MFF först och störst även på tv-produktion

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

Tränaren Henrik Rydström vid en presskonferens. Han är van, om det så är mediabolag eller MFF Play TV:s:s egen sändning. Foto: Johan Nilsson / TT

 Och hämta hem miljoner direkt till klubben, den tredje parten, SEF, är överspelad – liksom de TV-bolag som slåss på en marknad där lägre rättighetsersättningar är att vänta.

Hos Malmö FF, snart svenska mästare för femte gången på de senaste sex åren, är Mattias Larsson kommersiell chef sedan tre år tillbaka.

99 kr/månaden

 Under pandemiåren sjösattes MFF Play TV, främst för föreningens cirka 14 000 medlemmar som för 99 kronor/månaden får allt om sitt favoritlag, intervjuer med tränare Henrik Rydström, spelarporträtt samt det senaste från vd. Niclas Carlnén.

Samt matcher, från ungdomslag till A-lag dock endast träningsmatcher. I allsvenskan är Anders Christiansen och Co. idag inlåsta av rättighetsregler via SEF/TV 4 - men vad händer i framtiden? När nuvarande SEF-avtal upphör att gälla efter 2026 års säsong.

Det är ingen hemlighet att MFF Play TV är en hejdundrande succé.

 I branschen talas öppet om att MFF redan i dag skulle kunna ”strömma” A-lagets matcher till hemmens TV-soffor, pubar och näringsställen. Tekniken och kunnandet finns redan i form av samarbeten med Solidsport, global pionjär inom streaming,  och Malmö-företaget Spiiedo, analys och programföretag.

Mattias Larsson är försiktig vad gäller siffror, men att MFF Play TV ”går bra” kan han inte dölja.

-Ja, det har blivit större än vad vi förväntade oss och årligen kan vi bokföra miljonintäkter. Pandemin fick oss att  ta steget, när våra supporters inte  fick komma på våra matcher.

"Vi är inte där ännu"

-Självklart finns det en brytpunkt, när det centrala avtalet understiger de intäkter som ”strömmningen” ger. Då finns säkert  anledning att diskutera nödvändigheten av ligatillhörighet, även i våra styrelserum. Vi är inte där ännu.

-Vi kan också vända på frågan. Kan inte SEF skaffa sig den kunskap och teknik som vi besitter. En ”strömmad” allsvenska, fri från TV-abonnemang och köpslående, det borde vara fullt möjligt i en nära framtid. Helt klart är att utvecklingen går rasande fort, säger Mattias Larsson.

I MFF:s bokslut för 2023 utgörs intäkten från det centrala TV-avtalet ganska exakt åtta procent av MFF:s totala omsättning, 35,8 miljoner på en nettoomsättning på 432 470 miljoner. Att jämföras med matchintäkter på 67 102 miljoner och spelarförsäljningar  105 468 miljoner.

Åtta procent är ett belopp som Mattias Larsson och  MFF-ledningen har att förhålla sig till – och väga mot vad MFF Play TV kan ge i framtiden.

 En fundering:  Åtta procent imponerar inte då omsättningen snuddar vid halv miljard strecket, ja 2022 var nettoomsättningen 588 011 miljoner, främst beroende på betydligt högre ersättning från UEFA är under 2023, eller 197 955 miljoner kronor 2022  

UEFA ersättningen under 2023 uppgick till i sammanhanget blygsamma  19 792 miljoner.

Slutsats: Europaspel är extremt lönsamt och bygger en solid ekonomi över tid.

Även Solidsport finns i de europeiska cuperna. Under 2023 har Solidsport varit plattform vid ett 70  kvalmatcher till  Champions League, Europa League och Conference League med engelsk kommentator.

-Tendensen är tydlig, fler och fler lag upptäcker att streaming är möjligt, och lönsamt. Jag är förvånad över att fler svenska lag i Europa-kvalet inte tagit chansen att ”streama” på egen hand,, säger Johan Lundqvist, medgrundare till Solidsport. 

Inom SEF följs utvecklingen.

 Jessica Linnman är kommersiell chef och är den som ska förhandla fram nästa SEF-avtal, med början 1/1 2027.

-Jag har svårt att se hur SEF kan spricka, eller lösas upp, på grund av ekonomiska skäl.  Värt att poängtera är att det är 32 klubbar som äger SEF. Här finns ett stort solidaritetstänkande även om Malmö finns i en egen ekonomisk klass och har andra förutsättningar än majoriteten av lagen..

-Men visst, frågan är komplex och behöver diskuteras, och jag håller med Mattias Larsson om att den tekniska utvecklingen går blixtsnabbt. Vi är öppna för all diskussion.  Vi är positiva till att klubbarna sänder själva och har  exempelvis  byggt en  egen teknisk plattform, ”FotbollPlay ”. Alla har möjlighet att sända sina egna matcher , som inte ingår i TV-rättigheten, meddelar Jessica Linnmann.

SEF:s centrala avtal uppgår årligen till 650 miljoner kronor, det är rättighets och spelbolagsersättning, att fördela mellan allsvenskans och superettans klubbar, totalt 32. Beloppet baseras på de senaste fem årens placeringar. Det högsta enskilda beloppet är 35 miljoner kronor.

Den så kallade Göteborgsmotionen har pekat på orättvisor i fördelningssystemet, Vid årsmötet i mars 2023 beslutades med röstsiffrorna  238-15 att utreda ärendet vidare. SvFF styrelsen har nu, och tillsammans med SEF, lämnat  ett kompromissförslag om att tillföra sammanlagt 12 miljoner kronor extra till de lägre förbundsserierna, under de närmaste åren.

Betydligt långt ifrån själva motionens krav;  att 160 miljoner kronor skulle hamna på konton nedåt i seriesystemet.

-Vi är beredda att  ta vårt ansvar för helheten. Vi har haft god dialog med SvFF och vill arbeta aktiva för att hitta lösningar som gynnar svensk fotboll på sikt. Det förslag som nu arbetas fram tycker vi är bra och rimliga, sade Henrik Berggren, vice ordförande i SEF som svar på det förslag som nu ligger

Är streaming vägen framåt för fotbollens seriepyramid? Vi har svaret i en nära framtid.

Kjell Nilsson

Fakta

Första artikeln om streaming hittar du här#mce_temp_url#

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om  25 miljoner på fem dagar!

Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar. 

N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.