Väljer norska talanger före svenska

Årets NHL-draft, den 62:e i ordningen där 32 klubbar väljer spelare och får deras rättigheter blev som väntat en rolig Norge-historia. För första gången någonsin valdes två norska spelare i första rundan.
För svensk del var draften en missräkning, visserligen valdes totalt 22 svenska spelare men ingen i första rundan, något som inte har skett på 14 år.
Norsk hockeylycka - och nu visar det sig att norska hockeytalanger är mer eftertraktade än svenska i NHL. Foto: Petr David Josek AP Photo

 

Modo-forwarden Oscar Pettersson, 18 år, hamnade i Anaheim , de valde honom som tredje spelare i runda nummer två och 35 :e totalt. Där blir han lagkompis med Örebro-spelaren Leo Carlsson som valdes som nummer två i första rundan i 2023 års draft .
-Jag är mycket nöjd och ser fram emot kommande utmaningar i Anaheim, summerade Oscar Pettersson.
Det sannolika är att karriären tills vidare fortsätter i MoDo, i ett låneavtal med NHL-klubben.
Ytterligare fem svenskar valdes i den andra rundan, Växjö-backen Alfons Freij , 37, HV-backen Gabriel Eliasson till Ottawa, 39, Färjestads Jack Berglund, 51, Växjö back Leo Sahlin Wallenius 53, San Jose Sharks och Djurgårdens Linus Eriksson, 58.
I andra rundan, som nummer 34 valdes Tjeckiens Dominik Badinka som den gångna säsongen representerade Malmö Redhawks. Hans nästa adress är Carolina Hurricanes.
Tre länder hade fler än 22 spelare som draftades, det var Kanada med 87, USA 39 och Ryssland 27. Det är förstås anmärkningsvärt att NHL-organisationen inte följer det Internationella Förbundets, IIHF, bojkott av ryska spelare. I NHL är det business som gäller, oavsett storpolitiska skeenden.
Norge historien är förstås duon Michael Brandsegg-Nygård som på scenen i Las Vegas presenterades av Detroit-ikon Nicklas Lidström. Norrmannen togs som spelare 15 av just Detroit. Norrmannen gjorde succé i allsvenska Mora förra säsongen och planen var han att skulle spela för SHL-laget Skellefteå.
 Hans landsman Stian Solberg valdes som nr. 23 och blir lagkamrat med Oscar Petterson i Anaheim. Solberg har också Mora-bakgrund, men har nu skrivit på för Färjestad.
Är ”svenskinsatsen” i Las Vegas ett tecken på att svensk talangutveckling går på tomgång?
Här finns frågetecken vad gäller storklubbarnas agerande i sin ungdomsverksamhet. Fungerar landets hockeygymnasium, eller är det bara en plattform för SHL-lag för att tidigt kunna rycka upp unga spelare ur sin hemmamiljö? Ofta med tjocka sedelbuntar till föräldrar som lockmedel.
 Flera SHL-klubbar erbjuder också plats åt unga utländska spelare, en marknad som har vidgats på senare år. En modell som ger färre platser åt svenska spelare.
Eller är bara så att årskull 06 är svag och svensk hockey är tillbaka redan 20025 då 07-kullen ska upp till bevis inför NHL:s granskande ögon?
Draftetta i Las Vegas var tipsenligt Kanadas  Macklin Celebrini ,som får San José som nästa klubbadress-
Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det första svenska aktiebolaget med affärsidén att förvalta och utveckla en fotbollsklubb är skapat

NFG (Nordic Football Group) har köpt den engelska League 1-klubben Burton Albion FC och satsningen sker på initiativ av bl. a Tom Davidson, 49, stockholmare med Djurgården som favoritklubb.

En rad kända svenskar har investerat åtskilliga miljoner och är nu delägare i engelsk ligafotboll. Däribland H&M-miljardären Karl-Johan Persson liksom hockeyproffset Erik Karlsson, Sinch-grundaren Kristian Männik och Johan Andersson, vd vid Mellby Gård som sponsrar Trelleborgs FF. Norska NHL-stjärnan Mats Zuccarello ingår också i gruppen av investerare liksom ytterligare norrmän och en rad isländska familjer.

Hur klarar vi sportens, idrotten och friluftslivets efterfrågan på utrustning och exempelvis snö på miljömässigt hållbart sätt när klimatet blir varmare? Det är ett av många fokus i Mittuniversitetets Sports Tech Research Centers nya hållbarhetsprojekt ”Flerdimensionell hållbarhet”.

Projektet, som beviljats drygt 10 miljoner kronor från Tillväxtverket, och omsluter totalt cirka 20 miljoner kronor, ska pågå till 2026 och har som mål att bidra till regional och lokal utveckling. 

Nu är främsta idrottsstaden utsedd. Av en 50-mannajury.  Och resultatet – ja, det förutsåg du också. Göteborg är främst, förstås.För tid och evighet var man nära att tillägga.Valet var inte det minsta överraskande.Göteborg är Sveriges bästa idrottsstad 2024 - för.femte gången sedan starten 2011.  Och Partille är tvåa

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.