Storsponsorn vill själv styra

Han tog 4 miljoner kronor och satsade på att avlöna fyra spelare. Nu har han beslutat att bidra ytterligare till nästa säsong. Marco Engberg är företagaren och storsponsorn som älskar bandy.

I vintras avlönade han fyra stjärnspelare, Magnus Muhrén, Daniel Mossberg och Christoffer Edlund i Sandviken och David Karlsson i Hammarby.

Han ökar insatsen

Insatsen bestod av nästan 4 miljoner kronor, men nu vill han öka sin insats. Det innebär att han är beredd att själv jobba i Sandviken, favoritklubben.

Han anser att marknadsföringsarbetet har varit stenåldersmässigt och det är dags att göra något åt det.

- Man måste titta på hur det fungerar i ett företag, vilka saker man kan erbjuda för att attrahera de som köper. Det känns det inte som SAIK har gjort någonsin, sa Marco Engberg till Arbetarbladet.

Måste ge mer tillbaka

- Man förväntar sig att få pengar men är inte beredd att ge någonting tillbaka. I dag betalar man 15 000 kronor för att vara matchvärd, men då är man bara det – utan att få någonting tillbaka. I stället skulle man kunna ta 60 000 kronor, och så får matchvärden en massa grejor, man får mat och får gå upp i vip-avdelningen.

- Det är många saker man kan göra för att få sponsorerna delaktiga.

Tjänsten som marknadsansvarig är ledig i klubben och vem det nu än blir så ska vederbörande få en helt annan uppbackning än företrädaren Fredrik Johansson som blir chef för en Intersport-butik i Stockholm.

Marco Engberg ska tillsammans med ett par andra företagare ägna tid åt att vässa marknadsarbetet och även själva ta kontakter.

Har lite fritid över

- Vi toppstyr, och så anställer vi någon på marknadssidan. SAIK har velat lägga ut det här externt, men det funkar inte, det blir för opersonligt, säger Engborg bestämt i Arbetarbladet.

- Egentligen är det bara att SAIK behöver någon som tar tag i det och jobbar aktivt. De (marknadsavdelningen) har gjort det de kunnat, utan att ha fått någon hjälp. Det krävs kunskap, man kan inte bara säga till någon ”fixa fram fyra miljoner” utan att tala om hur. Vi kan lära dem hur man sköter det.

Har inte du fullt upp med ditt företag, Fortress Axalux?

- Det finns ju alltid en fritid. Ett par timmar om dan i början, tills vi har kommit igång. Men det här är någonting för flera år framåt, jag vill att det här ska bli bra och vill bygga upp en organisation successivt. Det ska bli seriöst och inte bara lull-lull.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.