Reinfeldt får tunga röster

 Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

- Vi står också bakom förbundsstyrelsens svar gällande den s.k. Göteborgsmotionen.  Ärendet behöver utredas ytterligare, för ställningstagande vid årsmötet SvFF-mötet 2024, meddelar Lars Ekholmer ordförande i Stockholm. 

Även i Göteborg tycks Reinfeldt vinna röster, sedan Göteborgs tydliga första val, Caroline Waldheim, hoppat av och släppt sina ambitioner att bli SvFF:s första kvinnliga ordförande.

Bert Andersson, ordförande i Göteborg, säger till GP att röster i styrelsen helst ser att Reinfeldt har distriktets stöd den 25 mars då, SvFF har årsmöte.

Göteborg har elva av de 259 röster som avgör ordförandevalet.

Inom Göteborgs-distriktet finns uppfattningen att motkandidaten, UEFA-veteranen Lars Christer Olsson, 73 år,  har varit otydlig vad gäller distriktets egen motion; en annan ekonomisk fördelning av de 650 miljoner kronor som elitklubbarnas tv – och spelavtal är värda årligen.

 Göteborg har uppfattningen att 120-160 miljoner kronor årligen ska komma den breda fotbollsrörelsen till del.

-Det tycks oss att Lars Christer Olsson har varit lite tydligare med att han ogillar vår motion. Men har inte sagt vad han vill göra i stället, säger Bert Andersson, tillika vice ordförande i SvFF.

Fredrik Reinfeldts uppfattning i frågan är oklar, då han avböjer alla intervjuer före den 25 mars.

Skåneboll är efter Stockholm och Göteborg tredje största distrikt att rösta. Skåne hade som första val, Helene Barnekov. Hon har också dragit sig ur processen och frågan är förstås var Skånes 15 röster kommer att läggas – på Reinfeldt eller Lars-Christer Olsson.

Ordföranden Martin Åkerman vill inte avslöja Skånes val av kandidat.

-Vi har två mycket kompetenta kandidater där en av dem, Lars Christer Olsson sitter på en otrolig kompetens inom fotbollen. Den andre kandidaten, Reinfeldt, står för förnyelse, säger Martin Åkerman.

-Göteborgsmotionen innehåller aspekter som direkt berör oss i Skåne med vårt stora breddutbud. Det är en komplicerad fråga, och vi vill gärna se en konsekvensanalys  av vad  motionen skulle innebära.

- Vi har bestämt oss, men vårt val kommer inte att offentliggöras förrän vid omröstningen, meddelar Martin Åkerman.

Det är Västerbottens distrikt som föreslagit Lars-Christer Olsson. Ordföranden Tommy Bodin har i intervjuer med Idrottens Affärer framhållit att stödet till Lars Christer Olsson är orubbligt och ska föras ända in i ”kaklet”.

Lars Christers bakgrund, som tidigare ordförande SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll, gör det troligt att elitklubbarna väljer honom före Reinfeldt. Allsvenska Elfsborg har öppet deklarerat sin ståndpunkt.

Lars Christer Olsson har i ett öppet brev till fotbolls-Sverige, publicerat i sin helhet i Idrottens Affärer, klargjort vad han vill  med SvFF:s ordförande klubba.

Fredrik Reinfeldt har varit fåordig och inte ens vid valberedningens presskonferens gav han svar om vad han vill med svensk fotboll.

Att Stockholm och Göteborg, samt eventuellt Malmö, ger Reinfeldt sitt stöd är en fingervisning om en hård kamp den 25 mars.

Totalt ska 259 röster avges av 24 distrikt samt föreningar anslutna till SEF

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Den svenska hockeykartan blir allt mindre – det kan inte vara förbundsbasen Anders Larssons visioner om en ishockey för alla. Förbundets överklagandenämnd har avslagit fyra lags klagan sedan Licensnämnden inte beviljat spel i Hockeyettan säsongen 2024-2025.

Beslutet avser lagen Strömbro, Kristianstad, Bäcken och KRIF Hockey (Kallinge-Ronneby)  som samtliga degraderas till Hockeytvåan. Beskedet kan överklagas till Riksidrottsnämnden (RIN).

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

OS-invigningen är bara ett par dagar bort.  Det må vara världens största idrottsfest, men det är också den särklassigt dyraste. Totalkostnaden för olympiska spelen har skjutit i höjden till över 187 miljarder dollar sedan 2000, tre gånger mer än planerat. För att vara värd kommer Paris sannolikt att spendera över 9,6 miljarder dollar, mer än turismintäkterna ger och 76 procent mer än planerat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elite Hotels of Sweden är stolta att tillkännage att vår grundare, Bicky Chakraborty, har valts in i Swedish Tennis Hall of Fame. En av Svenska Tennisförbundets största sponsorer tar plats bredvid legendarer som Björn Borg, Stefan Edberg, Mats Wilander,s Magnus Norman, Thomas Enqvist och Kent Karlsson.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

Ingen kan undgå att OS är i antågande.  Det blir en och annan timme framför TV:n de närmaste veckorna. Inget slötittande utan vi är på helspänn hela tiden.  Man vill ju ha koll på allt. I klartext, det tar på krafterna att vara uppdaterad . Vi förbereder på skilda sätt. Vissa kan till och med strunta i evenemanget, andra sitter som klistrade vid tv:n.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.