Sponsrar i alla fall med miljonbelopp

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

De är med all rätt stolta över sitt företag, Erland Erlandsson och Jan Blad.

På ett naturligt sätt pratar Jan Blad i vi-termer. Han avser bådekollegan och medgrundaren i Amokabel, Erland Erlandsson, 67 och alla medarbetare.

Företagsledare så ängsliga

 Alstermo IF:s handbollssektion bildades 1971 inför frågan hur mycket företaget sponsarar handbollen med blir det inget krystat svar i stil med ”betydande”eller ”avsevärt”. I stället ett snabbt svar.

"Varför är så många företagsledare så ängsliga för att ange beloppet? Tror dom inte på sin investering eller har dom för dålig kännedom om dess effekter..."

Och det slutliga svaret är rakt och tydligt

Hoppsan, är det flera miljoner?

- Ja, det är det allt

Ändå miljonbelopp

Sedan får vi en utläggning om hur procentsatsen av företagets vinst är reserverattill lokala och regionala projekt för samhällets infrastruktur som ”skolan är mycket viktig liksom läkarstation, affärer och hotell”. 

När Amokabel-hallen (plats för cirka 700 åskådare) byggdes för 20 år sedan, skedde det med stöd av ortens ledande företag.

-Eftersom företaget gått ganska bra har det blivit ansenliga belopp

Rörelseresultat, (EBIT),2022 - 12, var 95 588 000 sek med en nettoomsättning på 1 280 709 sek.

Etablerat arbetssätt

- Varje Vd för våra bolag är också med när besluten tas om hur årets gracer (sponsoravtal) skall fördelas. Vi har även Jan och Erlands stiftelse, där syftet är ”att säkra koncernens etablering i Alstermo samt se till att en del av framtida vinster går till regionen”.

På Amo Handbolls hemsida under rubriken huvudpartners finns det bara enbart två namn, Amokabel och Jan och Erlands stiftelse.

- Våra säljare måste vara pålästa om handboll. När vi har figurerat i tv-sändningar ökar alltid förfrågningarna från när och fjärran. Vi brukar varje år ha några spelare anställda, nu är det bl a Erik Östlund som har fokus på företagets energifrågor.

Tränarpren Andreas Stockenberg var en tillgång, äve som föreläsare,men han sa upp sig. 

Resultaten i allsvenskanär emelleridinte så lysande just nu. 

Amo HK som nykomling i handbollsligan och har ändå en placering ovan nedlyttningsstrecket.

Har stärkt varumärket

Det framkommer som en röd tråd i samtalet hur varumärket ändå har stärkts via handbollsengagemanget.

Har ni haft någon profilannonsering i typ Dagens Industri, eller liknande?

-Nej, men vi har också arenareklam på långsidan vid AIKs hemmaarena i fotboll, och sponsrar både IK Oskarshamn (7 mil bort) och Nybro Vikings (4 mil).

 F d allsvensk tränare

På frågan om hur utfallet skulle bli om storheterna Växjö Lakers och Kalmar FF sökte samarbete, men nöjer oss med att få bekräftat att en av Kalmar FFs legendarer, Alstermosonen Eivert Blad (som hoppade in som tränare i allsvenska KFF och gjorde succé 1976) är Jans farbror.

Ändå deklarerade Jan, i  de första kontakterna att näringslivsprofilen inte var idrottsintresserad.

Det enkla är också en metod

Innan vi lämnar samhället med 900 personer i de småländska skogarna är   det oundvikligt  att inte förundras över hur granskogens mörka slöjor inte har knäckt Uppvidinge kommuns största näringslivsprofiler, Jan Blad och Erland Erlandsson att odla kreativa, ljusa tankar.

-När Erland och jag förra året skulle ta emot näringslivsmedaljen i Riddarhuset av Prins Carl Philip tvekade vi något inledningsvis, men det blev en minnesrik tillställning.

Jan tillägger:

-I slutet av varje år brukar jag sända blommor till Erland och tacka för att han ånyo under året stått ut med mig.

För att det stora skall ske behövs också de enkla små tankarna och gesterna.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Göteborg är fyllt till bristningsgränsen av idrottsungdomar, det vet ni vid det här laget.  Så här ser det ut varje år.Detär handbollslag frånPartillecCup som har avslutats, men alla har inte hunnit lämna stan. Och nu kommer dagligen allt flera av  fotbollslagen i Gothia Cup, de som förbereder inledningen på på världens största fotbollsturnering för ungdomar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.