Reinfeldt får tunga röster

 Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

- Vi står också bakom förbundsstyrelsens svar gällande den s.k. Göteborgsmotionen.  Ärendet behöver utredas ytterligare, för ställningstagande vid årsmötet SvFF-mötet 2024, meddelar Lars Ekholmer ordförande i Stockholm. 

Även i Göteborg tycks Reinfeldt vinna röster, sedan Göteborgs tydliga första val, Caroline Waldheim, hoppat av och släppt sina ambitioner att bli SvFF:s första kvinnliga ordförande.

Bert Andersson, ordförande i Göteborg, säger till GP att röster i styrelsen helst ser att Reinfeldt har distriktets stöd den 25 mars då, SvFF har årsmöte.

Göteborg har elva av de 259 röster som avgör ordförandevalet.

Inom Göteborgs-distriktet finns uppfattningen att motkandidaten, UEFA-veteranen Lars Christer Olsson, 73 år,  har varit otydlig vad gäller distriktets egen motion; en annan ekonomisk fördelning av de 650 miljoner kronor som elitklubbarnas tv – och spelavtal är värda årligen.

 Göteborg har uppfattningen att 120-160 miljoner kronor årligen ska komma den breda fotbollsrörelsen till del.

-Det tycks oss att Lars Christer Olsson har varit lite tydligare med att han ogillar vår motion. Men har inte sagt vad han vill göra i stället, säger Bert Andersson, tillika vice ordförande i SvFF.

Fredrik Reinfeldts uppfattning i frågan är oklar, då han avböjer alla intervjuer före den 25 mars.

Skåneboll är efter Stockholm och Göteborg tredje största distrikt att rösta. Skåne hade som första val, Helene Barnekov. Hon har också dragit sig ur processen och frågan är förstås var Skånes 15 röster kommer att läggas – på Reinfeldt eller Lars-Christer Olsson.

Ordföranden Martin Åkerman vill inte avslöja Skånes val av kandidat.

-Vi har två mycket kompetenta kandidater där en av dem, Lars Christer Olsson sitter på en otrolig kompetens inom fotbollen. Den andre kandidaten, Reinfeldt, står för förnyelse, säger Martin Åkerman.

-Göteborgsmotionen innehåller aspekter som direkt berör oss i Skåne med vårt stora breddutbud. Det är en komplicerad fråga, och vi vill gärna se en konsekvensanalys  av vad  motionen skulle innebära.

- Vi har bestämt oss, men vårt val kommer inte att offentliggöras förrän vid omröstningen, meddelar Martin Åkerman.

Det är Västerbottens distrikt som föreslagit Lars-Christer Olsson. Ordföranden Tommy Bodin har i intervjuer med Idrottens Affärer framhållit att stödet till Lars Christer Olsson är orubbligt och ska föras ända in i ”kaklet”.

Lars Christers bakgrund, som tidigare ordförande SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll, gör det troligt att elitklubbarna väljer honom före Reinfeldt. Allsvenska Elfsborg har öppet deklarerat sin ståndpunkt.

Lars Christer Olsson har i ett öppet brev till fotbolls-Sverige, publicerat i sin helhet i Idrottens Affärer, klargjort vad han vill  med SvFF:s ordförande klubba.

Fredrik Reinfeldt har varit fåordig och inte ens vid valberedningens presskonferens gav han svar om vad han vill med svensk fotboll.

Att Stockholm och Göteborg, samt eventuellt Malmö, ger Reinfeldt sitt stöd är en fingervisning om en hård kamp den 25 mars.

Totalt ska 259 röster avges av 24 distrikt samt föreningar anslutna till SEF

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.