En bedrift att här skapa ett allsvenskt lag

Mjällby AIF är klubben som inte borde finnas. Ändå är föreningen från ett litet fiskesamhälle vid namn Hällevik på Listerlandet i Blekinge en sannsaga. Klubben har genom åren visat att den likt katten har nio liv, nja, nästan. Botten har varit nådd men hela tiden har Mjällby rest sig och kommit tillbaka. Deras slogan ”Tillsammans gör vi det omöjliga möjligt” är inga tomma ord.

Besard Sabovic är en av sju nya spelare i Mjällby. 22-åringen kommer närmast från Djurgården, men är fostrad i Brommapojkarna.

En saga borde börja i kronologisk ordning men vi kastar oss till att börja med rakt in i nuet. ”Det går bra nu” sjunger Magnus Uggla och det är det minsta man kan säga om Mjällby. Efter 220-milsresan till Östersund – söndag till tisdag – och seger med 1-0 ligger laget bara en poäng från andraplatsen i allsvenskan. Vem hade trott det?

Hade de glömt?

För att fortsätta i fel ordning går vi till året 2014. Mjällby åkte ur allsvenskan. Rutschkanan var skurad med såpa och Mjällby åkte ur superettan året därpå. ”Slut på sagan, nu går Europas minsta elitklubb i graven”, skrek rubrikerna. Men förståsigpåarna hade glömt ledorden ”Tillsammans gör vi...”. Klubben gör nu sin 9:e allsvenska säsong.

-Magnus Emeus blev ordförande just 2015. Han minns med en rysning, säger:

- Vi hade mellan 4 och 4,5 miljoner i negativt kapital. Det såg illa ut. Men vi redde upp situationen och nu har vi ett positivt kapital.

Ja, fattas bara att man redde upp situationen. Huvudsponsorn är Mjällby-Sölvesborgs Sparbank och klubben har över 350 samarbetspartners (”Många små”, inflikar Emeus).

8 tappade miljoner

Vi fortsätter i nutid. På torsdagen kommer Malmö FF till vackra Strandvallen – ”idrottsplatsen vid havet”, för semifinal i Svenska cupen. Om det inte hade varit coronatider hade det varit utsålt, fler än 6 000 personer får inte plats. Publikrekordet från första hemmamatchen allsvenskan 1980, 8 438 personer mot Kalmar FF, kommer aldrig att slås.                     

Nutid igen: Mats Mattsson är bland annat biljettansvarig.

- Vi tappar en miljon på torsdag, ja, egentligen 1,2 med tanke på souvenir – och kioskförsäljning. Hittills har tappat 8 miljoner (Mjällby fick 1,5 miljoner ur RF:s stödfond).

Nu är det dags att ta sannsagan från början. 1939 skedde sammanslagningen mellan Listers IF och Hälleviks IF. 1941 inköptes ett stycke mark av en bonde för 2 250 kronor. Det dröjde till 1953 tills invigningen av Strandvallen.

Till allsvenskan med expressfart

Marschen mot toppen inleddes 1975 då Mjällby vann division 4 Blekinge. Sen gick det med expressfart. Seger i division 3, seger i kvalet till division 2 (nuvarande superettan). Expressfarten tog inte slut, seger direkt i division 2 södra 1979. Allsvenskan nästa! Från division 4 till allsvenskan på fyra år. ”Tillsamman gör vi...”. Sejouren i allsvenskan blev bara ettårig men genom åren har Mjällby varit tillbaka, åkt ur och kommit tillbaka igen.

Tre personer måste framför allt nämnas: brödratrion Andersson: Sven Bertil, ”Minkfarmaren”, 69 år i september, hans yngre bröder Bosse, född 1954 och Rolf-Inge, född året efter. Sven Bertil, som drev minkfarm i Hällevik, var den stora dirigenten och deltog i 428 seriematcher. Om det är någon som ska kallas Mr Mjällby är det han.

När startskottet gick från fyran till allsvenskan utan tågstopp var det spelare från Listerlandet i laget. Idag bor spelarna i Karlskrona, Karlshamn och Kristianstad. Men supporterklubben ”Sillastruparna” är lika entusiastiska oavsett bostadsort. Vågar de hoppas på att den allsvenska återkomsten ska bli mer än ettårig?

Sportchefen är optimist

Sportchefen Hasse Larsson, tidigare spelare och tränare, har i en intervju sagt att laget är så bra så klubbens bästa placering allsvenskan genom tiderna, 6:a 2010, är inom räckhåll.

Det var Hasse som såg till att Marcus Lantz, 44, allsvensk guldmedaljör med Helsingborg 1999 och proffs i Italien, Tyskland och Danmark, blev klubbens nya tränare.

Lantz fick snabbt lära sig vem som bestämde i klubben. Hasse lade ett papper framför Marcus med åtta namn och sa: ”Ring till varje spelare och berätta varför vi vill ha honom till Mjällby”.

Lantz hade bra övertalningsförmåga för alla kom trots att Mjällby, tillsammans med Varberg, har allsvenskans snålaste budget. Det var inga världsnamn precis men tidningarna talade om att Hasse Larsson hade hittat fynd. Framtiden ger svar.

En undring: varför heter klubben Mjällby? Det överlåter vi till journalisten och författaren Marcus Birro att förklara inom sinom tid. Birro är deltidsanställd av Mjällby för att starta en podd med namnet ”Jag är Mjällby”. I podden ska han träffa människor som betytt något för klubben, dessutom ska han skriva krönikör.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen