"Carro" tappar inga sponsorer

Reebok blev Carolina Klüfts första stora sponsor och kanske mest trogna. När hon nu byter vägval i friidrottskarriären behöver hon inte vara orolig för sina sponsorintäkter: - Mina stora sponsorer stöttar mig oavsett vilken gren jag tävlar i. Jag har inte hört något annat än att de respekterar mitt beslut, men det är viktigt att föra en dialog med dem.

Om hon riskerar att förlora sponsorintäkter när hon lägger av med mångkamp finns egentligen inget entydigt svar. Sanningen är snarast den att utan topplaceringar på stora tävlingar och mästerskap blir det inte heller utdelningar i form av bonusersättning.

- Men pengarna har aldrig varit det viktiga för henne, säger Lars Jörbrink, Reeboks sponsoransvarige i Sverige och Klüfts kontaktman, till Svenska Dagbladet.


Reebok och ”Carro” blev ett par redan i slutet på 90-talet. I takt med framgångarna ökade hennes attraktionsvärde och inför OS i Aten 2004 skrev Klüft ett avtal med Reebok som då gav henne ett mycket förmånligt kontrakt där hon lanseras över hela världen.

Uppgifter gör gällande att hon har tjänat tio miljoner kronor de senaste fyra åren, men förmodligen är ersättningen ändå större.
- Vi känner varandra mycket väl. Det fanns andra företag som bjöd högre för fyra år sedan men ”Carro” trivdes med oss och det avgjorde, säger Jörbrink som är väl medveten om att kontraktet löper ut den 31 december i år.

Han tror att Klüfts grenbyte kan ge ökad medial exponering.
- Sjukamp håller visserligen på i två dagar, men nu kommer ”Carro” tävla på flera tv-sända galor i Europa och den nya satsningen gör henne också mycket intressant inför OS, menar Lars Jörbrink i Svd.
”Carro” har i kontraktet med Reebok inte bundit sig till vilka grenar hon ska tävla.

- Det finns en grundpeng och därutöver bonus som ges för medaljer i mästerskap, rekord och vilken ranking hon har, förklarar Jörbrink.
Ett mästerskapsguld är värt minst en miljon kronor i bonus.

Mina stora sponsorer stöttar mig oavsett vilken gren jag tävlar i.
Carolina Klüft

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.