Fredrik Lundberg stoppar satsning

Nu säger Fredrik Lundberg ifrån. IFK Norrköping kan inte räkna med lika många sponsormiljoner i fortsättningen. Han satsade 18 miljoner på en allsvensk återkomst och fick uppleva ett fiasko. På fredagen fick dessutom sportchefen och tränaren Mats Jingblad lämna IFK.

Via sina bolag Holmen Paper och Fastighets AB LE Lundbergs plockade Fredrik Lundberg fram pengarna som skulle göra det möjligt för IFK Norrköping att bli ett etablerat allsvenskt lag igen.

- IFK är viktigt för Norrköping som kommun. Den här satsningen ska göra att IFK blir ett etablerat allsvenskt lag och att klubben kan skaffa flera erfarna och etablerade bra spelare, sa Fredrik Lundberg när han avslöjade offensiven för tre år sedan och utlovade sex miljoner årligen.

”Fundamentalt fel”

Han tillade också:

- Om IFK inte går upp i allsvenskan under de här tre åren så får andra krafter ta vid. Då måste något vara fundamentalt fel, klargjorde Fredrik Lundberg.

Tre år har gått, 18 miljoner är borta och den allsvenska platsen också. IFK måste börja om från början och många frågar sig om klubben verkligen kan komma tillbaka och hur lång tid det kan få ta.

- Vi kommer vara med på samma nivå som alla andra, men inte mer än så. I exempelvis det som heter Kamratelvan idag. Vi har varit bidragit med så mycket pengar i så många år nu att det är dags för någon eller några andra att kliva in istället, säger informationschefen Roger Ekström i NT.

Ekströms annorlunda roll

- Vi kommer leva upp till det vi i allmänhet och Fredrik i synnerhet sa för tre år sedan. Att om IFK inte är ett etablerat allsvenskt lag efter den här tiden kommer vi inte att fortsätta på samma nivå längre, säger Roger Ekström.

Han hänvisar också till det faktum att Lundbergsföretagen stöder ungdomsverksamheten med nära 2 miljoner kronor per år. Dessutom är det uppenbart att inte bara degraderingen i sig utan också på vilket sätt det skedde ökar besvikelsen. Fortsatt allsvenskt spel hade inte ifrågasatt satsningen på samma sätt.

- Det hade självklart varit ett helt annat utgångsläge i förhandlingarna.

Roger Ekström har en annorlunda roll i allt det som sker. Han var ordförande i IFK när klubben åkte ur allsvenskan förra gången. Nu är han anställd hos största sponsorn. Dessutom är han ordförande i Peking Soccer Invest (PSI) - bolaget där ett antal investerare i vintras gick in med pengar för att ge IFK resurser att satsa på spelarköp inför den allsvenska återkomsten.

Vill prata med Mats Jingblad

- PSI som företeelse finns ju kvar, det är inte villkorat vilken serie klubben spelar i. Sedan var det redan från början sagt att om bolaget går med vinst - vilket inte direkt är ett bekymmer just nu - så ska pengarna ändå stå kvar i bolaget i minst fem år. På det sättet påverkar inte det här PSI alls, förklarar Roger Ekström i NT.

Samtliga spelare ingår i bolaget, men få om ens någon har höjt sitt värde.

- Det finns pengar i kassan fortfarande och när vi vet vilka spelare som eventuellt kommer säljas under vintern vet vi mer hur mycket som finns att satsa.

Ekström tror inte att någon investerare vill lämna bolaget:

- Nej. Men vi har förstås en del frågor vi gärna vill ställa. Och det är väl främst till Mats (Jingblad) som varit både tränare och sportchef under året. Vi har finansierat det lag han föreslagit. Vi vill gärna föra ett resonemang med honom, hävdar Roger Ekström i NT.

Så mycket diskussion blev det dock inte. På fredagen tvingades Mats Jingblad lämna IFK. Biträdande tränarna Sören Cratz och Sulo Vaattovara blir dock kvar inom organisationen.

Framgångsrika affärsmän

Peking Soccer Invest AB består av ett antal framgångsrika affärsmän, alla boende i Norrköping. Vid den första bolagsstämman klargjordes att affärsidén inte är annan än att stödja IFK Norrköping inköp av spelare och aktieägarna enades om att ingen vinst skulle plockas ut de första fem åren. Då ska en eventuell behållning återinvesteras i spelare.

IFK Norrköping äger 33 procent av aktierna i bolaget. Totalt samlade de externa finansiärerna in tio miljoner kronor med IFK bidrogr med värdet av spelartruppen som då beräknades till fem miljoner.

Privatpersoner köpte andelar för 500 000 kronor per styck. I bolaget ingår bröderna Göran, Hans och Lennart Andersson (Econova), Stefan Bielkhammar (Bielkhammar AB), Peter Eckerström (Colmec AB), Bo och Ulf Eklöf (Stadium), Pär Eriksson och Magnus Andersson (Pema), Peter Hunt (Trading House), Lennart Johansson (Ica Maxi), Michael Larsson (Svensk Golvkonsult), Fredrik Lundberg (Lundbergs), Bo och Magnus Malm (Magnentus), Fredrik Mattsson (Mattssons Fastighetsutveckling), Mikael Ståhl (Ståhls) samt Mats Svensson (MGS Förvaltning).

 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.