Svensk tennis jagar titelsponsor

Svenska Tennisförbundet går på full offensiv. Nu ska förbundet satsa på fler internationella tennistävlingar på hemmaplan. Redan nästa år fördubblas antalet ITF-tävlingar på svensk mark. Nu inleds jakten på en titelsponsor.

De flesta kommer att vara  s k 10 000-dollars ITF-tävlingar som är den lägsta kategorin för både damer och herrar där världsrankingpoäng står på spel. Meningen är att så många spelare som möjligt ska få chansen att kriga om rankingpoäng på hemmaplan.

Sju nya proffstävlingar

- Svenska spelare på Sommar- och Vintertour ska ges en lägre tröskel för att ta sina första ATP- och WTA- poäng. Fler spelare med världsranking ger på sikt fler spelare i den absoluta världstoppen och därför krävs det att vi ökar antalet ITF-turneringar på hemmaplan nu, säger Svenska Tennisförbundets sportchef, Johan Sjögren.

Sju nya ITF-tävlingar planeras redan till år 2011 och sammantaget skulle Sverige då ha sju ITF-turneringar för damer och sex cuper för herrar. Förhoppningen är att redan under våren kunna genomföra ett par sammanhållna tävlingsveckor med både dam- och herrklass.

Svenska Tennisförbundets ekonomi är i balans efter några tuffa år och tävlingssatsningen känns trygg. Kostnaden ska tas inom den ordinarie tävlingsbudgeten men självklart önskas en titelsponsor.

Stimulera klubbarna

Samtidigt gäller det att stimulera så att lokala samarbetspartners engagerar sig. Det finns ett stort värde i att svensk tennis kontinuerligt syns i tävlingssammanhang under hela året. Förhandlingar med arrangörsklubbar är påbörjade och en samordning av tävlingsveckor med övriga nordiska länder och Internationella Tennisförbundet (ITF) pågår.

Målet är att presentera stommen till ett program under september i samband med Davis Cup.

- Vi har en bra arrangörstradition, välmeriterade funktionärer och redan idag flera starka klubbar som gör strålande tävlingsevenemang. Några är intresserade av att ta sig an ITF-tävlingar och våra sju regioner blir allt starkare och kan på sikt också bli intressenter, säger Henrik Odervall, tävlingsansvarig Svenska Tennisförbundet.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.