Reinfeldt får tunga röster

 Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

- Vi står också bakom förbundsstyrelsens svar gällande den s.k. Göteborgsmotionen.  Ärendet behöver utredas ytterligare, för ställningstagande vid årsmötet SvFF-mötet 2024, meddelar Lars Ekholmer ordförande i Stockholm. 

Även i Göteborg tycks Reinfeldt vinna röster, sedan Göteborgs tydliga första val, Caroline Waldheim, hoppat av och släppt sina ambitioner att bli SvFF:s första kvinnliga ordförande.

Bert Andersson, ordförande i Göteborg, säger till GP att röster i styrelsen helst ser att Reinfeldt har distriktets stöd den 25 mars då, SvFF har årsmöte.

Göteborg har elva av de 259 röster som avgör ordförandevalet.

Inom Göteborgs-distriktet finns uppfattningen att motkandidaten, UEFA-veteranen Lars Christer Olsson, 73 år,  har varit otydlig vad gäller distriktets egen motion; en annan ekonomisk fördelning av de 650 miljoner kronor som elitklubbarnas tv – och spelavtal är värda årligen.

 Göteborg har uppfattningen att 120-160 miljoner kronor årligen ska komma den breda fotbollsrörelsen till del.

-Det tycks oss att Lars Christer Olsson har varit lite tydligare med att han ogillar vår motion. Men har inte sagt vad han vill göra i stället, säger Bert Andersson, tillika vice ordförande i SvFF.

Fredrik Reinfeldts uppfattning i frågan är oklar, då han avböjer alla intervjuer före den 25 mars.

Skåneboll är efter Stockholm och Göteborg tredje största distrikt att rösta. Skåne hade som första val, Helene Barnekov. Hon har också dragit sig ur processen och frågan är förstås var Skånes 15 röster kommer att läggas – på Reinfeldt eller Lars-Christer Olsson.

Ordföranden Martin Åkerman vill inte avslöja Skånes val av kandidat.

-Vi har två mycket kompetenta kandidater där en av dem, Lars Christer Olsson sitter på en otrolig kompetens inom fotbollen. Den andre kandidaten, Reinfeldt, står för förnyelse, säger Martin Åkerman.

-Göteborgsmotionen innehåller aspekter som direkt berör oss i Skåne med vårt stora breddutbud. Det är en komplicerad fråga, och vi vill gärna se en konsekvensanalys  av vad  motionen skulle innebära.

- Vi har bestämt oss, men vårt val kommer inte att offentliggöras förrän vid omröstningen, meddelar Martin Åkerman.

Det är Västerbottens distrikt som föreslagit Lars-Christer Olsson. Ordföranden Tommy Bodin har i intervjuer med Idrottens Affärer framhållit att stödet till Lars Christer Olsson är orubbligt och ska föras ända in i ”kaklet”.

Lars Christers bakgrund, som tidigare ordförande SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll, gör det troligt att elitklubbarna väljer honom före Reinfeldt. Allsvenska Elfsborg har öppet deklarerat sin ståndpunkt.

Lars Christer Olsson har i ett öppet brev till fotbolls-Sverige, publicerat i sin helhet i Idrottens Affärer, klargjort vad han vill  med SvFF:s ordförande klubba.

Fredrik Reinfeldt har varit fåordig och inte ens vid valberedningens presskonferens gav han svar om vad han vill med svensk fotboll.

Att Stockholm och Göteborg, samt eventuellt Malmö, ger Reinfeldt sitt stöd är en fingervisning om en hård kamp den 25 mars.

Totalt ska 259 röster avges av 24 distrikt samt föreningar anslutna till SEF

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

Politikerna i Motala torde vara nöjda. I fortsättningen slipper de tjatat om att bygga bandyhall.  De styrande har nämligen lyckats krossa elitklubben. IFK Motala ger upp platsen i Elitserien och entusiasmen i klubben försvinner. Likvideringen pågår, spelare och lämnar klubben och entusiasmen allmänt i IFK är på lägsta nivå 

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.