Dollarmiljoner räddar The Derby

3 miljoner dollar räddar The Derby, Universal Sports och NBC Sports räddar amerikansk friidrott, Intersport kliver in i basket och Sony Ericsson framträder inom tennis. Se där fyra nyheter inom global sponsring.

(Galopp) The Derby får väl sägas vara den mest prestigefulla hästtävlingen i världen. Det har varit skakiga tider ekonomiskt för tävlingen sedan Vodafone, sponsor i 14 år, hoppat av. Men nu kliver Investec, en bankkonstellation, in som både räddare och garant de närmaste fem åren. Avtalet beräknas vara värt 600 000 dollar årligen eller totalt 3 miljoner dollar.
The Derby, som ägs av Epsom Downs Racecourse och Jockey Club Racecourses, bara knappt en månad bort, lanserade så sent som för bara någon vecka sedan en stor satsning på ett nytt hotell och en huvudläktare. En investering på närmare 38 miljoner pund, eller 455 miljoner kronor.

 

(Friidrott) Friidrotten är en stor global sport, men har haft svårt att hävda sig tv-mässigt och bland sponsorer i det land med flest och bäst friidrottare, nämligen USA.
Nu förlänger Universal Sports och NBC Sports avtalet med internationella friidrottsförbundet och köper rättigheterna till samtliga större friidrottstävlingar i fem år från 2010. Det inkluderar VM 2011, 2013 och 2015. Avtalet beräknas vara värt 25 miljoner dollar. De amerikanska tv-bolagen har nu förbundit sig att också visa minst 130 timmar friidrott under 2009, bland annat från VM i Berlin i augusti.
För NBC Sports ses avtalet som strategiskt viktigt eftersom NBC har de olympiska rättigheterna till och med 2012 i London och friidrotten är så stor sport i OS.
Apropå friidrott noterar vi också att det franska friidrottsförbundet skrivit avtal  på två år värt nära 1 miljon dollar med Alma Consulting Group för den franska friidrottstouren som startade 2007. Alma tar därmed över sponsorskapet från mediekoncernen Lagardère som ju bland annat äger svenska IEC in Sports. Två nya tävlingar tillkommer också på den franska friidrottstouren. (SportsPro)

 

(Basket) Sportkedjan Intersport blir sponsor för de fyra största basketevenemangen som Fiba Championships, EuroBasket och VM de kommande två åren i ett avtal med det internationella basketförbundet Fiba. Detta sedan Fiba lovat utökad bevakning av evenemangen på internet via företaget Perform. (SportsPro)

 

(Tennis) Sony Ericsson förlänger sitt sponsoravtal med tennisturneringen i Miami som drivs av IMG, med ytterligare ett år. Kontraktet är värt 3,3 miljoner dollar. Sony Ericsson hade tippats skriva ett längre avtal, men valde att bara förlänga med ett år för att sedan förhandla om en fortsättning som enligt företaget måste innehålla mer än nuvarande avtal. (SportsPro)

 

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljonEN i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Tidigare VM-medaljören och tvåan i storslalomcupen Jessica Lindell Vikarby och Janne Blomqvist bli våra guider i vinterns alpina TV-sändningar.

– Det är en cool och komplex sport, och jag vill hjälpa till att förmedla helhetsbilden. Det är mycket som inte är sagt, säger Lindell Vikarby.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.