Legendaren porträtteras igen

 Mellan 1956 och 1967 var han världens speedwaykung med fem VM-guld, tre silver och tre brons. Första guldet inför 75 000 åskådare på Wembley. Han vann sex VM-guld i lag, World Team Cup elva gånger, blev Europamästare fem gånger och svensk mästare fem gånger.

Nu kan alla som längtar efter speedway trösta sig med en pinfärsk bok, Ove Fundin, The Flying fox (numera vithårige Ove var rödhårig). 

i Tranås står Ove Sundin staty, gjord av Richard Brixel och rest av kommunen 25 augusti 2012.Foto: Rosie Johansson

Speedway-vännerna är oroliga. Blir det några tävlingar den här säsongen? Det såg så bra ut innan Corona bröt ut. BAUHAUS var ny huvudsponsor, C More skulle via Sportkanalen sända alla 82 matcherna. Men säsongsstarten 5 maj blev uppskjuten, BAUGAUS-ligan som är det nya namnet på elitserien, startar i bästa fall 2 juni.

Kung i Norwich

Ove Fundin föddes 23 maj 1933. Författare är Lennart Råsberg, 80 år. Boken är på 244 sidor och innehåller 350 bilder.

Det är bok nummer två om Fundin. Den första skrevs 2006 av engelsmannen John Chaplin.

I Sverige tävlade han för Filbyterna, Linköping och Kaparna, Göteborg. I England var han kung i Norwich Stars dit han kom 1955. Speedway var den näst största publiksporten i England efter fotbollen på den tiden. 2006 utsågs han till Freeman of the City i Norwich, den andra utlänning som fått utmärkelsen.

Fick sina övermän

Fundins namn lever vidare i Tranås genom åkeriet med hans namn, dessutom har han ett hus i staden. Ove bor i Valcros på franska Rivieran och i Bukarest med hustru nummer två.

Ingen trodde väl att någon skulle överträffa fem VM-guld. Jodå, Tony Rickardsson och Ivan Mauger, Nya Zeeland, vann sex gånger.

1961 fick Fundin SvD:s Bragdguld, delat med motocrossåkaren Sten ”Storken” Lundin. 

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.