Boustedt tvingad att lämna hockeyn

Sparkad – eller valde Tommy Boustedt, 61 år, att sluta på egen begäran.

 Efter 19 år på Svenska Ishockeyförbundet, varav sex som generalsekreterare meddelades på onsdagen förbundets ordförande Anders Larsson att en ny chef på förbundets kansli ska rekryteras i höst, med tillträde senast i oktober.

Hockeyns ordförande, Anders Larsson tog ett samtal med Tommy Boustedt. Utgången kunde bara bli en enda.
Annons

.Det senaste halvårets turbulens i hockey-familjen, med början med Damkronornas strejk i höstas till uppsägningen av uppskattade informationsassistenten, Anders Feltenmmark i månadsskiftet mars/april tvingade till slut förbundsstyrelsen att agera.

*Så många kritiserar hans beteende

Idrottens Affärer skrev i ett tidigt skede att Boustedts situation blev ohållbar, efter nya avslöjanden om ytterligare märkligheter inom Boustedts domäner. Bland annat lönediskriminering samt en polisanmälan om sexuellt ofredande mot person med tidigare anknytning till förbundet.

När 34 hockeyprofiler, med Börje Salming och fem tidigare förbundskaptener som frontfigurer i ett öppet brev krävde klargöranden i behandlingen av Anders Feltenmark, var stenen urholkad. Feltermark sparkades officiellt på grund av arbetsbrist och tvingades acceptera ett sekretessavtal, han belades enkelt uttryckt med munkavle.

-Det senaste året har varit en knölig tid för förbundskansliet och så klart även för mig personligen. Därför har det, efter en tids samtal med styrelsen vuxit fram att detta är vägen framåt, både för mig och för förbundet. 19 år inom Hockeyförbundet är en lång tid, och nu är det dags för något nytt.

Det är Tommy Boustedts officiella förklaring, förmedlad av Svenska Ishockeyförbundet.

Hur kude han tappa greppet?

Jag har skrivit om Tommy Boustedt i över fyra decennier, från åren som ungdomstränare i Hammarby till rollen som först utvecklings – och landslagschef och sedan gd på förbundet. Jag är rejält överraskad över att kontrollen på kansliet glidit honom ur händerna.

Hans hockeyöga har djup botten, och i början av 1990-talet var Tommy pådrivande för den så kallade juniortemautredningen, ett nytt sätt att träna och tänka ishockey på ungdomsnivå. En modell som varit mycket framgångsrik, med svensk medaljdominans i JVM de senaste 10 åren. 

Konkurrerande nationer, som Kanada, USA och Tjecken, har på plats i svenska rinkar studerat hur våra ungdomar tränar.  Den gånga säsongen spelade över 100 svenska spelare i NHL, nytt rekord, och alla skolade i den modell där Boustedt var drivande. 

Jag tror att hockeyprofilernas skrivelse blev för mycket för Tommy. Han räknar sig med all rätt till ”hockeyfolket”, och när denna rörelse morrar, då insåg han att slaget var förlorat. Han begärde att få sluta, något som Anders Larsson säkert glatt accepterade.

Bara officiellt uttalande

-Det senaste tidens uppmärksamhet kring vårt kansli har tagit fokus från de många positiva saker som vi har framför oss de närmaste åren. Under Tommys tid som gd har vi vunnit fyra världsmästerskap, seniorer och juniorer samt ett OS-guld. Vi har en ekonomi i balans, det är betyg på Tommys arbete hos oss, sammanfattade Anders Larsson.

-Jag vill poängtera att det är gemensamt beslut, vi har diskuterat i god anda och gemensamt kommit fram till detta. Jag säger bestämt nej till påståendet att Tommy har sparkats, betonade Anders Larsson.

-Vi hade ett personalmöte tidigt på morgonen då Tommy på ett mycket fint sätt förklarade situationen, sade Anders Larsson.. 

De 34:s gäng med tidigare förbundskapten Curre Lundmark som talesperson betonar att de inte var ute efter att få Boustedt avsatt.  De vill fortfarande ha klarhet i hur avskedet av Anders Feltenmark hanterades

-Uppropet är inte över, framhöll Lennart Hovelius, legendarisk lagläkare för Tre Kronor i Sportbladet.

Under torsdagen väntas ett nytt upprop, nu med ytterligare ett 40-tal hockeykändisar till stöd för Feltenmark.

Det är inte sannolikt att avtalet med Feltenmarks rivs upp – även med en ny kvast på kansliet. Tidigare uppgörelser ligger vanligen fast, hur felaktiga och impopulära de än är. Därför har den här hockeysoppan tre stora förlorare, Boustedt, Feltenmark och svensk ishockey som ”Feltis” tjänade 24 timmar om dygnet.

-Jag är öppen för en ny dialog om förbundet är intresserat, meddelar Anders Feltenmark.

Vd-stolen på förbundet tycks ha en katapulteffekt.

 På tio år har nu fyra operativa chefer försvunnit, Robert Falck, 2006-2007,  Jörgen Lindgren 2008-2011, Mikael Peterson, 2012-2014, Tommy Boustedt, 2015-2020.

Många vill ta över

Den stora uppgiften blir att stärka hockeyns varumärke som har solkats under pågående turbulens. Säkert kommer många att känna sig kallade, vi talar om ett av svensk idrotts finaste uppdrag.

Är förre spelarikonen Jonas Bergqvist, 59 år, tre VM-guld och ett OS-guld ett aktuellt namn? 

 Efter ledaruppdrag i Leksands IF är han i dag biträdande regionchef för Swedbank Halland. Han är också ledamot av förbundsstyrelsen. Det är inte optimalt i kommande rekryteringsarbete.

Under onsdagen framkom vidare att den polisutredning, angående sexuellt ofredade mot en person med anknytningar till förbundet är slutförd, och har överlämnats till åklagarmyndigheten på Södertörn för beslut.

-Det har varit ett prioriterat fall och vi har arbetat med ärendet några veckor. Nu är det upp till åklagare att ge sitt perspektiv och ta beslut, sade kommissarie Fredrik Gårdare till Expressen under onsdagen.

Kjell Nilsson 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF-ordförande Björn Eriksson får svidande kritik för sitt sätt att leda landets största folkrörelse. I spetsen för attacken står Hockeyförbundets ordförande, Anders Larsson, som tillsammans med tio ytterligare specialförbund lämnat in  en motion till kommande RF-stämma i Uppsala i maj.

I en lång krönika på Hockeyförbundets hemsida svingar Larsson vilt mot RF och dess ordförande.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Inte en dag utan nyheter och spekulationer runt när, var hur  ishockey-VM ska spelas. Till Belarus vill ingen, men det är värre med beslut. Internationella Ishockeyförbundet har beslutsvånda Belarus. Men nu gör en dansk journalist, Klaus Zaugg, ett avslöjande. Denne man ska ha tillgång till exklusiva uppgifter och hävdar med bestämdhet att Danmark, Lettland och Slovakien tar över som arrangör.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

 I kväll, onsdag, är det premiär för en synnerligen annorlunda NHL-säsong med matcher varje dag. – och Viaplay  via streamingtjänsten direktsänder samtliga 868 grundspelsmatcher samt slutspelet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.