Osannolikt VM gav riklig utdelning

VM-drottningen i skidskytte, Hanna Öberg, 27 år, född i Kiruna och tävlande för Piteå Skidskytteklubb, belönades rikligt efter den närmast osannolika medaljsuccén i tyska Oberhof . 

Totalt vann svenska åkare 11 medaljer, det är tidernas största medaljskörd   i sporten. I alla tiders medaljliga passerade blågult det forna Östtyskland och är nu på sjätte plats med 55 inåkta medaljer i VM-sammanhang. Norge toppar överlägset.

En typisk underbar bild av svensk skidskytte. En entusiastisk ledare hejar på en åkare på väg mot medalj.

VM-drottningen i skidskytte, Hanna Öberg, 27 år, född i Kiruna och tävlande för Piteå Skidskytteklubb, belönades rikligt efter den närmast osannolika medaljsuccén i tyska Oberhof . 

Totalt vann svenska åkare 11 medaljer, det är tidernas största medaljskörd   i sporten. I alla tiders medaljliga passerade blågult det forna Östtyskland och är nu på sjätte plats med 55 inåkta medaljer i VM-sammanhang. Norge toppar överlägset.

VM har avgjorts sedan 1958, herrar, och 1984, damer. Sedan 1989 arrangeras herr och dammästerskapen samtidigt och med samma arrangör. 

Hanna lämnade mästerskapet med 2 individuella guld, masstart och distans, 1 silver i sprint samt 1  brons i stafett.

 I  skidskytte, såväl VM som Världscupen, är prispengarna officiella.

 Det innebär för Hanna  2 x 280 000 kronor för 2 guld, således 560 000 kronor. 1 silvermedalj i sprint ger 215 000 kronor och 1 stafett brons är värt 55 000 per åkare i laget. För Hannas del totalt 830 000 kronor för 12 dagars åk och skyttejobb på skidstadion i Oberhof.

Sebastian Samuelsson , 25 år, född i Katrineholm och tävlande för I 21 i Östersund knockade världens bäste i på skidor och gevär, Norges Johannes Tignes Bö, i den avslutande masstarten, ett guld som var värt 280 000 kronor. Tidigare i veckan har ”Sebbe” två brons, distans, 160 000, och stafett, 55 000 kronor, totalt 495 000 kronor.

Martin Ponsiluoma, 22 år, född i Östersund och tävlande för Tullus SG vann silver i masstart, 215 000 kronor, brons i jaktstart och stafett , 160 000 plus 55 000, totalt 430 000 kronor.

Linn Persson, 28 år, född i Östmark i norra Värmland och tävlande för SK Bore på silverplats på distans, 215 000 kronor samt bronsplats i sprint 160 000. Hon  ingick i det svenska stafettlag som tog brons, 55 000 kronor, totalt 430 000 kronor.

I herrlaget i stafett, brons, ingick även Peppe Femling och Jesper Nelin, vardera 55 000 kronor. I damlaget i stafett åkte även Elvira Öberg och Ann Magnusson, de belönas med vardera 55 000 kronor.

Utöver det internationella förbundets, IBU:s, pengaregn har också det svenska förbundet ett bonussystem. Det är inte känt vilka belopp det handlar om, men givetvis kommer Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson att plussa på sina intäkter från skidstadion ytterligare.

I närmast föregående VM, i Pokljuka, Slovenien 2021 vann Sverige sex medaljer varav ett guld, Martin Ponsiluoma i i sprint 10 km.

 Enligt uppgifter från 2021 uppgick Martin Ponsiluomas guldbonus från det svenska förbundet till 400 000 kronor.  Med hänsyn till inflationen (!) borde Hanna och ”Sebbe” kunna räkna in upp mot en halv miljon, för Hanna en miljon kronor.

Skidskyttesportens stora framgångsvåg började med Magdalena Forsbergs entré i slutet av 1990 talet och början av 2000-talet. Hon vann 42 gånger i Världscupen och tog  sex VM-guld mellan 1997-2001.

I dag är förbundet ett av de mest välmående vinteridrottsförbunden med sponsorintäkter som årligen snuddar 40 miljoner. Med medaljyran i Oberhof i ryggen har sponsor – och marknadsansvariga stora chanser att lyckas väl i kommande förhandlingar.

Skidskyttet har åkt ifrån både längd och alpint i TV-anpassning, något som noteras i sponsorkretsar. Skidskytte är också en ledande vinteridrott i exempelvis Tyskland. Total publiken i Oberhof uppgick till över 200 000 åskådare, enligt IBU:s hemsida.

Efter VM fortsätter nu Världscupen. närmast i Nove Mesto, Tjeckien, 3-9 mars.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.