Mobilisering för Marta i Umeå

Sent omsider vaknar företagen och kommunen i Umeå och startar operation ”Rädda Marta”. Umeå IK:s kampanj för att lyckas behålla ”kommunens mest kända invånare” börjar ge resultat. Nu har Västerbottens-Kuriren AB gått in med en miljon kronor.

Kampen om Marta närmar sig kulmen. I helgen räknar Umeå IK:s klubbdirektör Britta Åkerlund med att kunna ge henne och agenten Fabiano Farah ett nytt kontraktsförslag.

Samtidigt framkommer att den amerikanska proffsklubben Los Angeles Sols intresse är oförändrat stort. Uppgifter i förrgår då det gjordes gällande att LA Sol tappat finansiärer visade sig vara helt felaktiga.

- Jag har pratat med både Fabiano (Farah, Martas agent) och Charlie Naimo (general manager för Los Angeles Sol) och de har absolut inte givit upp, säger Britta Åkerlund.

Amerikanerna har bestämt sig, fastställt sitt bud och presenterat det för spelaragenten som nu inväntar ett nytt förslag från Umeå. Därmed väntar ett slutligt besked bara några dagar bort.

Utmanar övriga företagare

I Umeå har en räddningsaktion startat med såväl gamla som nya sponsorer. Förhandlingar och diskussioner pågår med flera andra företag.

Västerbottens-Kuriren AB bestämde vid ett styrelsemöte att gå in med en miljon kronor över tre år.

- Om hon fortsätter att spela fotboll i Umeå får det ett jättestort genomslag i hela Europa. Här har vi en spelare som åker runt i världen och förknippas med Umeå. Då vill vi försöka att bidra till att hon stannar kvar, säger Erik Orring, vd vid Västerbottens-Kuriren AB och han hoppas med miljonbudet ska sätta fart på övriga sponsorer.

- Ja, jag hoppas att det här utmanar det övriga näringslivet att haka på, säger Orring.

Budgeten redan fastställd

Umeås Britta Åkerlund genomför ideliga uppvaktningar och säger:

- Jag hoppas det börjar rulla in nu när det är klart med VK. Kanske det här gör att vi får lite islossning.

Hur stor Marta är i dag i Umeå påvisades så sent som den 13 november då hon nominerades som årets varumärke på Umeågalan.

- Hon har ett fruktansvärt starkt namn, säger Bertil Hammarstedt, vd för Umeå Kommunföretag AB som har haft besök av klubben.

Problemet är att budgeten för 2009 är fastställd.

- Just Marta har ett sådant fruktansvärt starkt namn att man kanske skulle kunna hitta något sätt, säger Hammarstedt i Västerbottens-Kuriren.

- Hon är ett riktigt affischnamn för Umeå, ett riktigt dragplåster. Ska kommunen gå in som kommun och sponsra måste vi kunna använda henne i marknadsföringen på något sätt, säger Lennart Holmlund, kommunalråd i Umeå.

Widding Persson laddar

Roland Carlsson på Umeå kommuns Näringslivsservice är också en officiell representant. Han representerar en annan uppfattning:

- Vi har ett avtal med UIK som löper ut vid årsskiftet. Vi kommer att ha en diskussion med UIK om förlängning, men den diskussionen har vi inte haft än.

I Malmö funderar affärsmannen Kent Widding Persson på att höja budet till Marta när han nu ser en chans.

- Jag är medveten om att Marta har spelat länge i Umeå. Det skulle kännas fel om hon bara kom hit för pengarna. Men jag tror stenhårt på vårt koncept, där vi tar hänsyn till både det ekonomiska och sociala. Jag tror också att vårt projekt, The World Village of Women Sports, på Hästhagen kan spela in, säger Kent Widding Persson.
 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.