Så blev Mjällby ett lag att räkna med

Vad är det speciella med Mjällby AIF?, Till och med storheter som IFK Norrköping och Elfsborg från regionalstäder rår inte på Listerlandets stolthet, den minsta orten i Europa med ett lag i högsta fotbollsserien

De klassiska föreningarna har totalt 159 säsonger bakom sig i högsta serien - Mjällby har 10 säsonger.

”Mr Mjällby”Hasse Larsson, tidigare påhejande spelare och tränare, men i dag sportchef ,framhåller:

- Ingen ledare och spelare får aldrig bli större här än föreningen!

Spelare kommer och går, men Hasse Larsson består. Det är byggherren i Mjällby, från tiden då han själv dominerade som mittfältare, till hur han som sportchef komponerar spelartruppen och skapar ett sensationellt bra lag med tanke på förutsättningarna.

Vad är det speciella med Mjällby AIF?, Till och med storheter som IFK Norrköping och Elfsborg från regionalstäder rår inte på Listerlandets stolthet, den minsta orten i Europa med ett lag i högsta fotbollsserien

Dessa klassiska föreningar har totalt 159 säsonger i högsta serien - Mjällby har 10 säsonger.

Ingen större än klubben 

”Mr Mjällby”Hasse Larsson, tidigare påhejande spelare och tränare, men i dag sportchef ,framhåller:

- Ingen ledare och spelare får aldrig bli större här än föreningen!

I Fredrik Perssons bok om Patrik ”Bagarn”Rosengren, den störste spelarprofilen ihop med Mattias Asper, minns från debuten som 18-åring: ”begärde Hans Larsson att alla tröjor skulle vara blöta så ställde alla i laget upp på det, han var ledargestalten”.

”Bagarn ” jobbar numera med spelarutveckling i föreningen. Sonen Otto är en mittfältstalang.

Tränare då var Anders Linderoth som bor kvar i Mjällby.

Flera i samhället och runt föreningen framhåller att det är en utbredd envishet, personifierat av Hasse Larsson, som är ett svartgult grundelement. Det framkommer efter tre dagars lyssnande med skiftande personer på ort och ställe.

Från Santiago till Mjällby

Nu till några andra:

Den 23:e januari,2008 flyttade försvararen Juan Robledo från 6-miljonerstaden Santiago, Chiles huvudstad, och har sedan köpt hus och blivit bosatt i Mjällby. 

- Här finns livskvalitén, hävdar den nästan två meter långe idrottsläraren som numera är P-19 tränare i MAIF. Argentinska hustrun Sofi är kulturarbetare i Ronneby.

Juan fortsätter:

- På Strandvallen finns inte de finaste omklädningsrummen, Ja ibland finns det bara kallvatten. Däremot finns det något annat i väggarna här.

Sedan håller han en ”föreläsning” om att det viktigaste är identiteten och att folk tror på Mjällby AIF, då lyckas föreningen - även i framtiden. En ”föreläsning” med spets, den språkliga behandlingen omringar argumenten. Kanske tom högre än den zon- och personmarkering han uppnådde som centralt mittlås på planen. Men så läste han också klassikern ”Nils Holgerssons underbara resa” efter en tid i Sverige. Juan var storkund på biblioteket i Sölvesborg.

- Här skall jag bo

1977 kom målskytten, Flemming Pehrson från 2-miljonersstaden Köpenhamn. Lika glad, rak och ärlig, intensiv och snabbpratande som sydamerikanen Robledo är eftertänksam och stillsam. Deras roller på planen är en spegel av deras personligheter.

Han blev också kvar

-Här skall jag bo resten av mitt liv, sa Flemming när han som 22-åring tillsammans med pappa Kaj-Erik kom i Havelidsbacken och för första gången blickade ut över Hällevik-Mjällby. Kanske såg han då också Strandvallen där han två år senare skulle skjuta och nicka upp Mjällby i allsvenskan. Efter den säsongen blev han vald till årets fotbollsspelare i Sverige. Att det också var fullt drag den säsongen på populära nattklubben, närbelägna Hanöhus med toppartister, underlättade nog introduktionen på Listerlandet.

Delaktiga i avancemanget var också bröderna Andersson, med minkfarmaren och frisparksspecialisten Sven-Bertil som den främste och mest känd från resan upp i seriesystemet. 

 Flemming Pehrson, sa som 22-åring för snart fyrtiofem år sedan att han skulle bo i Mjällby-Listerlandet resten av sitt liv. Så har det också blivit.

Peter Antoine, har tränat 13 svenska klubbar, däribland MAIF. Boendeorten är…just det, Listerlandet, och det gäller även Anders Linderoth, förre proffset och landslagsmannen. i många, år aktiv i klubbens spelarutveckling.

Frispråkige Antoine är inte den han är om han inte inleder med några otryckbara headliners från åren som tränare och tiden som TV4- expert. Han blir allvarlig och eftertänksam när han berättar om hur han startade fotbollsgymnasiet i Mjällby.

Konkursfärdiga

Tillbaka till reslige Hasse Larsson. Han passar på att berömma allas betydelse, från pensionärsgruppen, som när vi ser hur de millimeterlagar gräsmattan dagen efter Sundsvallsmatchen, till skicklige ordföranden Magnus Emeus. För fem år sedan var föreningen konkursmässig och långt från allsvenskan, i dag finns ett eget kapital på 15 miljoner kronor och för andra året i rad återfinns laget precis under mittenstrecket i allsvenskan.  

Sportchefen lever närmare omklädningsrummet och fotbollsplanen än styrelserummet och betonar lyfter ledaregenskaperna hos spelaren Carlos Moros Gracia, ” bäste ledaren i spelargruppen på många år”. När Carlos beskrivs låter det som en kopia av Hasse Larsson själv. Ja, just det, vem tror ni hjälper till med 10-årslagets träning emellanåt.

För att inte falla i trance för allting, som gjorts och görs i föreningen, frågar vi om bakgrunden till att det nästan har varit lika många tränare som verksamhetsår under den senaste tio-årsperioden?

Det hör till det ovanlig att det finns så mycket tillit till tränare.

Ansiktsuttrycket och rösten rubbas inte, svaret från Hasse blir lite sökande. Vad består hans spetskompetens av?

Han skjuter upp glasögonen extra långt på hjässan och blickar ännu längre -bort i fjärran, och svarar

-Jag sålde mina första jordgubbar som 12-åring, svarar Hasse Larsson slutligen, Jag har gjort både bra och dåliga affärer. Numera vill jag vill bara blicka framåt, allt för Mjällbys bästa.

Curt Einarsson

Fakta

Briefing : Johnny Gustavsson, 3 SM, sommarboende på Listerlandet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen