Legendaren firar 90 år

Få svenska ishockeyspelare har tagits emot så väl av ”folkhemmet” som Djurgårdens och Tre Kronors Lasse Björn. Han var under 1950 och 1960-talet synonymen för ett hållfast svenskt försvar. På torsdagen, den 16 december firar Lasse sin 90-årsdag i bostaden på Stora Essingen i Stockholm.

Lasse Björn hyllas på Hovet vid en Djurgårdsmatch.

Ännu har Lasse kvar sin reserverade plats på Johanneshov, men pandemin har stoppat besöken. Samtidigt har föreningen, där han blev svensk mästare inte mindre än nio gånger parkerat i botten av SHL-tabellen. Han delar rekordet, nio SM-guld, med Brynäs-legendaren Tord Lundström, 76 år.

Stöder dagens Djurgården

- Jag lider med grabbarna, och kan bara hoppas att det vänder. Jag har alltid varit optimist, och jag vägrar att ge upp säsongen redan nu. Laget ska i varje fall veta att de har mitt helhjärtade stöd, hälsar jubilaren i ett samtal med Idrottens Affärer.

Lasse bor på Stora Essingen i Stockholm tillsammans med sin Margareta, de  träffades redan i tonåren.  Hans två barn bor i grannskapet och familjen har även annan hjälp via hemtjänst. Barnbarnet Douglas Murray, precis som morfar hårdtacklande back och med proffskarriär i NHL bakom sig, ansluter till torsdagens firande som äger rum inom familjen.

Lasse växte upp i Traneberg och via kvarterslaget BK Cometen, och Westermalms IF hamnade Lasse som junior i Djurgården där han tidigt kom att bilda ett legendariskt backpar med Roland Stoltz (1931-2001). De förenade styrka, teknik och smartness som saknar motsvarighet i svensk ishockey.

Visst minns vi Lasses ”bröstvärmare”, rejäla tacklingar som innebar tvärstopp för jagande forwards,  drygt 100 kg. stålverk, ett arv från ungdomsårens rugby-spelande på grusplaner hemma i ”Tranan”.

I ishockeyns barndom var övergångssummor och segerpremier okända begrepp.  Djurgården lockade med ett par nya skridskor när Lasse erbjöds att spela på Stockholms Stadion. Vid sidan av hockeykarriären byggde Lasse upp ett åkeri, en verksamhet som senare i livet gick vidare till sonen Fred.

Åkeriets omsättning, och antalet bilar, kunde inte ha en bättre PR-man och efter säsongen 1965-1966 valde Lasse bort ishockeyn efter en kontrovers med Ishockeyförbundets dåvarande ordförande, Helge Berglund.

Lasse hade tackat nej till landslaget, Berglund blev ilsken och sade att Tre Kronor är det finaste som finns, här vägrar man inte att spela.

-Då kan du åka hem och mata mina ungar med Tre Kronor. Hade jag inte haft min fru som skött allt pappersarbete hade jag slutat ännu tidigare, svarade Lasse den gången.

Lagkapten i världsmästarlaget

Som lagkapten för Tre Kronor tog Lasse emot ishockeyns VM-pokal efter 4-4 mot dåvarande Sovjet i 1957 års VM-final i Moskva. Arrangörerna var så segervissa att det inte fanns någon svensk nationalsång i arkivet. En pinsam tystnad bröts av en svensk snapsvisa ”Helan går”. 

Lasse försäkrar än i dag att publiken, upp mot 50 000 på Luzhniki Stadium reste sig upp i givakt och tog av sina pälsmössor.

-Jag var ju tvungen att hitta på något,  sjung bara så hänger vi på, sa killarna i laget. 

Otaliga är de historier som förknippas med Lasse Björn och Tre Kronor. Något säger mig att ishockeyn var roligare förr, inte bättre, men mer underhållande. Åtminstone vid sidan av rinken.

Kjell Nilsson

Fakta

Fakta Lasse Björn.

Meiter: VM-guld 1953 och 1957, VM-brons 1954 och 1958. OS-brons 1952. Nio SM-guld med Djurgården.  VM:s bäste back 1954, invald i Internationella Förbundets Hall of Fame 1998.  Totalt 217 landskamper.

Barnbarn: Douglas Murray,  41, tidigare NHL-proffs, främst i San José.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tretorn har haft en stark koppling till tennisen under många år vilket och det har även inkluderat ett mångårigt samarbete som officiell bollpartnermed tennisveckorna i Båstad  Ett samarbete som nu förlängs tillsammans med WTA och ATP turneringarna på Nordea Open  4–17 juli .

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

2013 kom 216 888 åskådare på plats, 2017  ännu flera, nämligen 240 045 och nu, dagen innan premiären rapporteras 517 000 biljetter sålda. Damernas EM blir en succé, det står redan klart, rapporterar TT. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.