Men Johaug kan inte släppa Huawei

Simstjärnan Sarah Sjöström avslutar samarbetet med kinesiska telekomjätten Huawei. Precis som artisten Zara Larsson och, franske fotbollsstjärnan Antoine Griezmann, men inte norska skidesset Theese Johaug. Hon fortsätter.

"Båda parter är överens om att inte förlänga avtalet", säger Sarah Sjöström i ett uttalande.

 

Stjärnoras agerande innebär en protest mot Huawei och företagets agerande i övervakningen av den muslimska folkgruppen uigurer.

SarahSjöström vill själv inte ange anledningen till att hennes avtal med Huawei inte förlängs.

"Jag har haft ett bra samarbete med Huawei Sverige. Vi har ett tidsbegränsat avtal som går ut nu vid årsskiftet och båda parter är överens om att inte förlänga avtalet", säger hon och fortsätter:

"Jag kommenterar ingenting gällande politik, det har jag aldrig gjort. I övrigt har jag inga fler kommentarer."

Bra betalt, men...

Det stårklart att stjärnorna haft bra betalt,  ändå tog Sarah Sjöström och hennes agent, Daniel Wessfeldt, beslutet att inte förlänga med  Huawei.

Kontraktet har längevarit kritiserat och samma ifrågasättande riktades mot artisten Zara Larsson tidigare i år.

Svenskorna hade guldkantade avtal, men det hjälpte inte när det bl a framkom uppgifter om hur Huawei underlättar förföljelsen av uiguriska minoriteten i Kina.

Det ville varken Sarah eller Zara förknippas med. Telekomjätten mister de båda svenskorna.

I en rapport avslöjas att den mobiltillverkaren tagit fram en mjukvara för ansiktsigenkänning, en metod som ska hjälpa den kinesiska staten att bevaka och övervaka uigurer.

Det väckte protester i västvärlden och uppmärksammades än mera när Barcelonastjärnan Antoine Griezmann meddelade att han bryter sitt avtal med Huawei.

Kom överens

Tidigare har också Zara Larsson backat ur sitt avtal och mot den bakgrunden tog Sarah och Daniel Wessfeldt ett möte och enades.

- Jag vill betona att vi inte har avbrutit något samarbete. Motivet till att inte förlänga får var och en spekulera kring, säger Daniel Wessfeldt till Sportbladet där det också framkommer:

"Jag kommenterar ingenting gällande politik, det har jag aldrig gjort. I övrigt har jag inga fler kommentarer", påpekade Sarah själv..

Honhar tjänat bra med pengar på sin simkonst. Under 2019 ökade intäkterna i hennes bolag Sarah Sjöström Promotion AB med 38 procent – från 7,9 till 10,8 miljoner kronor. Vinsten landade på 9 miljoner. Vid årsskiftet fanns 17,9 miljoner kronor i bolaget.

Samtidigt kommer uppgifter om att  Therese Johaug fortsätter sitt samarbete med Huawei.

Johaug stannar hos Huawei

-Hon har inga planer på att agera efter de senaste uppgifterna, meddelar hennes manager i en intervju i norska TV2.

– Vi förhåller oss till den faktabaserade officiella informationen från Huawei om företagets roll och hållning i den här frågan och företagets förpliktelser när det kommer till mänskliga rättigheter, skriver Jørn Ernst i ett uttalande till TV2 och fortsätter:

– I vår generella värdering av samarbetet med Huawei så har vi dessutom som grund att norska myndigheter och företag har ett nära och omfattande samarbete med kinesiska företag.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Djurgårdens fotboll redovisar inför kommande årsmöte, onsdagen 13 mars, ett eget kapital på historiskt höga 261,4 miljoner kronor, en  ökning med 51,1 miljoner kronor jämfört med 2022.
Aldrig tidigare har föreningen, bildad 1891, haft en sådan välfylld kassakista.  Av de allsvenska lagen är det endast Malmö FF som presenterar ett högre eget kapital, i storleksordningen 700 miljoner kronor.

Allmänna arvsfonden är mycket viktig, för att inte säga avgörande partl för fler och bättre idrottsanläggningar.i Sverige. Bara under 2023 kom 235 miljoner  den vägen till idrotten..

Därför blir reaktionen kraftig inom idrotts-Sverige när Riksrevisionen något obetänksamt publicerar en granskningsrapport av Allmänna arvsfonden och föreslår att fonden bör avvecklas. 

Den svenska OS-truppen till Paris växer – och ambitioner och förhoppningar gör det samma. Utgifterna också för den delen.

I förra veckan gav SOK klartecken till ett handbollslag, ett bordtennislag, två lagkapper i simning och åtta individuella idrottare.

Det är en idrottslig mobilisering för 100 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.