Legendaren firar 90 år

Få svenska ishockeyspelare har tagits emot så väl av ”folkhemmet” som Djurgårdens och Tre Kronors Lasse Björn. Han var under 1950 och 1960-talet synonymen för ett hållfast svenskt försvar. På torsdagen, den 16 december firar Lasse sin 90-årsdag i bostaden på Stora Essingen i Stockholm.

Lasse Björn hyllas på Hovet vid en Djurgårdsmatch.

Ännu har Lasse kvar sin reserverade plats på Johanneshov, men pandemin har stoppat besöken. Samtidigt har föreningen, där han blev svensk mästare inte mindre än nio gånger parkerat i botten av SHL-tabellen. Han delar rekordet, nio SM-guld, med Brynäs-legendaren Tord Lundström, 76 år.

Stöder dagens Djurgården

- Jag lider med grabbarna, och kan bara hoppas att det vänder. Jag har alltid varit optimist, och jag vägrar att ge upp säsongen redan nu. Laget ska i varje fall veta att de har mitt helhjärtade stöd, hälsar jubilaren i ett samtal med Idrottens Affärer.

Lasse bor på Stora Essingen i Stockholm tillsammans med sin Margareta, de  träffades redan i tonåren.  Hans två barn bor i grannskapet och familjen har även annan hjälp via hemtjänst. Barnbarnet Douglas Murray, precis som morfar hårdtacklande back och med proffskarriär i NHL bakom sig, ansluter till torsdagens firande som äger rum inom familjen.

Lasse växte upp i Traneberg och via kvarterslaget BK Cometen, och Westermalms IF hamnade Lasse som junior i Djurgården där han tidigt kom att bilda ett legendariskt backpar med Roland Stoltz (1931-2001). De förenade styrka, teknik och smartness som saknar motsvarighet i svensk ishockey.

Visst minns vi Lasses ”bröstvärmare”, rejäla tacklingar som innebar tvärstopp för jagande forwards,  drygt 100 kg. stålverk, ett arv från ungdomsårens rugby-spelande på grusplaner hemma i ”Tranan”.

I ishockeyns barndom var övergångssummor och segerpremier okända begrepp.  Djurgården lockade med ett par nya skridskor när Lasse erbjöds att spela på Stockholms Stadion. Vid sidan av hockeykarriären byggde Lasse upp ett åkeri, en verksamhet som senare i livet gick vidare till sonen Fred.

Åkeriets omsättning, och antalet bilar, kunde inte ha en bättre PR-man och efter säsongen 1965-1966 valde Lasse bort ishockeyn efter en kontrovers med Ishockeyförbundets dåvarande ordförande, Helge Berglund.

Lasse hade tackat nej till landslaget, Berglund blev ilsken och sade att Tre Kronor är det finaste som finns, här vägrar man inte att spela.

-Då kan du åka hem och mata mina ungar med Tre Kronor. Hade jag inte haft min fru som skött allt pappersarbete hade jag slutat ännu tidigare, svarade Lasse den gången.

Lagkapten i världsmästarlaget

Som lagkapten för Tre Kronor tog Lasse emot ishockeyns VM-pokal efter 4-4 mot dåvarande Sovjet i 1957 års VM-final i Moskva. Arrangörerna var så segervissa att det inte fanns någon svensk nationalsång i arkivet. En pinsam tystnad bröts av en svensk snapsvisa ”Helan går”. 

Lasse försäkrar än i dag att publiken, upp mot 50 000 på Luzhniki Stadium reste sig upp i givakt och tog av sina pälsmössor.

-Jag var ju tvungen att hitta på något,  sjung bara så hänger vi på, sa killarna i laget. 

Otaliga är de historier som förknippas med Lasse Björn och Tre Kronor. Något säger mig att ishockeyn var roligare förr, inte bättre, men mer underhållande. Åtminstone vid sidan av rinken.

Kjell Nilsson

Fakta

Fakta Lasse Björn.

Meiter: VM-guld 1953 och 1957, VM-brons 1954 och 1958. OS-brons 1952. Nio SM-guld med Djurgården.  VM:s bäste back 1954, invald i Internationella Förbundets Hall of Fame 1998.  Totalt 217 landskamper.

Barnbarn: Douglas Murray,  41, tidigare NHL-proffs, främst i San José.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Årets Scandinavian Mixed arrangeras på Vasatorps Golfklubb utanför Helsingborg i början på  juni. 2021 var det premiär för den tävling som ersatte Scandinavian Masters. Då på Vallda, och med Annicka Sörenstam och Henrik Stenson som värdar för tävlingen. Men sedan lockades Henrik till LIV-touren och Annicka blev ensam som ett frontnamn, men nu utgår även hon.
Och, oavsett, drömmar om att få se Ludvig Åberg medverkan  stannar det vid förhoppningar

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.