Kallur affischnamn hos Axa

Från traditionell sponsring till arvoderad sponsring. Carolina Klüft anställs av Veidekke, Susanna Kallur engageras av Ångpanneföreningen och nu ska Jenny Kallur jobba med Axas nya mellanmålskoncept. Friidrottstjejerna ser livet bortom karriären.

En start på ett långsiktigt samarbete gällande ledarskapsutveckling, motivation och rekrytering, betonade Terje R. Venold, koncernchef för Veidekke, när uppgörelsen med Carolina Klüft presenterades.

- Vårt samarbete är långt mer än att bara köpa en annonsplats. Tillsammans ska vi profilera och utveckla varandra, betonade också Per-Ingemar Persson, vd.

Företagets avtal med Carolina Klüft löper i en första omgång över fem år. Under hösten har samarbetet inletts och inriktats på främst ledarskapsutveckling och motivation. På sikt är det tänkt att Carolina Klüft ska bli anställd hos Veidekke.

- Det här är ett viktigt steg för att planera mitt liv efter idrotten, säger Carolina Klüft som gillar planerna på att hon också ska bidra till att Veidekke blir en attraktiv arbetsplats för unga kvinnor.

Ambassadörer
Både Jenny och Susanna Kallur är sedan tidigare ambassadörer för Axa, men nu tar Jenny klivet in i företaget.

ˆ Det känns otroligt roligt att få arbeta med nyttiga mellanmålsprodukter, inte minst för ungdomar. Att äta regelbundet är viktigt för att prestera bra och må väl, säger Jenny Kallur.

Systern Susanna har ett motsvarande avtal med Ångpanneföreningen. Susanna Kallur är anställd vid ÅFs informationsavdelning och ska arbeta deltid så länge friidrottskarriären pågår. Hon kommer att utgå från ÅFs kontor i Falun.

- Jag är jätteglad över anställningen. Ett tungt skäl är att ÅF är ett ledande företag i energi- och miljöfrågor. Jag vill lära mig mer om miljöfrågor och samtidigt inleda något inför framtiden, säger Susanna.
ÅF är jämte anställningen en av hennes huvudpartners. Ett sponsoravtal är tecknat för 2007-2009 med option på ytterligare tre år.

Föredömen
Susanna och Jenny har sedan 2003 varit sponsrade av Axa Sports Club. Detta samarbete fortsätter samtidigt som Jenny Kallur blir anställd.
ˆ Vi har samarbetat med systrarna Kallur sedan 2003 och hunnit lära känna dem väldigt bra. Därför känns det fantastiskt kul att Jenny nu vill jobba hos oss, säger Anders Steiner, sportchefen på Axa Sports Club.

Jenny satsar annars på träningen i höst med målet att göra comeback inomhus i vinter. Hon och systern har haft en trist säsong med stressfrakturer som hackade sönder tävlandet.
Jenny Kallur hann knappt starta inomhussäsongen förrän den tog slut på grund av smärtorna i vänstra smalbenet. För Susanna blev 2008 året då hon kastades mellan ytterligheterna. Fallet i hinderloppet i OS blev antiklimax.

Rädda om smalbenen
Efter en tid av återhämtning ser de nu framåt. Grundträningen består av en rad moment, men utan själva löpningen. De vill avvakta innan de kollar hur smalbenen reagerar. Det är där problem sitter.
Jenny vill komma i gång och tävla inomhus medan Susanna ser fram emot utomhussäsongen.

- VM i Berlin och Golden League är de stora målen, säger Susanna. Men om allt känns bra i benet kommer jag även att tävla inomhus. Jag får se längre fram i vinter.

Tillsammans med tränarna Karin Torneklint och Torbjörn Eriksson resonerar de mycket runt skälen till stressfrakturerna i smalbenen.

-Förmodligen handlar det om för stor mängd löpträning i kombination med en speciell övning som tagit hårt på just det området, säger Susanna Kallur.

- Det lutar åt operation, ganska snabbt, säger nye landslagsläkaren Thomas Eriksson.
En ny röntgenundersökning väntar och sedan ska Susanna bestämma sig, men allt talar för att stressfrakturen på skenbenet på upphoppsbenet måste åtgärdas.

- Nu är hon bättre i benet, men vi har ju bara smugit i gång med träningen, säger tränaren Torbjörn Eriksson efter Susannas tre veckor långa ledighet.

Landslagsläkaren Thomas Eriksson förtydligar:
- Det finns två vägar att gå, att vänta och se vilket inte är roligt för en elitidrottare. Jag tycker hon har gjort rätt som undvikit att operera. Men man borde avlasta en sådan skada. Sanna har flera frakturer i benet. Om hon opererar så kommer hon att kunna belasta benet fullt ut, det kommer att vara precis lika starkt som tidigare. 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.