Rekordavtal för friidrotten

Puma och svensk friidrott fortsätter ett lyckat samarbete. Puma blir landslagets klädleverantör avtal över OS 2012 enligt ett kontrakt som är det största någonsin. Uppgifter gör gällande att avtalet är värt 30 miljoner kronor.
Svenska Friidrottsförbundet och Puma blir partners fram till och med OS i London 2012.

 

- Vi är mycket glada att vi kan fortsätta ett långsiktigt samarbete med Puma. Avtalet är viktigt för oss för att vi ska kunna fortsätta och driva den landslagsverksamhet vi vill för att kunna nå fram till våra mål, sa Yngve Andersson, ordförande i Friidrottsförbundet vid en presskonferens i Stockholm.

Puma och Friidrottsförbundet har samarbetat sedan 2005. Nu förlängs avtalet i ytterligare fyra år. Förutom ett ekonomiskt stöd är Puma också officiell leverantör av kläder och skor till landslaget.

- Vårt samarbete med Friidrottsförbundet under de här tre åren har varit mycket givande. Vi är glada att kunna samarbeta med ett av Sveriges absolut mest populära landslag och också få utrusta dem med kläder och skor. Den exponering vi får i sammanhanget är mycket värdefull, sa Ulf Kinneson, VD för Puma Nordic.

Förutom samarbete med Friidrottsförbundet och landslaget arbetar Puma också med individuella friidrottare och friidrottsklubbar. Bland andra har Linus Thörnblad, Johan Wissman, Jenny Kallur och Mustafa Mohamed ett nära samarbete med Puma.

Onekligen är det skillnad mot då och nu.

VM i Göteborg 1995 var en sportslig succé, men eftersmaken desto mer bittrare. Miljonskulderna växte i takt med redovisningen av utgifterna och förbundet stod på konkursens kant.

I dag råder en total motsats. Stjärnorna fyller landslaget till bredden, talangerna tränger på och sponsorerna står formligen i kö för att bli en del av friidrottsfamiljen.

Ett fem-årskontrakt om 30 miljoner innebär att cirka sex miljoner utbetalas årligen och det torde stämma med friidrottens dignitet.
– Nu kan vi satsa på nästa generation aktiva och trygga utvecklingen ute i klubbarna. Vår uppgift var att säkra 2010-talet och det gör vi nu, kommentar Yngve Andersson, som lämnar över ordförandeposten vid förbundets årsmöte i mars:

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.