Volvo överger IFK Göteborg

Volvos undersökning visar att kunderna inte bryr sig så mycket om fotboll. Därför upphör ett av sponsor-Sveriges längsta avtal. Volvo överger IFK Göteborg och satsar allt på golf, segling och musik.
Avslöjandet kom på tisdagen när IFK Göteborg presenterade sin huvudsponsor – Kia!

 

Efter runt 40 år har Blåvitts sponsorlista bestått av Ica, Volvo och övriga. Plötsligt sker denna till synes drastiska förändring, Kia Motors går in som ny huvudsponsor hos årets svenska mästare.

– Vi var beredda att stanna kvar hos IFK. Men inte på samma nivå som tidigare, säger presschefen Bo Larsen som i Resumé medger att reaktionerna har varit många inom Volvo efter vad många betraktar som ett avhopp.

Volvo har haft en exklusiv roll som sponsor och billeverantör. Genom åren har spelarna kört alla modeller av Volvo. Nu ska de ratta koreanska Kia.

Avtalet gäller i tre år (2+1) och spelarna ska inte bara använda olika Kia-modeller utan också bära logon på matchdräkten. Det nya varumärket kommer att exponeras kraftigt i "Volvo-land". 

- Vår satsning med IFK Göteborg ligger i linje med vår huvudman Kia Motors Corporation’s sponsorengagemang. Kia Motors Corporation är från och med 2008 global sponsor för fotbolls-EM och sedan tidigare officiell bilpartner till FIFA, säger Tommie Wallinder Vd Kia Motors Sweden AB.

I klubben konstaterar marknadschefen Hans Lundberg:

– Avtalet med Volvo gick ut och vi kom inte överens om en förlängning. Deras strategi stämmer inte alls med vår, men det är inga ”hard feelings”.   

Volvos presschef Bo Larsen motiverar beslutet:

– Vi har undersökt och tittat var preferenserna och passionen finns hos våra köpare och fotboll kommer inte särskilt högt upp. Vi måste hela tiden revidera och se vad vi får för pengarna.

Det innebär att segling, golf och Göteborgsoperan ska gynnas. Volvo har nu lämnat två klassiska lag inom loppet av ett par år, först Djurgården och nu IFK Göteborg.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.