Toivonens ja utlöste tre miljonvinnare

Värdet av en klausul som gäller vidareförsäljning har bevisats igen. Örgryte högaktar kontraktets rader om ”25 procent på summan” den dagen Malmö FF säljer Ola Toivonen. Den dagen är nu här. Samtidigt jublas det också i Degerfors.

Hasse Borg är både omdiskuterad och hårdhudad, men ingen kan ta ifrån honom konsten att förhandla. Han har varit lyhörd omväxlande förhalande i kontakterna med holländska PSV Eindhoven och nådde slutligen en mycket lyckad uppgörelse.

Tack vare Borg får MFF runt 30 miljoner, Örgryte cirka 9 miloner och moderklubben Degerfors en miljon. Alla är glada och handelsvaran, Ola Toivonen, får sin vilja fram, han får flytta utomlands.

Malmös lyckade försäljningar

MFF är Sveriges rikaste klubb, inte minst bidrog Zlatan Ibrahimovics flytt till Ajax för 82,5 miljoner, och försäljningen av Ola Toivonen förstärker ekonomin ytterligare. Därtill är det samme klubbdirektör som också har sålt tre andra spelare med bra ränta.

Markus Rosenborg gick till Ajax (sedan vidare till Bremen) för dryga 40 miljoner kronor. Afonso Alves var också en övergång på 40-miljonersnivå. Och under senare år har också Jimmy Dixon flyttat med flera miljoner i vinst.

Noterbart är att Malmö FF ofta gör bra affärer via Göteborg. Toivonen och Alves köptes från Örgryte. Dixon kommer från Häcken och nu senast värvades Daniel Larsson. Samtidigt kan påpekas att både Zlatan och Markus kommer från egna led.

Degerfors glöms inte bort

En lirare lämnar Sverige, men tre fotbollsklubbar förstärker sin ekonomi avsevärt. 22-årige Ola Toivonen kommer ursprungligen från Degerfors som för fyra år sedan inte fick in någon klausul om vidareförsäljning i kontraktet med Örgryte. Det bekräftar Lars-Erik Dalin, ordförande i Degerfors:
– Det finns inget inskrivet i Ola kontrakt som ger oss pengar vid en vidareförsäljning, men enligt Uefas regelverk har vi rätt till hälften av den så kallade solidaritetsersättningen.

Han hoppas på minst en miljon.
– Vi tappade nästan fyra miljoner i bidrag från svensk elitfotboll när vi åkte ur superettan, plus att vi befinner oss i en lågkonjunktur. Därför är givetvis de här pengarna mer än välkomna.
Ola Toivonen blir fotbollshistoriens andre degerforsare i den holländska storklubben. Föregångaren är Ralf Edström som startade sin utlandskarriär i PSV på 1970-talet.

Örgryte väntas få cirka 9 miljoner av övergångssumman eftersom klubben sålde Ola Toivonen 2006 för 5,5 miljoner kronor. Då avtalades om en vidareförsäljningsklausul på 25 procent, minus Öis försäljningssumma (5,5 miljoner) och därtill en speciell bonus.
- Vi har inte fått summan bekräftat, men helt klart förstärker vi klubbkassan rejält, säger ordföranden Lars Ranäng som vill att pengarna delvis ska användas till renovering och tillbyggnad av Öis-gården.

MFF ska köpa ersättare

Ola Toivonen ska genomgå en läkarundersökning och sedan inrikta sig på att flytta till Holland. Han är uttagen till landslagets USA-turné, men tackar troligen nej och ansluter i stället till PSV Eindhovens träningsläger i Spanien.

I Malmö sitter en nöjd Hasse Borg som än en gång har dragit ur en utländsk proffsklubb maximalt mycket pengar.
- Klubben blir i och för sig finansiellt starkare vilket inte är oviktigt, särskilt i dessa tider. Men det känns lite tråkigt för vi tappar en fantasisk fin kille och en bra fotbollspelare, säger han.

- Nu får vi se om vi kan hitta en bra ersättare. Vi visste att risken att förlora Toivonen var stor och har samtidigt tittat på nya spelare.
Många artiklar har ifrågasatt Borg, men den kritiken skjuter han undan.
- Det har blivit en del olyckliga rubriker och så vidare. Det har försvårat och gjort att det tagit längre tid. Förhandlingarna ska ju skötas mellan klubbarna, inte i media, säger Hasse Borg.
 

För andra gången har Riksidrottsnämnden slagit fast att Boden Hockey ska beviljas dispens från Svenska Ishockeyförbundets krav att tillhöra en ligaorganisation – i det här ärendet Hockeyettan AB.

Beskedet är  ett svårt nederlag för ishockeyns förbundsbas, Anders Larsson, och hans styrelse, som tidigare vägrat att efterleva tidigare RIN-beslut med den här innebörden.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel förlänger samarbetet till och med 2028

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel är tungviktarei idrotts-Sverige. Nu har de enats om ett nytt sponsoravtalet.Båda parter pratar om det största någonsin. Ett kontrakt som innebär en förlängning av samarbetet under de kommande sju åren. Det nya avtalet gäller till och med 2028 och innehåller ett utökat samarbete. 

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Thomas Wassberg är aldrig omöjlig. Oavsett TV-kanal och äventyr ställer han upp. När nu Discovery satsar på ett nytt utmaningsprogram är Thomas en av deltagarna. Bland de övriga märks Lisa Ajax, Mikael "Soldoktorn" Sandström och Maria Montazam, Klas Eriksson, Magdalena Graaf, Danyel Couet, och Alexandra Zazzi. 

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.