Var tog golfstjärnorna vägen?

Årets upplaga av Nordea Masters på Hills Golfklubb i Mölndal måste ur svensk synvinkel vara den sämsta genom tiderna resultatmässigt. De nya stjärnskotten svek. Johan Carlsson blev bästa svensk, 13:e plats, sju slag efter segrararen Paul Waring. Robert Karlsson - evigt ung, 49 år i september - näst bäste svensk, 17:e, åtta slag efter segraren.

Vi längtade efter gamla hjältar.

Robert Karlsson spelar snart sin 600:e tävling på Europatouren är outtröttlig. Han har vunnit vid elva tillfällen och senast i helgen var han näst bäste svensk på Hills. Foto: Anders Wiklund / TT

Såna som Ove Sellberg, Anders Forsbrand – Sveriges mest meriterade golfare efter Henrik Stenson – Mats Lanner, Joakim Haeggman, Sveriges första Ryder Cupspelare, Jesper Parnevik, två gånger Mastersvinnare, 1995 och 1997, frispråkige och långtslående Jarmo Sandelin, Per Ulrik Johansson, sex segrar på Europatouren, Ryder Cupspelare, svåger med Jesper Parnevik, Niclas Fasth, 48, fyra segrar på Europatouren och tvåa i The Open efter David Duval 2001. Han klarade inte kvalgränsen efter rundorna 80 och 75.

Robert Karlsson, som i månadsskiftet augusti/september, spelar sin 600:e tävling på Europatouren i Made in Denmark och lär bli hyllad, sammanfattade:

-         Vi har bara två världsspelare, Henrik Stenson och Alex Norén.

Svar nog.

Stjärnorna i USA

Henrik försvarade förgäves sin seger i Wyndram Championship i USA.  Golfetiketten fordrar att fjolårsvinnaren ställer upp. På tisdagen meddelade Stenson att han drar sig ur den första av Fedex Cuptävlingarna på grund av problem med armbågen.

Norén valde att förbereda sig för Fedex Cup i USA.

På Hills, där Sveriges europatourtävling avgörs även 2019, sponsor inte klar, hade vi förhoppningar på Alexander Björk och Joakim Lagergren, som båda vunnit på Europatouren 2018. Björk slog knut på sig själv, klarade inte kvalgränsen. Lagergren blev 34:e man, två under par.

Vi hade också förhoppningar på Christofer Blomstrand, tvåa i Porsche Cup i Hamburg så sent som i slutet av juli. Nej, Christofer slutade 45:a på par, liksom framtidshoppet Magnus Kinhult.

Peter Hanson, med sex segrar på Europatouren, tvingades bryta efter första varvet, 77 slag, ögonproblem. Jarmo Sandelin, som spelar på seniortourerna var med, slutade på +4. Jarmo har vunnit fem gånger på Europatouren.

Det var skralt, fiasko. Märkligt att Robert Karlsson fortfarande håller så hög klass. ”Robban” är vice kapten i Ryder Cup som avgörs på Le Golf National utanför Paris 28 augusti-2 september. Han är en blivande Ryder Cup-kapten dock inte nästa gång eftersom dansken Thomas Björn är kapten nu. Många står i kö och två skandinaver efter varann blir det inte.

Robert är den svensk som har flest Europatourtitlar, elva. Norén skuggar på tio. Flest titlar i Europa har Seve Ballesteros, 50 stycken. Robert har aldrig vunnit Masters på svensk mark. Han har spelat in 180 miljoner kronor. När han fyller 50 siktar han på USA-touren.

Ove Sellberg var först

De gamla hjältarna, vad hände sedan? Det var stockholmaren Ove Sellberg som blev förste svensk herrgolfare att vinna på Europatouren 11 maj 1986 i Epson Grand Prix Match Play. Det var ett genombrott som svensk golf längtade efter. Ove, 27 år, fick 25 000 pund för segern. Pundet stod då i drygt tio svenska kronor. Att jämföra med Alexander Björks seger i Volvo China Open i år, segerchecken löd på 4,5 miljoner kronor.

-         Kan man vinna en gång kan man vinna fler, sa Ove, som vann två gånger till.

Samma år vann både Anders Forsbrand och Mats Lanner på touren. Ove hade öppnat dörren. Idag har Sverige 110 vinster på Europatouren.

Perfektionisten Sellberg började experimentera med svingen och nådde aldrig de höjder som han hade kapacitet för. Åren 2005 - 2016 var han vd för prestigeanläggningen PGA National i Bara utanför Malmö. Sedan återvände han till Stockholm. Idag är han i finansbranschen.

Hetlevrade Anders Forsbrand fann Gud med Bernard Langers hjälp och blev Langers vice kapten i Ryder Cup 2004. Anders har ritat Kings Course på Kungsängen. Sedan 2002 är han ansvarig för rikstäckande Forsbrand BRIS Golf. Han spelar då och då på Seniortourerna i USA och Europa.

Mats Lanner är han uppskattade golfdomare på Europatouren. Per Ulrik Johansson är klubbchef på Wermdö Golf & Country Club. Jesper spelar på seniortourerna utan att nå gamla höjder. Populära TV-programmen ”Parneviks” tar kanske för mycket kraft, men nu har familjen sagt nej till fler program. Peter Hanson, sex segrar på Europatouren, har haft problem med ryggen i flera år. Frågan är om 40-åringen kan komma tillbaka.

Magnus var underbarnet

Magnus Persson, underbarnet som blev proffs som 17-åring, lade till efternamnet Atlevi, har haft en märklig karriär. Han spåddes en lysande karriär men nådde inte ända fram. Förlorade i särspel mot Gordon Brand på Ullna 1987; ny förlust i särspel mot Seve Ballesteros 1990 på Mallorca. Magnus ritade banor, var chef för Nordea Tour. Den aktiva karriären verkade över.

Men 2015 gjorde han come back på Europatouren för seniorer. Och äntligen fick han sin hett efterlängtade titel när han som 51-åring 2016 vann Paris Legends Championship på Le Golf National utanför Paris.

Idag satar Magnus vidare mot nya titlar och säger och ”Golf är roligare än någonsin”.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.