Stjärnorna har tagit samma beslut

Det är avskedet oavsett resultat. OS-handbollen i Paris är speciell då världens två bästa spelare under många år lägger skorna på hyllan efter turneringen: Frankrikes Nikola Karabatić (40 år) och Danmarks Mikkel Hansen (36 år). Tillsammans har de 16 guld i VM, OS och EM. De har båda korats till världens bästa handbollsspelare tre gånger var.

Nikola Karabatic tr sig fram och bryter igenom motståndarnas försvar. Fransmannen har varit särklassig under många år. Foto: Martin Meissner

De var dessutom klubbkamrater i Paris Saint Germain under sju säsonger, alltså i just detta Paris som båda önskar att få skriva saga i ännu en gång.

Som om inte hansens besked vore nog inför Danmarks final mot   Tyskland dena söndag - .danska målvakten Niklas Landin (35 år), korad till världens bästa spelare 2019 och 2021, har meddelat att han slutar i landslaget efter OS, men fortsätter i klubblaget Aalborg - där även Mikkel Hansen spelar, laget  som nyligen förlorade Champions League-finalen med uddamålet mot Barcelona efter att Mikkel Hansen träffat ribban i slutsekunden.

Två av de största stjärnorna

Det är således tre av de riktigt stora som tackar för sig i landslagssammanhang i Paris och, som av en händelse, möttes de i första omgången. De regerande OS- och EM-mästarna Frankrike förlorade stort mot de trefaldiga världsmästarna 2019, 2021 och 2023 Danmark: 29-37. Mikkel Hansen gjorde sex mål, dubbelt så många som Karabatić, och Niklas Landin storspelade i målet med en räddningsprocent på 45. Danmark fortsatte med att besegra Egypten och Frankrike med att överraskande förlora även mot Norge. Det är således fördel Mikkel och Landin så här långt.

När den danska publiken följer sina legendarer vet de att generationsväxlingen sedan länge är säkrad. En ny generation med Mathias Gidsel (världens bästa handbollsspelare 2023) och Simon Pytlick har tagit över och öser in mål. Det tunga ansvaret vilar inte längre på Mikkel Hansens axlar. 

Att han överhuvudtaget finns med är en bedrift i sig. Efter VM-segern i januari 2023 var han borta från landslaget i nio månader på grund av stressymtom och i våras var han borta sju veckor på grund av en ljumskskada. Så kom han tillbaka, spelade en framträdande roll när Aalborg slog Magdeburg i semifinalen i Champions League och i finalen mot Barcelona. Trots många frågetecken kämpade han i hård konkurrens till sig en plats i OS-truppen. 

”Mikkel kommer inte att spela två gånger 30 minuter och det kan vara matcher där han inte spelar speciellt mycket. Han har fortfarande några vanvettigt goda spetskompetenser som vi kan få användning för”, motiverade landslagstränare Nikolaj Jacobsen uttagningen. De som följt Mikkel Hansen under hans karriär kunde andas ut. En sista gång skulle ikonen med pannbandet vara med. Nu gör Mikkel Hansen sitt femte OS och 21:a mästerskap i rad.

En nationalhjälte

Handboll är inte fotboll, men i två viktiga avseenden är denna nationalhjälte större än Sveriges Zlatan: Han har som nämnts blivit korad till världens bästa handbollsspelare tre gånger (2011, 2015 och 2018) och han har anfört landslaget till massor av medaljer: OS-guld, 3 VM-guld, EM-guld, OS-silver, 2 VM-silver och 2 EM-silver. Under hans tid – och med god hjälp av Niklas Landin och övriga kamrater - har lilla Danmark utvecklats till en av handbollens stormakter.

Det finns en historia om att Zlatan sitter på en tron. Kanske är det mer rättmätigt att tilldela Mikkel denna och att han som förstår att laget är större än jaget i och med detta OS, i ett Paris där han bott i tio år som spelare för Paris Saint Germain, lämnar över den till Danmark - åtminstone om H.C. Andersen skulle skrivit sagan. 

Anders Olshov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

AIK Fotboll, noterat på NGM, hade intäkter från rörelsen på 65,6 miljoner kronor under det andra kvartalet i år, jämfört med 57 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Och som av en lycklig händelse genomförde AIK ytterligare en mångmljonförsäljning på fredagen då Lamine Fanne såldes till Luton. 

På två affärer har AIK tjänat nästan 100 miljoner.

Den nya ishallen på Mälarhöjdens idrottsplats invigs nästa vecka. Dert är ett efterlängtat tillskott för åtskilliga, konståkare, ishockeyfantaster och allmänhet. Den moderna anläggningen har 150 ståplatser för publik, solceller på taket, fri takhöjd på sex meter, yta för off ice-träning och ett föreningscafé. 

Han fick nobben av SOK, trots att han kvalat in till Paris-OS enligt det internationella friidrottsförbundets, World Athletics, regler.

Nu har Leo Magnusson , 26 år, från Sävedalen i Västergörland, gett SOK och verksamhetschefen Peter Reinebo en rejäl knäpp på näsan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Det sker synnerligen lämpligt. Dagen innan invigningen av Paralympics i Paris kan Sveriges Paralympiska Kommitté visa upp ett  nytt vässat sponsorkontrakt medJYSK som huvudsponsor, Ja, i själva verket är det en fortsättning på en enighet från 2006,  sedan växte och i dag gäller  flera parasportförbund runt om i Europa.
Sveriges Paralympiska Kommitté och Parasport Sverige har lyckats förlänga uppgörelsen med JYSK i ytterligare fyra år och 2006 och nu förstärks avtalet när företaget kliver upp som huvudsponsor. 

Piteå HC fick den gångna helgen ett härligt besked. Klubben tog hem veckans premiumvinst, win–win, på 100 000 kronor i senaste dragningen av Folkspels nya JOYNA-lotteri.

– Så välkommet. Vi har många hål att fylla, säger ordförande Kjell-Anders Johansson.

Nu är vi långt från Tipsextra...  Premier Legaue i TV serveras  vid tio supersöndagar med  välknda profiler vid sidlinjen, nämligen Fredrik Ljungberg, Peter Schmeichel och Jaap Stam.

– Det känns väldigt häftigt att ge tittarna en studio på plats i Premier League. Ett nytänkande som vi är väldigt stolta över, säger Viaplays sportchef Erik Westberg.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.