Huvudsponsorn stämmer Hammarby

Spelarna har inte använt den utrustning som är överenskommit i avtalet och därför kräver sportvaruföretaget Kappa 28 miljoner kronor i kompensation av Hammarby. Några dagar före den allsvenska premiären hotas klubben av sin före detta huvudsponsor.
Flera av spelarna har använt andra skor och inte Kappas, därmed har inte företaget fått den uppmärksamhet och marknadsföring som uppgörelsen eftersträvade anges i en stämningsansökan.

- Det är inget att ta lättvindigt på. Men jag anser att vi har rätten på vår sida, säger Henrik Appelqvist, vd i Hammarby Fotboll AB, till Dagens Nyheter.
Kappa hävdar att det rör sig om ett avtalsbrott och önskar få 28 774 000 kronor i kompensation för ett avtal har spräckts.

Rekordavtal

2005 enades parterna om ett rekordstort avtal, med ett värde i utrustning och värt 25 miljoner kronor. Hammarby bytte materialleverantör, eller så kallad Technical Sponsor och tecknade ett femårigt avtal med italienska varumärket Kappa.
Avtalet signerades av Hammarby med dels Kappas ägare, BasicNet, och dels Kappas licenstagare i Norden, danskbaserade Primetime Denmark AS. Primetime skulle i inledningsskedet ge Hammarby support till klubbens fotbolls- och merchandiseverksamhet.

- Det här är bättre än det tidigare avtalet och innebär ytterligare ett kvitto på hur starkt vårt varumärke är, sa Henrik Appelqvist i en kommentar.
Klubben hade haft kontrakt med samma leverantör i tio år, men Kappa tog nu över rättigheterna. Det italienska klädmärket hade också nått sitt mål om att skriva avtal med två av Nordens främsta fotbollsklubbar, dels Hammarby och dels FC Köpenhamn.
Kappa skulle klä A-laget för såväl match som resor. Dessutom skulle Kappa stödja supporterklubben i den växande marknaden av tröjor, halsdukar, vimplar etc och en ny affär skulle öppnas på Hornsgatan i Stockholm.
Glädjen var stor och Hammarby såg en potential i försäljningen av supporterprylar som 2005 omsatte 12,3 miljoner kronor.

Sämre skor

I dag råder en helt annan ton mellan parterna.

- Vi har inte sett stämningsansökan än. Och vi delar inte deras uppfattning. Vi ska grundligt analysera stämningen och sedan får vi se hur vi går vidare, säger Appelqvist.
I Hammarby finns en bestämd uppfattning om att Kappa inte har levererat den utrustning som klubben och spelarna har önskat. Framför allt har kvalitén på skorna brustit och den kritiken delas av flera andra ”Kappa-klubbar” i Europa.
- Det har inte varit förstklassigt material, menar Appelqvist som är överraskad över Kappas agerande.
Jan Friedman är ordförande i Hammarby Fotboll AB och säger:
- Det är inte bra att sådan här historier hamnar i en rättstvist. Men vi får väl överväga om inte vi ska stämma dem istället.

 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.