Ryska hockeyligan saknar pengar

Signalerna från Ryssland och hockeyligan KHL om växande problem blir allt flera och framtiden ser dyster ut. Löneutbetalningarna dröjer eller uteblir i flera klubbar som nu också har börjat sälja spelare.

Finansoron och konsekvenserna i världen är kanske allra tydligast i Ryssland och ishockeyligan KHL. Alla storslagna planera på att expandera, att involvera lag från övriga världen, att värva ytterligare stjärnor är glömda. I dag gäller överlevnad.

De tidigare så furstliga lönerna kommer att sänkas rejält och frågan är hur många av stjärnspelarna reagerar. Ligans huvudsponsor, gasbolaget Gazprom, har inte råd att fortsätta sin satsning och KHL:s ansvariga vill nu vända sig till regeringen för att få stöd.

KHL bildades 2008 i Eurasien och består av 24 lag, där finns 21 ryska och ett lag från vardera Lettland, Kazakstan och Vitryssland. Säsonger når sin kulmen med slutspelet om Gagarin Cup, vars trofé är döpt efter kosmonauten Jurij Gagarin som var den första människan i rymden. Den sjunde och avgörande matchen i finalspelet ska spelas den 12 april, årsdagen för Gagarins rymdresa 1961.

Vid säsongsstarten spelade nio svenskar i KHL, Andreas Johansson (St Petersburg), Johan Åkerman (Lokomotiv Jaroslavl), Magnus Johansson (Atlant Mytishi), Mattias Weinhandl (Dynamo Moskva), Mika Hannula (CSKA Moskva), Mikael Wahlberg (CSKA Moskva), Nils Ekman (St Petersburg), Peter Nylander (Amur Khabarovsk) och Tony Mårtensson (AK Bars Kazan). Därefter har också Marcus Nilson (Lokomotiv Jaroslavl) och Jonathan Hedström (CSKA Moskva) tillkommit.


 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Du får gå var du vill och sitta där du önskar. Så kom det efterlängtade beskedet. Grindarna öppnas till alla arenor och hallar där idrott utövas.

Deltagartak vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort från 29 september och dessutom försvinner krav på avstånd mellan sittplatser och mellan sällskap. 

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljon i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.