Miljonären har fått nog

När Hammarby speedway fick ekonomiska problem vände sig ordförande Tommy Cederlund till sin gamla kompis från Eskilstuna, Hans Nelén, och önskade hjälp med pengar. Nelén är mångmiljonären som ställde upp, men efter några förlustår vill han nu inte vara med längre.

Hammarby Speedway hotas av nedläggning om inte styrelsen kan göra något radikalt. Hans Nelén, räddaren i nöden, bidrar inte med mera pengar. Han har slantat in drygt sex miljoner samtidigt som han har finansierat Hammarbys handboll med ännu större belopp.

Kräver inte miljonerna tillbaka

Men nu får det vara nog, har Hans Nelén meddelat styrelsen och därmed är det högst tveksamt om Hammarbys speedway kan överleva. Framgångarna till trots har inte intäkterna tillnärmelsevis nått de nivåer som budgeten har krävt.

- De kan inte bara vänta på att jag ska betala när det fattas pengar. Jag stoppar inte in mer pengarna nu, säger Nelén till Dagens Nyheter.
- Miljonerna står som lån till föreningen, men jag kommer inte att kräva några pengar tillbaka, säger Nelén.

Tre miljoner back

Han blev tillfrågad om att bli finansiär när verksamheten var nära konkurs under första säsongen i elitserien. Det är fem år sedan.

- De frågade mig och jag accepterade.

Sedan dess har han på nära håll tvingats se en bedrövlig kassarapport gång på gång.

- Vi omsatte drygt fem miljoner i år, och gick tre miljoner back, vilket jag täckte upp. Det finns alltså en del att göra på intäktssidan, men det får ske utan min medverkan, säger Hans Nelén.

Han vill redan nu meddela klubben sitt beslut för att det ändå ska finnas en chans att om möjligt göra en rekonstruktion av arbetet.

- Styrelsen måste göra något radikalt, för egentligen finns större möjligheter att hitta sponsorer för speedwayen än för handbollen, det måste man utnyttja. Jag är inte beredd att täcka underskott längre, menar i Nelén i DN.

Kompis med Daniel Westling

Däremot kvarstår han som ordförande inom Hammarbys handboll, en sport han brinner för sedan ungdomsåren med Guif i Eskilstuna.

– Jag älskar både handboll och Hammarby. Jag är från Eskilstuna och har gått på handboll sedan jag kunde gå och jag är hammarbyare in i själen sedan jag flyttade till Stockholm för 30 år sen. Det är en enorm tillfredsställelse att se ett Hammarbylag i handboll spela och vinna.

58-åringen har gjort karriär sedan han kom till Stockholm. Nelén slutade som gymnasielärare på 1980-talet och blev framgångsrik som ekonomisk rådgivare i sitt företag, Global Assurance.

Han är också stor traventusiast och äger ett flertal travhästar. Hans Nelén är dessutom styrelseledamot i Master Training, där en viss Daniel Westling är vd och störste ägare.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.