"Ovärderlig" chef lämnar simningen

 Svensk Simidrott presenterar en ny landslagsorganisationen  med sikte på både OS 2028 i Los Angeles och OS 2032 i Brisbane. 

Det sker samtidigt som Mikael Jansson efter åtta år som förbundschef för Svensk Simidrott lämnar sin roll för att ta sig an nya utmaningar som VD på Svensk Orientering Events AB.

Mikael Jansson har blivit en uppskattad och omtyckt förbundschef på Svensk Simsport, men går nu han vidare och förbudet jagar ersättare.

"Det har varit en fantastisk förmån att få leda Svensk Simidrott under dessa år, och jag är otroligt stolt över vad vi har åstadkommit tillsammans. Det är dock dags för mig att gå vidare till en ny möjlighet och jag lämnar mitt arbete med vetskapen om att Svensk Simidrott är på en stark plats och att framtiden ser ljus ut."

Relationer med partners

Styrelseordförande Pia Zätterström kommenterar beslutet:

- Hans engagemang har varit ovärderligt . Vi är enormt tacksamma för Mikaels insatser och ledarskap under de senaste åtta åren. Han har inte bara navigerat organisationen genom utmanande tider under pandemiåren, utan också bidragit till att våra relationer med våra samarbetspartners stärkts. 

- Vår nästa förbundschef behöver vara en stark ledare med förmåga att vara drivande för såväl innovation som utveckling för en kraftfull och modern simidrott

Martina Aronsson fortsätter i sin ledande position som förbundskapten och får nu stöd av ett starkt team med lång erfarenhet och kompetens inom både elit- och talangutveckling.

Vid hennes sida finns Antonio Lutula, tränare vid Nationellt Elitcentrum (NEC)  för att stötta våra bästa simmare. Ansvarig för talangutveckling blir Carl Jenner, som med sin gedigna erfarenhet ska identifiera och utveckla framtidens stjärnor, 

Johan Wallberg får rollen som utvecklingsansvarig, 

- Vi har ett fantastiskt team med både erfarenhet och nytänkande, som ska leda våra aktiva.

- Med denna landslagsorganisation får vi en stark och tydlig struktur för att nå våra långsiktiga mål, säger Ulrika Sandmark, Sportchef för Svensk Simidrott. 

1 miljon svenskar simmar

Svensk Simidrott är en av de största och mest framgångsrika idrotterna i Sverige. Verksamheten består av Simning, Simhopp, Vattenpolo, Konstsim och Öppet Vatten. Faktum är att Svenska Simförbundet har närmare 140 000 medlemmar i drygt 300 föreningar och och har fyra gånger blivit utsett till Årets Idrottsförbund. Visionen  är en simidrott i världsklass i ett Sverige där alla kan simma..

I dag motionssimmar närmare 1 miljon svenskar regelbundet och det sker över 30 miljoner besök i simanläggningarna runt om i Sverige varje år.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Med bara drygt en månad till EM står Jamina Roberts, Carin Strömberg och Nina Koppang utan klubb, trodde på de och anhängarna

- Deras norska handbollsklubb,Vipers från Kristiansand, lyckades inte få in 24miljoner vilket var ett krav före måndagen. Men mitt i det dystra uppenbarde sig investerare! - och nu är klubben räddad

Svenska Skidskytteförbundet gör en historisk satsning på anläggningar – 10 miljoner kronor avsätts till en ny anläggningsfond. Det är det största enskilda projektet i förbundets historia,

Syftet är att ge föreningar runt om i landet möjlighet att nå utveckling med förbundets bygge som mall. Med den här investeringen  finns förhoppningen att säkra sportens tillväxt.

Söndagens kaosderby i allsvenskan fick slutföras under måndagen, sedan supporters till Djurgården skickat in raketer och annan illegal pyroteknik på arenan.

 Ännu har SvFF inte reagerat, med mer än ett uttalande av ordföranden Fredrik Reinfeldt om att beteendet inte äracceptabelt.  Annars avvaktar SvFF, i väntan på den utredning som juristen Anders Hübinette väntas lägga fram, på regeringens uppdrag, i mars 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Idrottens sponsorintäkter fortsätter att öka, men endast för de större förbunden.  De tio största redovisar intäkter från sponsorer på sammanlagt 594 miljoner, en ökning med 25 miljoner från 2023.

Idrottens Affärer har tagit del av en unik kartläggning som visar att klyftorna mellan de stora förbunden och de mindre har ökat. Anledningen är främst avregleringen av Svenska Spels spelmonopol.

Folkspel är föreningslivet eget lotteribolag. Sedan i våras erbjuder de föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

Senaste dragningen var det Kungälvs HK som hade en vinnare och som dessutom genererade lika mycket till den egna klubbkassan.

Ordförande Björn Norberg:

I storleksordningen 3,6 miljarder kronor, eller cirka 600 miljoner kronor årligen - det är prislappen för sändningsrättigheterna till svensk herrfotboll, Allsvenskan och Superettan, från och med 2026 års säsong.

Telia, ägd till 35 procent av svenska staten och dotterbolaget TV 4 Play, är fotbollens nya hemvist till och med 2031 år säsong. I den budgivning som ägt rum valde Warner Bros/Discovery att dra sig ur.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.