Obol satsar miljoner igen

1,2 miljoner kronor till Plannja Basket, 6 miljoner kronor till Basketligan och nu ett kontrakt med Örebro HC som påstås vara värt 20 miljoner kronor. Obol Investment framstår som den stora välgöraren inom svensk idrott.
Till Jan Saradlic och Bo Johansson från Obol Investment skulle många idrottsklubbar vilja slå en signal och framföra sina önskemål. Länge än så kommer de knappas.
Ivestmentbolaget med säte i Schweiz har två svenskar som känner stark för sin hembygd, vilket är avgörande för vad pengarna hamnar.
Jan Saradlic som bor i Örebro vurmar för Näresklubbarna. Minns hur företaget var på väg in i Örebro SK:s fotboll. Tanken var att köpa Eyravallen för tio miljoner kronor och skapa Obol Arena, men när kommunen ställde krav och vill se bolagets räkenskapr backade Obol ur. Nu återkommer Saradlic – i Örebros hockey.
Bo Johansson är uppvuxen i Norrbotten, där han förutom satsningar i olika kulturprojekt också har gått in i Plannja Basket. Som en följd blev det också några miljoner till Basketligan.

I Örebro vill investmentbolag ta divison 1-klubben till elitserien inom fem år. Just nu pågår ett allsvenskt kval med Örebro HC – men hur det än går där får klubben resurser att bli ett starakt hockeylag.
Hur mycket det nya unika avtalet är värt vill inte parterna berätta. Klubbens vice ordförande, Mikael Fahlander, väljer att uttrycka sig så här:
– Avtalet kan vara värt 20 miljoner kronor, det kan vara värt tio. Det beror lite på vad vi lyckas ge dem i motprestation. Vi ska se till att bygga ut deras kontakter här, att få företagen att komma ut till Kanada och Schweiz där de har sina kontor. Men för oss är det här en ordentlig grogrund att bygga vidare på, och i rena pengar får vi en betydande summa, säger Fahlander till TT.
När kontraktet tillkännagavs framkom i alla fall att Örebro HC får en signing fee på 1 miljon kronor.
Örebro ingår numera också i samarbete med den schweiziska klubben Servette. Föreningarna ska kunna byta spelare och det utlovas gemensamma ansträngningar inom utbildning och ungdomar.

Jan Saradlic från Obol ser Örebro i elitserien inom några år.
– Men vi pysslar inte med det här för välgörenhets skull. Idrotten är ett smidigt sätt att nå ut till nya kunder, idrotten berör så många människor på alla nivåer.
– Det är inte så konstigt att vi satsar på Örebro. Vi har en tradition i ishockeyn, i vårt kundsegment finns det till exempel en stor del NHL-spelare, och vi har bra kontakter i hockeyvärlden. Sedan så kostar det betydligt mer att satsa i ett elitserielag eller i ett allsvenskt lag, och de är mer rotade med sina befintliga kontakter. Vi har följt Örebro under en längre tid och ser hur det satsas på ungdomsverksamheten, säger Jan Saradlic.
 

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.