Därför tar Obol över Basketligan

Det schweiz-kanadensiska kapitalförvaltningsbolaget Obol investerar tolv miljoner i svensk idrott – allt för att få affärskontakter. Nu tillkännages att företaget också har köpt Basketligan och ska stå för driften de närmaste 15 åren. Priset är hemligt, men det handlar om mångmiljonbelopp.

Det schweiz-kanadensiska kapitalförvaltningsbolaget Obol investerar tolv miljoner i svensk idrott – allt för att få affärskontakter. Nu tillkännages att företaget också har köpt Basketligan och ska stå för driften de närmaste 15 åren. Priset är hemligt, men det handlar om mångmiljonbelopp. 

- Det handlar om massvis med miljoner, säger finansmannen Bo Johansson, som tillsammans med sin kollega Jan Saradlic står bakom affären.Affärsidén är att via sponsring nå kontakter bland föreningarnas nätverk av företag.
- Vi vill bli en partner till bolag och privatpersoner som är intresserade av att Obol ska förvalta deras pengar, säger Bo Johansson.
 

För bara ett par månader sedan hoppade Obol av som Basketligans huvudsponsor.

– Det har inte varit den affärsutveckling vi hoppats på, sa Bo Johansson då.

Avtalet handlade om två miljoner per år fram till och med 2008, men efter bara ett år av kontraktstiden sa Obol stopp. Basketligan fick sina första två miljoner, men såg hur fyra miljoner kronor försvann. Men sedan dess har ligans ordförande Kenth Johansson och Bo Johansson förhandlat igen.

- Den personliga kritik jag har mot Basketligan är att det måste finnas en person som bara har hand om ligan, en drivande person som Lasse Mosesson. Det måste vara mer ordning och reda, mer som NBA, hävdade Bo Johansson tidigare och avsåg Plannja Baskets förre klubbdirektör.

Parterna hittade en lösning och enades om ett köp av Basketligan i 15 år. Därmed ska Basketligan i fortsättningen tituleras OBL, Obol Basketball League. 

- Det här är den största satsningen i svensk basket någonsin. Vi ska bygga upp sporten från början, säger Johanson.

Köpesumman är hemlig, men han medger:

- Det handlar om massvis med miljonerFörändringar kommer att märkas på olika sätt. Slutspelet lanseras i amerikansk stil med prispengar till de främsta klubbarna.

Obol har nu satsat tre miljoner kronor i Örebro Hockey, Plannja Basket, Luleå Hockey och nu Norrköping Dolphins - allt på tre år. Utöver de tolv miljonerna kommer satsningen på basketen.

- Givetvis gör vi inte det här för välgörenhet. Vi är ju kommersiella. Men vi tror stenhårt på det här. Vi vet att det kommer ta tid att utveckla våra visioner, men det är därför som vi har gjort avtalet över 15 år.

Sponsoravtalen ska bana väg för nya kontakter och därmed affärer för Obol. Goda erfarenheter finns från Schweiz och Genève-Servette Hockey Club, som har en svensk klubbdirektör i Anders Olson.14 dagar före ligans premiär har parternas enats och för förbundet innebär avtalet att tv-sändningarna räddas 

• Fakta Obol

Namn: Obol Investment.
Huvudkontor: Toronto, Kanada.
Ägarfamilj: Sir Brownleigh.
Verkar i: Nordamerika, Europa och Sydostasien.
Förvaltar: 10 miljarder dollar (vid början av året).
 

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.