Osannolikt VM gav riklig utdelning

VM-drottningen i skidskytte, Hanna Öberg, 27 år, född i Kiruna och tävlande för Piteå Skidskytteklubb, belönades rikligt efter den närmast osannolika medaljsuccén i tyska Oberhof . 

Totalt vann svenska åkare 11 medaljer, det är tidernas största medaljskörd   i sporten. I alla tiders medaljliga passerade blågult det forna Östtyskland och är nu på sjätte plats med 55 inåkta medaljer i VM-sammanhang. Norge toppar överlägset.

En typisk underbar bild av svensk skidskytte. En entusiastisk ledare hejar på en åkare på väg mot medalj.

VM-drottningen i skidskytte, Hanna Öberg, 27 år, född i Kiruna och tävlande för Piteå Skidskytteklubb, belönades rikligt efter den närmast osannolika medaljsuccén i tyska Oberhof . 

Totalt vann svenska åkare 11 medaljer, det är tidernas största medaljskörd   i sporten. I alla tiders medaljliga passerade blågult det forna Östtyskland och är nu på sjätte plats med 55 inåkta medaljer i VM-sammanhang. Norge toppar överlägset.

VM har avgjorts sedan 1958, herrar, och 1984, damer. Sedan 1989 arrangeras herr och dammästerskapen samtidigt och med samma arrangör. 

Hanna lämnade mästerskapet med 2 individuella guld, masstart och distans, 1 silver i sprint samt 1  brons i stafett.

 I  skidskytte, såväl VM som Världscupen, är prispengarna officiella.

 Det innebär för Hanna  2 x 280 000 kronor för 2 guld, således 560 000 kronor. 1 silvermedalj i sprint ger 215 000 kronor och 1 stafett brons är värt 55 000 per åkare i laget. För Hannas del totalt 830 000 kronor för 12 dagars åk och skyttejobb på skidstadion i Oberhof.

Sebastian Samuelsson , 25 år, född i Katrineholm och tävlande för I 21 i Östersund knockade världens bäste i på skidor och gevär, Norges Johannes Tignes Bö, i den avslutande masstarten, ett guld som var värt 280 000 kronor. Tidigare i veckan har ”Sebbe” två brons, distans, 160 000, och stafett, 55 000 kronor, totalt 495 000 kronor.

Martin Ponsiluoma, 22 år, född i Östersund och tävlande för Tullus SG vann silver i masstart, 215 000 kronor, brons i jaktstart och stafett , 160 000 plus 55 000, totalt 430 000 kronor.

Linn Persson, 28 år, född i Östmark i norra Värmland och tävlande för SK Bore på silverplats på distans, 215 000 kronor samt bronsplats i sprint 160 000. Hon  ingick i det svenska stafettlag som tog brons, 55 000 kronor, totalt 430 000 kronor.

I herrlaget i stafett, brons, ingick även Peppe Femling och Jesper Nelin, vardera 55 000 kronor. I damlaget i stafett åkte även Elvira Öberg och Ann Magnusson, de belönas med vardera 55 000 kronor.

Utöver det internationella förbundets, IBU:s, pengaregn har också det svenska förbundet ett bonussystem. Det är inte känt vilka belopp det handlar om, men givetvis kommer Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson att plussa på sina intäkter från skidstadion ytterligare.

I närmast föregående VM, i Pokljuka, Slovenien 2021 vann Sverige sex medaljer varav ett guld, Martin Ponsiluoma i i sprint 10 km.

 Enligt uppgifter från 2021 uppgick Martin Ponsiluomas guldbonus från det svenska förbundet till 400 000 kronor.  Med hänsyn till inflationen (!) borde Hanna och ”Sebbe” kunna räkna in upp mot en halv miljon, för Hanna en miljon kronor.

Skidskyttesportens stora framgångsvåg började med Magdalena Forsbergs entré i slutet av 1990 talet och början av 2000-talet. Hon vann 42 gånger i Världscupen och tog  sex VM-guld mellan 1997-2001.

I dag är förbundet ett av de mest välmående vinteridrottsförbunden med sponsorintäkter som årligen snuddar 40 miljoner. Med medaljyran i Oberhof i ryggen har sponsor – och marknadsansvariga stora chanser att lyckas väl i kommande förhandlingar.

Skidskyttet har åkt ifrån både längd och alpint i TV-anpassning, något som noteras i sponsorkretsar. Skidskytte är också en ledande vinteridrott i exempelvis Tyskland. Total publiken i Oberhof uppgick till över 200 000 åskådare, enligt IBU:s hemsida.

Efter VM fortsätter nu Världscupen. närmast i Nove Mesto, Tjeckien, 3-9 mars.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.