En domaridé värd åtskilliga miljoner

En epok är över. Kaffeföretaget Löfbergs har varit tröjsponsor för SHL-laget Färjestad i över 60 år – men nu försvinner företagets välkända logga från lagets matchtröjor.

-De har tagit ett beslut och vi kan inte tvinga någon att vara med, så jobbar vi inte, kommenterar Niclas Eriksson, säljchef för Färjestad.

Löfbergs Arena i Karlstad behåller namnet så länge, eftersom avtalet gäller till och med 2028, men parterna ska diskutera en uppgörelse.

-Det är klart att de är, och har varit ett viktigt företag för oss. Det är ett varumärke som vi är start förknippade med. Vi hade gärna sett att de varit kvar, annars skulle jag ljuga, säger Niclas Eriksson till Värmlands Folkblad.

Kaffebönor i Karlstad

Löfbergs grundades redan 1906 av tre bröder Löfberg, och 2021 invigdes ett nytt modernt rosteri för hela kaffebönor i Karlstad.

Med undantag för en kort period på 1980-talet har Löfbergs varit en nära allierad med Färjestad. 

Löfbergs är fortsatt arenasponsor, nuvarande avtal går ut efter 2027-2028 års säsong. Niclas Eriksson är beredd att påbörja samtal om arenaavtalet, som han säger till VF, ”i god tid före”, utgångsdatum.

Tröjreklamen är en viktig inkomstkälla för SHL-lagen, dels centrala avtal, men  också utrymme för lokala partners. Vi talar om sjusiffriga belopp säsongvis för varje enskilt lag.

Tröjreklam existerade inte i hockeyns barndom.

 Det var först i slutet av 1950-talet som  domaren Tore Demnert,  och ordförande i Hammarbys ishockey och ledamot i förbundets styrelse, kläckte idén. Varumärkesreklam på matchdressen skulle ge extra pengar till klubbkassan. Inledande säsonger skrevs alla avtal med förbundet, ett ”paket” som var värt 200 000 kr att fördelas mellan dåvarande elitklubbar.

Det hindrade inte vissa klubbar att skriva egna avtal, Demnerts Hammarby var först ut, det erhöll 6 000 kr för att åka omkring med reklam för ”Idrottsboken”.

Flera företag ville vara med

Stora kaffeföretag, som Löfbergs, Gevalia och Luxus, ICA-företagens eget märke, var snabba att haka på den nya trenden, även bensinbolag som Caltex var med på tåget. Scania hängde på liksom Edsbyverken. Grundig TV och Boliden.

En hockeylavin var i rullning.

NHL var länge motståndare till reklambudskap på matchtröjor. Det var först inför 2022-2023 års säsong som reklam tilläts, men inga stora blaffor, endast på en mindre rektangulär yta på 7,6 cm gånger 8,9 cm.

Detta mindre budskap uppges ha ett värde på en miljard svenska kronor totalt för ligans 32 lag.

SHL och Hockeyallsvenskan inleder den här veckan isträningen inför kommande säsong.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.