Nu kan Mats Årjes pusta ut

Sedan åtalet blev känt har Mats Årjes bestämt förnekat att han skulle ha antastat kvinnan.Men han åtalades för för sexuellt ofredande – och fann själv att det bästa var att lämna rollen som ordförande i SOK. I dag friades han av Falu Tingsrätt.

Händelsen inträffade på ett tåg mellan Borlänge och Arlanda flygplats förra sommaren. Årjes och kvinnan träffades först på perrongen och kom senare att sitta i samma vagn.

Kvinnan och Årjes var bekanta sedan tidigare och kvinnan har påstått att Årjes under resan ska ha satt sig bredvid henne och frågat ”om han fick känna på henne”. När hon sade nej hävdar hon att han lade sin hand mellan hennes lår och runt hennes nacke. Hon har uppgett att Årjes var påverkad.

Ord stod mot ord och som den officiella person han är valde han att lämna rollen som ordförande i SOK..

Nu frias Årjes av tingsrätten och kvinnan får inte heller något skadestånd. Tingsrätten menar ”Det saknas annan mera direkt och påtaglig bevisning om vad som inträffat utöver målsägandens och den tilltalade idrottsledarens uppgifter”.

Kvinnans målsägarbiträde, advokat Annika Björk, var inte överraskad över kritiken och sade att det är försvarets uppgift att försöka hitta brister i utredningen.

– Jag tycker att min klient har berättat på ett mycket trovärdigt sätt. Sedan får tingsrätten göra en bedömning av vad de tycker är bevisat och inte.

I domen skriver tingsrätten att ord står mot ord. Rätten konstaterar att kvinnans berättelse har varit tydlig, lång, klar och rik på detaljer som ger intryck av att hon återberättar ett självupplevt händelseförlopp. Avgörande för rättens bedömning har varit vittnesmålet från en tågpassagerare som gav sig till känna när han sett ett inslag om fallet i en tidning.

Rätten skriver att mannens vittnesmål stämmer överens med Årjes beskrivning av hur han agerat efter det att han sagt sig försöka avsluta samtalet och man anser att detta skapar tvivel kring om kvinnans beskrivning av händelseförloppet är riktig.

Årjes har hela tiden förnekat brott. I polisförhören berättar han att han kände kvinnan ytligt eftersom hon arbetat på ett företag som han är involverad i. Enligt Årjes kan han möjligen av misstag ha rört vid kvinnan när han gjorde en yvig gest, men han förnekar bestämt att han skulle ha antastat henne.

Utöver anställningen på SOK har den i dag 56-årige Mats Årjes varit vd på Skistar i 17 år. En post som han lämnade 2019. Han har varit ordförande i Svenska skidförbundet och sedan 2010 tillhört Internationella skidförbundets ledning. Han stängde av sig själv från den positionen och lämnade även styrelseposten i börsnoterade New Wave Group AB när åtalet blev känt.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.