Så blev Mjällby ett lag att räkna med

Vad är det speciella med Mjällby AIF?, Till och med storheter som IFK Norrköping och Elfsborg från regionalstäder rår inte på Listerlandets stolthet, den minsta orten i Europa med ett lag i högsta fotbollsserien

De klassiska föreningarna har totalt 159 säsonger bakom sig i högsta serien - Mjällby har 10 säsonger.

”Mr Mjällby”Hasse Larsson, tidigare påhejande spelare och tränare, men i dag sportchef ,framhåller:

- Ingen ledare och spelare får aldrig bli större här än föreningen!

Spelare kommer och går, men Hasse Larsson består. Det är byggherren i Mjällby, från tiden då han själv dominerade som mittfältare, till hur han som sportchef komponerar spelartruppen och skapar ett sensationellt bra lag med tanke på förutsättningarna.

Vad är det speciella med Mjällby AIF?, Till och med storheter som IFK Norrköping och Elfsborg från regionalstäder rår inte på Listerlandets stolthet, den minsta orten i Europa med ett lag i högsta fotbollsserien

Dessa klassiska föreningar har totalt 159 säsonger i högsta serien - Mjällby har 10 säsonger.

Ingen större än klubben 

”Mr Mjällby”Hasse Larsson, tidigare påhejande spelare och tränare, men i dag sportchef ,framhåller:

- Ingen ledare och spelare får aldrig bli större här än föreningen!

I Fredrik Perssons bok om Patrik ”Bagarn”Rosengren, den störste spelarprofilen ihop med Mattias Asper, minns från debuten som 18-åring: ”begärde Hans Larsson att alla tröjor skulle vara blöta så ställde alla i laget upp på det, han var ledargestalten”.

”Bagarn ” jobbar numera med spelarutveckling i föreningen. Sonen Otto är en mittfältstalang.

Tränare då var Anders Linderoth som bor kvar i Mjällby.

Flera i samhället och runt föreningen framhåller att det är en utbredd envishet, personifierat av Hasse Larsson, som är ett svartgult grundelement. Det framkommer efter tre dagars lyssnande med skiftande personer på ort och ställe.

Från Santiago till Mjällby

Nu till några andra:

Den 23:e januari,2008 flyttade försvararen Juan Robledo från 6-miljonerstaden Santiago, Chiles huvudstad, och har sedan köpt hus och blivit bosatt i Mjällby. 

- Här finns livskvalitén, hävdar den nästan två meter långe idrottsläraren som numera är P-19 tränare i MAIF. Argentinska hustrun Sofi är kulturarbetare i Ronneby.

Juan fortsätter:

- På Strandvallen finns inte de finaste omklädningsrummen, Ja ibland finns det bara kallvatten. Däremot finns det något annat i väggarna här.

Sedan håller han en ”föreläsning” om att det viktigaste är identiteten och att folk tror på Mjällby AIF, då lyckas föreningen - även i framtiden. En ”föreläsning” med spets, den språkliga behandlingen omringar argumenten. Kanske tom högre än den zon- och personmarkering han uppnådde som centralt mittlås på planen. Men så läste han också klassikern ”Nils Holgerssons underbara resa” efter en tid i Sverige. Juan var storkund på biblioteket i Sölvesborg.

- Här skall jag bo

1977 kom målskytten, Flemming Pehrson från 2-miljonersstaden Köpenhamn. Lika glad, rak och ärlig, intensiv och snabbpratande som sydamerikanen Robledo är eftertänksam och stillsam. Deras roller på planen är en spegel av deras personligheter.

Han blev också kvar

-Här skall jag bo resten av mitt liv, sa Flemming när han som 22-åring tillsammans med pappa Kaj-Erik kom i Havelidsbacken och för första gången blickade ut över Hällevik-Mjällby. Kanske såg han då också Strandvallen där han två år senare skulle skjuta och nicka upp Mjällby i allsvenskan. Efter den säsongen blev han vald till årets fotbollsspelare i Sverige. Att det också var fullt drag den säsongen på populära nattklubben, närbelägna Hanöhus med toppartister, underlättade nog introduktionen på Listerlandet.

Delaktiga i avancemanget var också bröderna Andersson, med minkfarmaren och frisparksspecialisten Sven-Bertil som den främste och mest känd från resan upp i seriesystemet. 

 Flemming Pehrson, sa som 22-åring för snart fyrtiofem år sedan att han skulle bo i Mjällby-Listerlandet resten av sitt liv. Så har det också blivit.

Peter Antoine, har tränat 13 svenska klubbar, däribland MAIF. Boendeorten är…just det, Listerlandet, och det gäller även Anders Linderoth, förre proffset och landslagsmannen. i många, år aktiv i klubbens spelarutveckling.

Frispråkige Antoine är inte den han är om han inte inleder med några otryckbara headliners från åren som tränare och tiden som TV4- expert. Han blir allvarlig och eftertänksam när han berättar om hur han startade fotbollsgymnasiet i Mjällby.

Konkursfärdiga

Tillbaka till reslige Hasse Larsson. Han passar på att berömma allas betydelse, från pensionärsgruppen, som när vi ser hur de millimeterlagar gräsmattan dagen efter Sundsvallsmatchen, till skicklige ordföranden Magnus Emeus. För fem år sedan var föreningen konkursmässig och långt från allsvenskan, i dag finns ett eget kapital på 15 miljoner kronor och för andra året i rad återfinns laget precis under mittenstrecket i allsvenskan.  

Sportchefen lever närmare omklädningsrummet och fotbollsplanen än styrelserummet och betonar lyfter ledaregenskaperna hos spelaren Carlos Moros Gracia, ” bäste ledaren i spelargruppen på många år”. När Carlos beskrivs låter det som en kopia av Hasse Larsson själv. Ja, just det, vem tror ni hjälper till med 10-årslagets träning emellanåt.

För att inte falla i trance för allting, som gjorts och görs i föreningen, frågar vi om bakgrunden till att det nästan har varit lika många tränare som verksamhetsår under den senaste tio-årsperioden?

Det hör till det ovanlig att det finns så mycket tillit till tränare.

Ansiktsuttrycket och rösten rubbas inte, svaret från Hasse blir lite sökande. Vad består hans spetskompetens av?

Han skjuter upp glasögonen extra långt på hjässan och blickar ännu längre -bort i fjärran, och svarar

-Jag sålde mina första jordgubbar som 12-åring, svarar Hasse Larsson slutligen, Jag har gjort både bra och dåliga affärer. Numera vill jag vill bara blicka framåt, allt för Mjällbys bästa.

Curt Einarsson

Fakta

Briefing : Johnny Gustavsson, 3 SM, sommarboende på Listerlandet.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.