Många ansvariga blir ifrågasatta

Efter massiv kritik, uttryckt på bland annat läktarbanderoller i det hockey allsvenska kvalet, sparkade HV 71 på måndagen sportchefen Kent ”Nubben” Norberg. Han har ett år kvar på kontraktet men lämnar nu med omedelbar verkan.
-I dialog med Kent om hans framtid, har vi tagit ett gemensamt beslut om att våra vägar skiljs redan nu, säger Andreas Davidsson, t f sportchef till föreningens hemsida.
Sportchefen rekommenderar spelarköp och har allt att försvara när budgetens slutliga resultat granskas. Foto:TT

 

Han meddelar vidare att föreningen nu söker en general manager samt en assisterande sportchef. Sedan SM-guldet 2017 har HV 71 främst uppmärksammas för sina svängdörrar på kansli och tränarbänk, samt sejourer i Hockey Allsvenskan.
Tidigare i vår säkrade HV 71 sin SHL-plats via seger 4-3 i matcher mot IK Oskarshamn. Det var efter den sjunde matchen som HV-fansens krav var tydliga: ”Avgå alla, styrelsens och ”Nubbens” inkompetens har raserat HV:s existens”, stod att läsa på banderoller i Husqvarna Garden.
 Styrelsen och ”Nubben” har utmärkt sig för vidlyftiga och dyra spelaraffärer. Inför kommande säsong har kontrakt skrivits med AIK:s tränare Anton Blomqvist och på spelarsidan uppges  att Oskarshamns backen Oscar Engsund är klar för Smålands-rivalen.
Vid bokslutet 2023 redovisade HV 71 ett eget kapital på 56,3 miljoner, hängslen och livrem är inte HV-ledningens modell.  Avtalet med ”Nubben” gäller ett år till -om inte särskild överenskommelse nås. 
”Nubben” med ett förflutet i Timrå och Frölunda är en av flera sportchefer/general managers som får lämna sina uppdrag. 
Först ut var Luleå-legendaren Stefan ”Skuggan” Nilsson som tvingades lämna nästan direkt efter Luleås uttåg i play off striden. Han har ersatts av Thomas Fröberg, värmlänningen som i tidigt skede den här säsongen gjorde klart att han inte ville förlänga med IK Oskarshamn. Nu har Fröberg skrivit ett tre årskontrakt med Luleå.
I Örebro har turbulensen varit stor. I februari sparkades klubbens vd. Mikael Johansson efter sju år på posten. Han hade inte längre styrelsens förtroende efter bland annat strid om åtta spelares pensionsersättningar. Tillförordnad vd är sedan februari Magnus Löwdahl,  tidigare utvecklingsansvarig.
Under säsongen riktades hård kritik mot Stefan Bengtzén, general manager. Det hade stormat rejält kring Bengtzén i flera säsonger och till slut valde han säga upp sig.  In kommer Henrik Löwdahl, som sportchef och tidigare ungdomsansvarig.
 En ikon inom Örebro-ishockeyn efter 18 säsonger i föreningen och flest poäng, mål och assist, i lagets historia.  Och ja visst är det en släkthistoria som nu finns på föreningens kansli, Magnus är Henriks farbror.
Noterbart i övrigt från SHL:
Ny tränare i Timrå är finske Olle Jokinen, starkt cv som spelare och även lyckosam som coach i finsk miljö. Han ersätter populäre Ante Karlsson som överraskande fick lämna efter intiativ av Timrås sportchef, Kimmo Kapanen, med finländska rötter.
I Leksand fortsätter paret Charles Berglund/Mikael Karlberg, dalalaget är i fokus efter SvT dokumentär om supportermakt ”Hatet i Leksand” som speglar årsmöteskarusellen i våras.
I Rögle har klubbdirektör Daniel Kock ännu inte satt ned foten vad gäller coachrollen och sportchefsjobbet. Favoriter är förstås succéduon Roger Hansson/Hampus Sjöström som hoppade in efter tvillingarna Abbott.
Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.