595 sponsormiljoner till elitfotbollen

Svensk fotboll och Svenska Spel tecknar ett nytt femårigt samarbetsavtal värt 119 miljoner kronor per år, totalt 595 miljoner kronor. Svenska Spel fortsätter därmed som fotbollens huvudsponsor till och med 2013. Avtalet betonar betydelsen av att locka åskådarna tillbaka till arenorna.

Svenska Spel har och förblir svensk fotbolls största sponsor. Det är åtskilliga miljoner från överskottet av svenskarnas spelande som går till fotbollen sedan decennier tillbaka.

Branschexklusivitet

Det nya samarbetsavtalet innebär att Svenska Spel behåller rättigheter till branschexklusivitet samt marknads- och exponeringsrättigheter för landslagen, Allsvenskan, Superettan, Da¬mallsvenskan och division 1 damer.

Det nya samarbetsavtalet omfattar tre olika avtalsdelar: Svenska Fotbollförbundet (SvFF), Föreningen Svensk Elitfotboll (SEF) och Elitföreningen Damfotboll (EFD) har förhandlat var för sig med Svenska Spel. Avtalen löper från och med den 1 januari 2009 fram till och med 31 december 2013.

– Det känns oerhört glädjande att Svenska Spel fortsätter att satsa på svensk fotboll. Vi har ett snart 75 år långt samarbete som vi nu förlänger och vi är mycket stolta över part¬nerskapet, säger Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Bonus för åskådarna

Parterna betonar att pengarna ska gå till publikutveckling och arenasäkerhet. Årets dalande publiksiffror skrämmer. Herrallsvenskans publiksnitt minskade med 2 471 åskådare till ett snitt på 7 787. Superettan drabbades också hårt med en minskning med 893 till 1 557. Damallsvenskan tappade 84 åskådare och snittade 892 per match.

Det femåriga syftar allra främst till att åskådarna ska lockas tillbaka till arenorna. Ett nytt inslag är att vid bortamatcher införs en bonus för de föreningar som har flest supportrar på sin bortasektion.

Dessutom ska Fair Play bli hedersord. Ett begrepp som ska mani¬festeras för att inspirera till ett tydligare och bättre värderingsarbete bland klubbarna och det ska gälla alla, från minsta knattelag till de framgångsrika landslagen.

Anders Hägg är tillförordnad vd på Svenska Spel och den som har följt företrädarnas linje att det statliga spelbolaget ska vara fotbollens huvudsponsor.

Nytt seriespel för talanger

– Jag känner mig stolt och glad över att Svenska Spel nu kan fortsätta att vara en del av den samlade fotbollsfamiljens utveckling

Det nya sponsoravtalet innebär också en fördubbling av satsningen på damfotboll. Pengarna ska främst användas till talangutveckling. Exempelvis inleds ett helt nytt seriespel för lovande talang¬er på väg in i den yppersta eliten med målet att matcha fram konkurrenskraftiga elitspelare.
 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.