Konkurs slår hårt mot Hammarby

Hammarby fotboll går till kronofogden för att få in 14 miljoner i kronor av föreningens tidigare huvudsponsor Huski Chocolates. Avtalet har brutits i förtid sedan bolaget Choki AB har ställt in betalningarna.

Hammarby måste arbeta lite annorlunda med ekonomin, då tidigare huvudsponsorn, Huski Chocolates, inte betalar enligt avtal. Inte mindre än 14 miljoner saknas.

Inför 2024 års säsong söker Hammarby ny tröjsponsor, och tar hjälp av kronofogden för att få in resterande avtalsbelopp, 14 miljoner för 2024.

Fastighetsmarknaden har störtdykt och tidningen Affärsvärlden berättar att Kvalitena hotas av konkurs under 2024.  För att om möjligt rädda företaget är flera attraktiva adresser i Stockholms innerstad, bland annat  Strandvägen 5 ute till försäljning.

Måste sälja på Strandvägen

Nummer 5 anses i fastighetsbranschen som juvelen av adresser i innerstaden, en hyresgäst är bl.a. affären Svenskt Tenn.

Kvalitenas tillgångar beräknas till åtta miljarder, och med fem miljarder i skulder. Banker och andra långivare trycker på, och i mars 2024 förfaller ett lån på 800 miljoner kronor. I den senaste kvartalsrapporten uppgick företagets likvida medel till 137 miljoner kronor.

Även Hammarby Handboll och Hammarby Bandy har drabbats av ekonomiska problem på grund av att Choki AB inte uppfyller tecknat avtal.

I  ett meddelande på hemsidan skriver Kalle Mattsson, vd. för Hammarby Handboll 

”Vi har väntat på utbetalningar under hösten och nu riskerar elitverksamheten att få stora problem med likviditeten under våren och det inverkar på hur mycket vi kan satsa inför nästa säsong”.

Hammarby Handboll är ett stabilt topplag i högsta serien och är i final i Svenska Cupen.

Sajten Bandypuls har rapporterat om att Hammarby Bandy väntar på en betalning på en halv miljon kronor, plus ett tidigare belopp på 250 00 kronor som betecknas som ”försenad”.

-Nu försöker vi hitta en bättre stadga och göra en bättre research innan vi går in i avtal med partners, säger bandyns ordförande Jan Henriksson till DN.

Hammarby Bandy finns i år i tabellens mittskikt.

Marcus hann undan

Racerföraren och Indy Car -ettan Marcus Eriksson har tidigare varit nära förknippad med Huski-loggan. 

Nu har Markus lämnat Kvalitena-sfären och skrev i september kontrakt med nya teamet Andretti Global vars ägare är Michael Andretti, för övrigt son till legendaren Mario Andretti, världsmästare 1978 i formel 1.

En poäng i sammanhanget är att Mario och Ronnie Peterson var tävlingskonkurrenter och bästa vänner under 1970-talets F 1 cirkus. Ronnie var från Örebro, Marcus Erikson är från Kumla. Andretti familjen gillar närkingar.

 Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.