Toivonens ja utlöste tre miljonvinnare

Värdet av en klausul som gäller vidareförsäljning har bevisats igen. Örgryte högaktar kontraktets rader om ”25 procent på summan” den dagen Malmö FF säljer Ola Toivonen. Den dagen är nu här. Samtidigt jublas det också i Degerfors.

Hasse Borg är både omdiskuterad och hårdhudad, men ingen kan ta ifrån honom konsten att förhandla. Han har varit lyhörd omväxlande förhalande i kontakterna med holländska PSV Eindhoven och nådde slutligen en mycket lyckad uppgörelse.

Tack vare Borg får MFF runt 30 miljoner, Örgryte cirka 9 miloner och moderklubben Degerfors en miljon. Alla är glada och handelsvaran, Ola Toivonen, får sin vilja fram, han får flytta utomlands.

Malmös lyckade försäljningar

MFF är Sveriges rikaste klubb, inte minst bidrog Zlatan Ibrahimovics flytt till Ajax för 82,5 miljoner, och försäljningen av Ola Toivonen förstärker ekonomin ytterligare. Därtill är det samme klubbdirektör som också har sålt tre andra spelare med bra ränta.

Markus Rosenborg gick till Ajax (sedan vidare till Bremen) för dryga 40 miljoner kronor. Afonso Alves var också en övergång på 40-miljonersnivå. Och under senare år har också Jimmy Dixon flyttat med flera miljoner i vinst.

Noterbart är att Malmö FF ofta gör bra affärer via Göteborg. Toivonen och Alves köptes från Örgryte. Dixon kommer från Häcken och nu senast värvades Daniel Larsson. Samtidigt kan påpekas att både Zlatan och Markus kommer från egna led.

Degerfors glöms inte bort

En lirare lämnar Sverige, men tre fotbollsklubbar förstärker sin ekonomi avsevärt. 22-årige Ola Toivonen kommer ursprungligen från Degerfors som för fyra år sedan inte fick in någon klausul om vidareförsäljning i kontraktet med Örgryte. Det bekräftar Lars-Erik Dalin, ordförande i Degerfors:
– Det finns inget inskrivet i Ola kontrakt som ger oss pengar vid en vidareförsäljning, men enligt Uefas regelverk har vi rätt till hälften av den så kallade solidaritetsersättningen.

Han hoppas på minst en miljon.
– Vi tappade nästan fyra miljoner i bidrag från svensk elitfotboll när vi åkte ur superettan, plus att vi befinner oss i en lågkonjunktur. Därför är givetvis de här pengarna mer än välkomna.
Ola Toivonen blir fotbollshistoriens andre degerforsare i den holländska storklubben. Föregångaren är Ralf Edström som startade sin utlandskarriär i PSV på 1970-talet.

Örgryte väntas få cirka 9 miljoner av övergångssumman eftersom klubben sålde Ola Toivonen 2006 för 5,5 miljoner kronor. Då avtalades om en vidareförsäljningsklausul på 25 procent, minus Öis försäljningssumma (5,5 miljoner) och därtill en speciell bonus.
- Vi har inte fått summan bekräftat, men helt klart förstärker vi klubbkassan rejält, säger ordföranden Lars Ranäng som vill att pengarna delvis ska användas till renovering och tillbyggnad av Öis-gården.

MFF ska köpa ersättare

Ola Toivonen ska genomgå en läkarundersökning och sedan inrikta sig på att flytta till Holland. Han är uttagen till landslagets USA-turné, men tackar troligen nej och ansluter i stället till PSV Eindhovens träningsläger i Spanien.

I Malmö sitter en nöjd Hasse Borg som än en gång har dragit ur en utländsk proffsklubb maximalt mycket pengar.
- Klubben blir i och för sig finansiellt starkare vilket inte är oviktigt, särskilt i dessa tider. Men det känns lite tråkigt för vi tappar en fantasisk fin kille och en bra fotbollspelare, säger han.

- Nu får vi se om vi kan hitta en bra ersättare. Vi visste att risken att förlora Toivonen var stor och har samtidigt tittat på nya spelare.
Många artiklar har ifrågasatt Borg, men den kritiken skjuter han undan.
- Det har blivit en del olyckliga rubriker och så vidare. Det har försvårat och gjort att det tagit längre tid. Förhandlingarna ska ju skötas mellan klubbarna, inte i media, säger Hasse Borg.
 

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken tillStockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.