Klubb-tv: starten på många miljonaffärer

Svenskt föreningsliv har miljoner skäl att tacka Jonas Klavberg, 56 år, och nära förknippad med innebandy laget Warbergs IC,  fyra SM-guld, det senaste erövrat 2008 och med tre segrar i Europacupen.

Som it-entusiast insåg Jonas Klavberg först av alla hur media- landskapet och rättighetsfrågor var under förändring.

Johan Lundqvist (bilden)och Mattias Stjernström var de tekniska innovatörerna bakom första sändningen - innebandy från Varberg. Sedan dess har föreningar i Sverige tjänat runt 30 miljoner krono

 Det nya begreppet ”streaming” hade precis börjat sitt intåg i mediavärlden och Jonas Klavberg och Warbergs IC var först ut med ”strömma” sina matcher utanför den egna arenan. Året var 2011 och streaming-lavinen började rullas ut över svensk idrott.

Jonas Klavberg hade förundrats över streaming -bilder på internet från Gotland Runt i segling 2008 och Svenska Rallyt i Värmland 2010. Det var Stockholms-duon Johan Lundqvist/Mattias Stjernström, allmänt idrottsintresserade och tekniskt begåvade som var i farten

Måste fungera här också

 De var nyfikna på hur den pågående digitaliseringen i samhället kunde komma idrottsrörelsen till del, väl medvetna om att vår största folkrörelse har en ständig hunger efter ekonomiskt stöd. 

I Varberg kom Jonas Klavberg till slutsatsen att om tekniken fungerar ute på Östersjön och i Värmlandsskogar måste det gå att ”strömma” bilder från hemmahallen till hushållen i Varberg med omnejd. Och tjäna pengar på det

Ett mail till Lundqvist/Stjernström och lavinen var i rullning.

 En lavin som genererat miljoner till såväl ungdoms som seniorlag.  Sedan premiäråret 2016 har idrottens klubbkassa förstärkts med över 30 miljoner kronor. Över 100 000 matcher och tävlingar över hela idrottsfältet  har ”strömmats” till föräldrar och andra via mobiltelefon och ett kamera stativ.

-Ja, jag minns den första kontakten, jag var nog lite påstridig, men  jag var  rätt övertygad om att det här var framtiden.

- Jag minns att jag frågade om vi kunde ha ett samarbete – och på den vägen är det, säger Jonas Klavberg i dag, ännu engagerad  i innebandyn i Varberg.

Cuper öppnar intäkter

I olika ledarroller har Klavberg funnits i föreningen i 39 år, nu med ansvar för föreningens produktioner av ”strömmad” idrott. Han har ingen överblick på  hur stora belopp som kommit Varbergs IC till del.

-Nej, det har jag aldrig räknat på, men det är mycket och i har högsta grad bidragit till vår verksamhet, avslutar Jonas Klavberg.

Arrangemang av ungdomscuper i alla idrotter var inte längre ekonomiska äventyr, utan en möjlighet för arrangören att tjäna en slant,  ja till och med en betydande intäktsförstärkning – Jonas Klavbergs inledande mail var startskottet..

 2016 bildades bolaget Solidsport, inledningsvis något som  flera av de stora idrottsförbunden inte alls kände sig bekväma med. Andra förbund, som basket, innebandy och handboll, har tagit emot Solidsport-appen med öppna armar.

De lag/föreningar som har avtal med Solidsport garanteras ersättning på 50-50 basis. Alla intäkter vid ”strömning” delas rakt av.

-Johan Klavbergs iver och entusiasm var den tändande gnistan för oss. Mattias och jag var båda engagerade inom idrotten, och vi visste hur många lag slet med försäljning av bingolotter och salamikorvar, berättar Johan Lundqvist.

- Det här var något nytt, Med stor transparens och tydlighet väcktes idrottens intresse. Vår modell gav ringar på vattnet,  men fortfarande är vår viktigaste uppgift att ”utbilda” idrotten.

- Med AI har en helt ny värld öppnats för idrotten. Utvecklingen går rasande fort, om fem år, kanske ännu tidigare, har de stora produktionsbolagen ersatts av AI robotar, med en inbyggd kamera som rör sig efter vad som händer på arenan framför kameraögat. Vi är mitt uppe i en ”revolution”. 

Johan Lundqvist visar upp en franskbyggd A I robot, modell Pix4Team, marknadspris 25 000 kronor, som  kan hyras för cirka 5000 kronor. Placeras på lämpligt ställe i arenan, eller på stativ vid utomhusidrott. På marknaden finns  även danskbyggda VEO och svenska Spiideo, vars plattform har utnyttjats av damallsvenskans suveräner FC Rosengård för analyser och videogranskning. 

I förbindelse med Solidsport appen når ungdomslagens matcher hemmets TV-soffa. För konsumenten, farmor och farfar, finns olika betalningslösningar, från under 100 kronor till cirka 500 kronor. Halva beloppet direkt in i lagkassan.

Kontor i Hamburg och Helsingfors

Solidsport har i dag vuxit till en global aktör, med Europa-kontor i Hamburg och Helsingfors samt erbjuder strömningstjänster i såväl Asien som Australien. Strömmad konståkning har stora tittarsiffror. Omsättningen 2023 var cirka 50 miljoner och väntas 2024 landa på ytterligare 10 tals miljoner.

Företaget är uppbyggt med  ekonomiskt stöd av Telia och, försäkringsmäklare, samt privata investerare riskkapitalister.

 Bokslutet för 2023 lämnade minussiffror, för 2024 hoppas Johan Lundqvist på ett mindre överskott. Framtiden är mycket ljus, i Europa och i världen i stort är ”strömmad” idrott närmast ett okänt begrepp.

Han betonar att Solidsport har en långsiktig profil, som har sin grund i hans och Mattias stora idrottsintresse och vilja att stödja svensk idrott. Duons stora tekniska intresse, och kunnande kommer nu idrotten till del.

-Globalt är Sverige är i absolut framkant, med flera aktörer på marknaden och tekniska lösningar som saknas i andra länder. Här finns också fasta A I installationer (kameror),. I det sistnämnda krävs försiktighet gentemot,  säger Johan Lundqvist.

Företagets slogan är ”all sport everywhere” och i slutet av oktober strömmas VM i Pole och Aerial ut i världen från  Uppsala, en form av gymnastik.

Kontakten med Varbergssonen Klavberg har onekligen gett avtryck,  och  en mycket välkommen strömning av pengar in i idrotten.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Östersund hade tvånget att samla in 3 miljoner över helgen. Inorska Vipers Kristiansand är det rena drömmen . I damhandbollsklubben från Kristiansand gäller ett krav om  25 miljoner på fem dagar!

Klubben har hört till elitserien sedan säsongen 2001/2002, vunnit sex norska mästerskapsguld ocherövrat tre Champions League-titlar. 

N u har Vipers problem. Gigantiska, om sanningen ska fram.

Planerna på en omfattande revidering av arenor och hallar för idrott i Malmö är högaktuellt. Malmö stadion från 1958 rivs och ersätts av en ny stadion för fotboll och friidrott med plats för 8 000 åskådare, kostnadsberäknad till 538 miljoner kronor och som planeras att kunna användas tidigast våren 2029. Dessförinnan påbörjas bygget av en ny multisportarena på stadionområdet där gamla Malmö stadion rivs under 2025-26.

Löpning & livet, en av Sveriges största podcasts inom sport, går in som svensk mediapartner för Broloppet 2025. Ett unikt evenemang, som förväntas bli ett av Nordens största löparevenemang 2025, markerar även 25-årsjubileet av Øresundsbron och ska genomföras den 15 juni, med start i Köpenhamn och målgång i Malmö.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

För andra året i rad låter kafferosteriet Löfbergs 50 värmländska föreningar dela på en halv miljon kronor.

Utan att de har gjort något speciellt just nu, utan därför att föreningarna finns, det räcker som skäl 

Flera sådana företag och fler liknande initiativ, vore öänskvärt. 

nya 100 000 kronor går till prenumeranten Sofia Thuvesson – och en likadan summa till Floby VK efter en ny dragning av JOYNA från ideella Folkspel.

– Allvarligt? Det är ju en fantastisk nyhet. En jätteviktig extra inkomst för oss, säger föreningens ordförande Denny Walthersson.

 Närmar vi oss den dagen då ligaorganisationer som SEF, Föreningen Svensk elitfotboll med totalt 32 klubbar, SHL AB, 14 lag, har spelat ut sin roll – som en följd av A I-tekniken med självstyrande robotar vid idrottens arenor.

SEF och SHL blir mellanhänder som inte längre har någon funktion att fylla för   elitlagen, ja lag i alla divisioner kommer i framtiden att  ”strömma”sin egen idrott och skapa ”betalväggar”.

IFK Norrköping blir starkt kritiserat, Klubben går nu ut med  Information om att det bllir  en större ekonomisk förlust än väntat i det kommande bokslutet. Lägre intäkter och färre spelarförsäljningar än förväntat är skälen. Samtidigt är landslagsspelaren,  Linus Wahlqvis,  mycket kritisk och menar att klubben slarvade bort en övergång när hans förra  radarkamrat, Alexander Fransson ville återvända till klubben, men nobbades av IFK.