Mest värdefulle spelaren lämnar

Med bara timmar före nedsläpp, i det som riskerar bli IK Oskarshamns sista match för säsongen, offentliggjordes att finske skyttekungen, Antti Suomela var klar för Lausanne i schweiziska National League.

-Det är rent ut sagt för djävligt. Om det är så att han ska gå dit. Det är dåligt riktigt dåligt. De gör så i Schweiz, det vet vi om, men jag tycker att det är illa, illa skött, sade IK Oskarshamns sportchef, Thomas Fröberg till tidningen Barometern.

Med bara timmar före nedsläpp, i det som riskerar bli IK Oskarshamns sista match för säsongen, offentliggjordes att finske skyttekungen, Antti Suomela var klar för Lausanne i schweiziska National League.

-Det är rent ut sagt för djävligt. Om det är så att han ska gå dit. Det är dåligt riktigt dåligt. De gör så i Schweiz, det vet vi om, men jag tycker att det är illa, illa skött, sade IK Oskarshamns sportchef, Thomas Fröberg till tidningen Barometern.

Fröberg riktade främst sin ilska mot Suomelas agent.

-Jag har talat med  honom och förklarat att tajmingen är den sämsta tänkbara.

På måndagskvällen  var Oskarshamn piskat att vinna mot Luleå i åttondelsfinal för att tvinga fram en tredje och direkt avgörande match på tisdagen. 

Antti Suomela, 29 år, är lagets ledande spelare, 37 mål den här säsongen, och framröstad av SHL:s spelare till vinnare av  Guldhjälmen, den årliga utmärkelsen till säsongens mest värdefulla spelare. Det är ligans samtliga spelare som  utser vinnaren.

-Det har varit en fantastisk säsong för mig. Jag har haft förmånen att spela med Patrik Karlkvist och Antti Oksanen.

- Vi fann en kemi tidigt på säsongen, vi tänker ishockey på samma sätt, då blir allt mycket lättare. De har verkligen en stor del i det här priset. Det är en stor ära, var Suomelas kommentar till SHL-spelarnas val..

Guldhjälmen har delats ut sedan säsongen 1985-86 och förste pristagare var HV 71:s finske back, Kari Eloranta. Förra säsongen  belönades Max Veronneau, Leksand. Efter en succésäsong i just Oskarshamn flyttade Veronneau till Dalarna , också det en övergång som presenterades tidigt.

I Lausanne väntas Suomela få rollen som förste center, sedan tidigare finns Robin Kovacs i laget och assisterande tränare är Peter Andersson.  Samtidigt som Suomelas namn presenterades bekräftades även en övergång för backen Christian Djoos från Zug. Båda har skrivit två års kontrakt.

I Oskarshamn får Thomas Fröberg bygga en ny första- kedja för kommande säsong. Ett plus är att Patrik Karlkvist redan har knutits upp på ett kontrakt över sex säsonger.  Med en månadslön i storleksordningen 250 000- 300 000 kronor.

Det är inte känt vad Lausanne har erbjudit Antti Suomela. Klart är att schweizer franc väger betydligt tyngre än vad Thomas Fröberg kan erbjuda i vår svenska krona.

 

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.