Nu kan Mats Årjes pusta ut

Sedan åtalet blev känt har Mats Årjes bestämt förnekat att han skulle ha antastat kvinnan.Men han åtalades för för sexuellt ofredande – och fann själv att det bästa var att lämna rollen som ordförande i SOK. I dag friades han av Falu Tingsrätt.

Händelsen inträffade på ett tåg mellan Borlänge och Arlanda flygplats förra sommaren. Årjes och kvinnan träffades först på perrongen och kom senare att sitta i samma vagn.

Kvinnan och Årjes var bekanta sedan tidigare och kvinnan har påstått att Årjes under resan ska ha satt sig bredvid henne och frågat ”om han fick känna på henne”. När hon sade nej hävdar hon att han lade sin hand mellan hennes lår och runt hennes nacke. Hon har uppgett att Årjes var påverkad.

Ord stod mot ord och som den officiella person han är valde han att lämna rollen som ordförande i SOK..

Nu frias Årjes av tingsrätten och kvinnan får inte heller något skadestånd. Tingsrätten menar ”Det saknas annan mera direkt och påtaglig bevisning om vad som inträffat utöver målsägandens och den tilltalade idrottsledarens uppgifter”.

Kvinnans målsägarbiträde, advokat Annika Björk, var inte överraskad över kritiken och sade att det är försvarets uppgift att försöka hitta brister i utredningen.

– Jag tycker att min klient har berättat på ett mycket trovärdigt sätt. Sedan får tingsrätten göra en bedömning av vad de tycker är bevisat och inte.

I domen skriver tingsrätten att ord står mot ord. Rätten konstaterar att kvinnans berättelse har varit tydlig, lång, klar och rik på detaljer som ger intryck av att hon återberättar ett självupplevt händelseförlopp. Avgörande för rättens bedömning har varit vittnesmålet från en tågpassagerare som gav sig till känna när han sett ett inslag om fallet i en tidning.

Rätten skriver att mannens vittnesmål stämmer överens med Årjes beskrivning av hur han agerat efter det att han sagt sig försöka avsluta samtalet och man anser att detta skapar tvivel kring om kvinnans beskrivning av händelseförloppet är riktig.

Årjes har hela tiden förnekat brott. I polisförhören berättar han att han kände kvinnan ytligt eftersom hon arbetat på ett företag som han är involverad i. Enligt Årjes kan han möjligen av misstag ha rört vid kvinnan när han gjorde en yvig gest, men han förnekar bestämt att han skulle ha antastat henne.

Utöver anställningen på SOK har den i dag 56-årige Mats Årjes varit vd på Skistar i 17 år. En post som han lämnade 2019. Han har varit ordförande i Svenska skidförbundet och sedan 2010 tillhört Internationella skidförbundets ledning. Han stängde av sig själv från den positionen och lämnade även styrelseposten i börsnoterade New Wave Group AB när åtalet blev känt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

All mat som blir över från Blodomloppet Stockholm den 13-14 juni skaskänkas till akutboenden i staden redan samma kväll. Initiativet, som görs i samarbete med Stockholms Stadsmission och DB Schenker, innebär att fler människor som lever i utsatthet kan äta sig mätta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Expressen har tagit ett nytt, kreativt grepp.  Med början på onsdagen inleds  den nya podden:  "Läget". Varje vardag släpps en nytt avsnitt med mix av nyheter. Där finns Sport men också nöje, krim, politik och längre fördjupningar. 

– Vi vill fånga lyssnaren som är i farten och snabbt vill få en uppdatering på väg hem från jobbet eller skola, när de handlar, lagar mat eller tränar, säger programledaren Sally Sjöberg.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.