Bandymiljoner saknas fortfarande

Bandysvenskarna i Raketa Kazan slits mellan hopp och förtvivlan. Från ursprungliga kontrakt och löften om miljonlöner till fiasko när klubbens finansiär flyttade till hopp när sportministeriet lovade ersättning till nya osäkra bud i dag. Hotet om att allt går i kras är överhängande.
- Det ser inte hoppfullt ut, säger Kazans svenske tränare Thony Lindquist.

 

Om han och de svenska spelarna har tålamod att vänta någon vecka kan det ändå bli en positiv lösning. Raketa Kazan och sportministeriet i republiken Tatarstan har svårt att komma överens med nya finansiärer.
- Det är inte kört, men jag skulle inte säga att det ser positivt ut. Kanske kan det lösa sig men det tar alldeles för lång tid, säger Thony Lindquist till Gefle Dagblad.
Raketa Kazans verksamhet finansierades av den mycket rike Nikolaj Kulasov och tanken var att klubben skulle ta upp kampen med de absolut främsta klubbarna. Därav satsningen på en svensk tränare och fem svenska spelare.

Men det var innan den ryske presidenten Vladimir Putin agerade. Han valde nämligen Nikolaj Kulasov till att bli guvernör i en av Rysslands 21 delrepubliker. Kulasov måste lämna Kazan och kan inte stå för mångmiljonsatsningen i bandyklubben. De nya ägarna har sagt ifrån och klubben har inte heller de ekonomiska möjligheterna.

Hoppet är inte ute, miljonerna och därmed ersättningarna till svenskarna kanske kommer, men om cirka två veckor ska första matchen spelas.   

- Det ska tydligen finnas ytterligare finansiärer som kan tänkas gå in och stödja upp ekonomin, men dessa personer är just nu i Bangkok på affärsresa och blir borta ändå tills på fredag. Och även om det skulle lösa sig då så är det bara fyra dagar innan vår första match. Den 14:e augusti spelar vi cupmatch och ska då åka till Moskva, berättar Lindquist.
I Ryssland är uppmärksamheten stor. Media bevakar händelserna och rapporterar om de olika turerna. Kazans supportrar är besvikna och undrar vad som ska ske härnäst.

Thony Lindquist har informerat samtliga svenska och finska spelare.
- Jag har berättat hur det ligger till och även om jag inte har gett dem något direkt råd så har jag förklarat vad jag själv känner, att det inte ser ljust ut. Men jag har också sagt att det kan lösa sig, så vill de vara lite kyliga och vänta så kan det kanske lösa sig.
Thony Lindquist har fått en förfrågan från en annan rysk klubben och spelarna har också blivit kontaktade.

 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.