Svensk tennis jagar titelsponsor

Svenska Tennisförbundet går på full offensiv. Nu ska förbundet satsa på fler internationella tennistävlingar på hemmaplan. Redan nästa år fördubblas antalet ITF-tävlingar på svensk mark. Nu inleds jakten på en titelsponsor.

De flesta kommer att vara  s k 10 000-dollars ITF-tävlingar som är den lägsta kategorin för både damer och herrar där världsrankingpoäng står på spel. Meningen är att så många spelare som möjligt ska få chansen att kriga om rankingpoäng på hemmaplan.

Sju nya proffstävlingar

- Svenska spelare på Sommar- och Vintertour ska ges en lägre tröskel för att ta sina första ATP- och WTA- poäng. Fler spelare med världsranking ger på sikt fler spelare i den absoluta världstoppen och därför krävs det att vi ökar antalet ITF-turneringar på hemmaplan nu, säger Svenska Tennisförbundets sportchef, Johan Sjögren.

Sju nya ITF-tävlingar planeras redan till år 2011 och sammantaget skulle Sverige då ha sju ITF-turneringar för damer och sex cuper för herrar. Förhoppningen är att redan under våren kunna genomföra ett par sammanhållna tävlingsveckor med både dam- och herrklass.

Svenska Tennisförbundets ekonomi är i balans efter några tuffa år och tävlingssatsningen känns trygg. Kostnaden ska tas inom den ordinarie tävlingsbudgeten men självklart önskas en titelsponsor.

Stimulera klubbarna

Samtidigt gäller det att stimulera så att lokala samarbetspartners engagerar sig. Det finns ett stort värde i att svensk tennis kontinuerligt syns i tävlingssammanhang under hela året. Förhandlingar med arrangörsklubbar är påbörjade och en samordning av tävlingsveckor med övriga nordiska länder och Internationella Tennisförbundet (ITF) pågår.

Målet är att presentera stommen till ett program under september i samband med Davis Cup.

- Vi har en bra arrangörstradition, välmeriterade funktionärer och redan idag flera starka klubbar som gör strålande tävlingsevenemang. Några är intresserade av att ta sig an ITF-tävlingar och våra sju regioner blir allt starkare och kan på sikt också bli intressenter, säger Henrik Odervall, tävlingsansvarig Svenska Tennisförbundet.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.