Dollarmiljoner räddar The Derby

3 miljoner dollar räddar The Derby, Universal Sports och NBC Sports räddar amerikansk friidrott, Intersport kliver in i basket och Sony Ericsson framträder inom tennis. Se där fyra nyheter inom global sponsring.

(Galopp) The Derby får väl sägas vara den mest prestigefulla hästtävlingen i världen. Det har varit skakiga tider ekonomiskt för tävlingen sedan Vodafone, sponsor i 14 år, hoppat av. Men nu kliver Investec, en bankkonstellation, in som både räddare och garant de närmaste fem åren. Avtalet beräknas vara värt 600 000 dollar årligen eller totalt 3 miljoner dollar.
The Derby, som ägs av Epsom Downs Racecourse och Jockey Club Racecourses, bara knappt en månad bort, lanserade så sent som för bara någon vecka sedan en stor satsning på ett nytt hotell och en huvudläktare. En investering på närmare 38 miljoner pund, eller 455 miljoner kronor.

 

(Friidrott) Friidrotten är en stor global sport, men har haft svårt att hävda sig tv-mässigt och bland sponsorer i det land med flest och bäst friidrottare, nämligen USA.
Nu förlänger Universal Sports och NBC Sports avtalet med internationella friidrottsförbundet och köper rättigheterna till samtliga större friidrottstävlingar i fem år från 2010. Det inkluderar VM 2011, 2013 och 2015. Avtalet beräknas vara värt 25 miljoner dollar. De amerikanska tv-bolagen har nu förbundit sig att också visa minst 130 timmar friidrott under 2009, bland annat från VM i Berlin i augusti.
För NBC Sports ses avtalet som strategiskt viktigt eftersom NBC har de olympiska rättigheterna till och med 2012 i London och friidrotten är så stor sport i OS.
Apropå friidrott noterar vi också att det franska friidrottsförbundet skrivit avtal  på två år värt nära 1 miljon dollar med Alma Consulting Group för den franska friidrottstouren som startade 2007. Alma tar därmed över sponsorskapet från mediekoncernen Lagardère som ju bland annat äger svenska IEC in Sports. Två nya tävlingar tillkommer också på den franska friidrottstouren. (SportsPro)

 

(Basket) Sportkedjan Intersport blir sponsor för de fyra största basketevenemangen som Fiba Championships, EuroBasket och VM de kommande två åren i ett avtal med det internationella basketförbundet Fiba. Detta sedan Fiba lovat utökad bevakning av evenemangen på internet via företaget Perform. (SportsPro)

 

(Tennis) Sony Ericsson förlänger sitt sponsoravtal med tennisturneringen i Miami som drivs av IMG, med ytterligare ett år. Kontraktet är värt 3,3 miljoner dollar. Sony Ericsson hade tippats skriva ett längre avtal, men valde att bara förlänga med ett år för att sedan förhandla om en fortsättning som enligt företaget måste innehålla mer än nuvarande avtal. (SportsPro)

 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.