.

Hans kärna av människor

Han omges av varumärkesagenten Mika Lepistö, en svensk banknamn som vill vara anonym, agenten Mino Raiola, författaren David Lagercrantz, entreprenörerna Dan Olofsson  och några till, men uppenbarligen tar Zlatan själv besluten, troligen med sambon Helene Seger som delaktig.

Han fick tidigt rådet att låta Zlatan blir ett registrerat varumärke inom hela EU och han har under de senaste två åren gjort betydligt mera reklam än tidigare.  Länge var det bara som Nike gällde.

Zlatan trivs i strålkastarljuset, men affärerna vill han hålla dolda.

Thomas Ejderhov 

Svenska Ishockeyförbundet kör över både RF och RIN och avslår Bodens dispensansökan om att få lämna ligaorganisationen Hockeyettan och ha rätt att teckna egna avtal gällande ljud och bildöverföring.

-RIN har inte behörighet att ta beslut om ändringar eller ogiltigförklaring av förbundets tävlingsbestämmelser skriver förbundet i ett skriftligt uttalande.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

Är det inte Qatar så är det covid19 som stoppar eller försvårar internationellt umgänge inom idrotten.  

Nu har i allla fall Svenska Fotbollförbundet agerat.  I ett brev betonar förbundet sitt missnöje med Qatars behandling av två norska journalister som greps i Qatar ochfrihetsberövades i över trettio timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Johannes Hösflot Kläbo var storfavorit till segern i sprinterfinalen vid Världscup-premiären i finska Ruka. Men mycket sensationellt vann den nya ryskstjärnan, Alexander Terentev, som utklassade fältet, inklusive Kläbo med just norrmannens egen segerstil attspringandes på skidorna knäcka och genera övriga åkare.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Uppladdningen pågår. Lördag morgon startar TV-kriget. Vinterstudion mot Viaplay Vinter. Det blir ett fullmatat veckoslut för båda kanalerna sänder i timslånga block från helgens vinteridrotter.

Det är etablerade och uppskattade Vinterstudion i SVT mot utmanaren och uppstickaren Nent Group och Viaplay Vinter i sexan som ny dedikerad vintersport-kanal.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.