Svenska Spels speciella taktik

Ena dagen 579 miljoner till Svenska Fotbollförbundet. Nästa dag 60 miljoner till RF. Svenska Spel är just nu en aktiv sponsor. Allt sker inför måndagens presentation av den statliga spelutredningen, då utländska bolag förväntas bli inbjudna till den svenska marknaden.

Utländska spelbolag ska få möjlighet att ordna spel i Sverige på licens och det kan också bli straffbart att låta personer under 18 år spela på oddset och trav – det är några av de förslagen i den statliga spelutredningen som presenteras på måndag.

Det här påverkar Svenska Spels arbete avsevärt. Därför kommer tillkännagivandena om nya sponsoravtal mycket lägligt. Först uppgörelsen med svensk fotboll om ett nytt femårigt samarbetsavtal värt 119 miljoner kronor per år, totalt 595 miljoner kronor, och som innebär att Svenska Spel fortsätter som fotbollens huvudsponsor till och med 2013.

På fredagen avslöjades också att Riksidrottsförbundet har gjort klart med Svenska Spel som huvudsponsor. Samarbetet, som ger 60 miljoner kronor över tre år, handlar om att tillsammans skapa världens bästa idrott, både genom en samlad elitidrottssatsning i förbunden och genom ökat fokus på idrottsrörelsens värdegrundsarbete – visionen om ”Världens bästa idrott”.

– Vi är stolta över att kunna presentera en så stark samarbetspartner till RF och idrotten som Svenska Spel. Det är ett viktigt steg för RF att dra nytta av näringslivets intresse för den positiva kraft som svensk idrott utgör. Vi hoppas att det skall vara starten för att på ett övergripande sätt skapa nya ekonomiska möjligheter till nytta för alla förbund, inte minst de små förbunden som ensamma kan ha svårt att nå fram på sponsormarknaden, säger RF:s ordförande Karin Mattsson-Weijber.

Svenska Spels styrelseordförande, Margareta Winberg, motiverar avtalet så här:
– Svenska Spel väljer att fördjupa samarbetet med RF eftersom vårt engagemang för svensk idrott både handlar om att stödja allt det positiva idrotten åstadkommer för barn och ungdomar och skapa en vass och konkurrenskraftig idrott. För att uppnå det är RF den bästa partnern för oss.

En del av pengarna ska gå till att utveckla idrottsrörelsens gemensamma värdegrundsarbete, med visionen ”Världens bästa idrott”. Dessutom ska pengarna skapa större resurser hos specialförbunden i en elitsatsning.
 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.