Byggde skyskrapan, nu redo för nya Blåvitt

Han var mannen bakom förverkligandet av Kamratgården, han tog initiativ till Multiarenan (Prioritet Serneke Arena) i Kviberg, han hade viljan att bygga en skyskrapa i Göteboorg och nu står Karlatornet där, Nordens högsta byggnad med 74 våningar och 246 meter hög. 

Nu ska Ola Serneke också vara med och bygga nya IFK Göteborg. Han har gett klartecken till att fortsätta som huvudpartner till klubben och alla blåvita i stan drar en lättnadens suck.

I stadsdelen Lindholmen i Göteborg står det nu, Karlatornet, 246 meter högt. Ola Sernekes skapelse, Sveriges och Nordens högsta byggnad Foto: Adam Ihse / TT

– Vi lockas av att fortsätta driva utveckling tillsammans, säger Ola Serneke, grundare av byggkoncernen Serneke och VD på Serneke Invest.

Säg den människa i väst-Sverige som inte känner till denne man. Säg det stora projekt i den landsänden där han inte har ett finger med i spelet.

Störst sedan 2009

Sedan 2019 har han vanan ställa upp för Blåvit. Serneke varit huvudsponsor och haft platsen på bröstet, alldeles intill klubbmärket och hjärtat.

Viss symbolik finns i det, närheten till varandra har funnits där sedan 2009 när Serneke – som då hette SEFA – först klev in som sponsor till IFK Göteborg.

En ny bakomvarande fråga i framtiden är att han även blir partner när det gäller att utveckla arenafrågan för IFK Göteborg.

Och nu är alltså ett flerårsavtal med optionsmöjligheter på plats.

– Vi har alltid sagt att vi vill växa tillsammans med IFK Göteborg. Vi har stått vid Blåvitts sida genom åren – men Sernekes val att fortsätta som huvudpartner handlar ännu mer om framtiden. I våra samtal om partnerskapet ser jag ett stort mod hos IFK Göteborg, en vilja att våga satsa och att tänka nytt. Vi i Serneke vill vara en del av det även i fortsättningen, säger Ola Serneke.

Byggkoncernen Serneke har blivit en viktig aktör i sin bransch – såväl i Göteborg som nationellt.

Karlatornet som Blåvitt

– Med Karlatornet sätts Göteborg på kartan på ett helt nytt sätt, och med sin del i den moderna svenska stadsutvecklingen och sitt stora engagemang inom idrotten har i stort sett varje göteborgare och invånare i vårt land en relation till Serneke. Inte helt olikt hur IFK Göteborg är både hela stadens lag och ett folkets lag i ett nationellt perspektiv, säger Håkan Mild, klubbdirektör i IFK Göteborg.

 Håkan gläds givetvisöver det fortsatta huvudpartnerskapet.

 – Den resa som Serneke har gjort är imponerande och att vi i IFK Göteborg har varit med som en del under stora delar av den har skapat en stark samhörighet oss emellan. Vi har många saker som förenar oss. 

– Det finns en passion i hur vi båda brinner för Göteborg som stad och för vårt samhälle. Vi drivs också båda av ambitioner, nya framgångar och att göra avtryck. Vi på vårt sätt inom fotbollen och Serneke inom sin bransch. Vi vill båda framåt – och det känns väldigt bra att vi fortsätter tillsammans, beonar Håkan Mild.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.