Falskt avtal räddade klubben

Nyköpings Hockey stod inför hotet att elitlicensen skulle upphöra. Tillsammans med Peab konstruerades då ett falskt sponsoravtal värt 3,6 miljoner kronor som räddade klubben. Nu krävs bygg- och bostadsföretaget på 1,5 miljoner kronor av skattemyndigheterna.

Nyköpings Hockey stod inför hotet att elitlicensen skulle upphöra. Tillsammans med Peab konstruerades då ett falskt sponsoravtal värt 3,6 miljoner kronor som räddade klubben. Nu krävs bygg- och bostadsföretaget på 1,5 miljoner kronor av skattemyndigheterna.

En uppgörelse som då bedömdes som mycket sinnrik och till fördel för alla parter har avslöjats vid en skattegranskning.Våren 2004 syntes ingen räddning för Nyköpings Hockey. Skulderna växte och det fattades mer än två miljoner kronor inför beskedet att ishockeyförbundet ville syna klubbens ekonomi.

 

Vid den upptäckten hade licensnämnden inte haft annat val än att degradera föreningen. När krisen var som störst kom någon ledande person med hockeyintresse på en lösning som bedömdes som oerhört smart eftersom alla skulle bli vinnare.Utåt rapporterades om en oerhört lyckad räddningsoperation tack vare en massiv ideell insamling och ett lokalt företagskonsortium.

Men vad ingen visste var att ett falskt sponsoravtal upprättades den 28 januari 2004 mellan NH och företaget Peab Projektutveckling Mellersta AB som då var ägare till den nya ishallen. Uppgörelsen hade två delar och innehöll dels namnrätten till Peabhallen, värd 2,5 miljoner kronor, och dels fri matchentré till alla grundskolebarn, värt 1,1 miljoner, skriver Södermanlands Nyheter.

Därmed fick klubben 3,6 miljoner kronor, licensnämnden fick ta del av ekonomi i balans och hotet om konkurs var borta. För Peab var sponsorkontraktet avdragsgillt i deklarationen och skulle i praktiken inte kosta företaget mer än 2,5 miljoner.De ansvariga inom NH och Peab Projektutveckling AB trodde att de hade konstruerat den optimala lösningen.

Inte heller internt i bostadsföretaget reagerade någon.Fakturan gick via moderbolaget Peab Sverige AB till Peab Bostad AB som betalade ut miljonerna och i deklarationen för inkomståret 2004 gjorde en avskrivning av sponsorutgiften om 3,6 miljoner.En skatterevision avslöjades de dubbla sponsoravtalen.

Vid den granskningen framkom att det redan fanns ett sponsoravtal mellan NH och Peab. Våren 2002 enades parterna om en uppgörelse som sträckte sig till 2007. Där skulle Peab betala fem miljoner kronor för ett sponsorpaket med delvis exakt samma innehåll som det konstruerade avtalet.

Efter skatterevisorernas avslöjande tvingas Peab Bostad betala en dryg miljon extra i inkomstskatt samt ett skattetilllägg på ungefär 400 000 kronor.Inte någon av de inblandade personerna, vare sig i Peab eller Nyköpings Hockey, har i dag kvar sina funktioner.

Dåvarande klubbchefen Peder Lidberg på Nyköpings Hockey har sparkats efter dramatik och utan att någon i klubbledningen ville förklara skälet.
– Inga kommentarer, det var en massa faktorer som avgjorde, säger Peter Persson, talesman för NH-styrelsen, till Södermanlands Nyheter.
- Ingen av de inblandade från Peab är kvar i vårt företag längre, påpekar Tomas Andersson, VD på Peab Bostad AB..
   




 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.