Umeå säger nej till Marta

Marta lämnar Umeå IK och svensk fotboll tappar sin kanske största artist. Fem års succé tar slut när Marta och hennes agent, Fabiano Farah, inte ger besked och därmed har både Umeå IK och LDB Malmö tappat tålamodet och intresset.

Det blir ett trist slut på en glänsande och oförglömlig period. Marta har med sin agents stöd spelat ut klubbarna mot varandra och förhoppningen har funnits i det längsta både i norr och i syd samtidigt som ett miljonkontrakt från Los Angeles har lockat Marta.

Agenten höll inte löftet

I förrgår valde LDB Malmö och finansiären Kent Widding Persson att meddela att klubben inte kunde vänta längre och på onsdagen gjorde Umeå IK det samma.

I ett pressmeddelande skriver klubben att Fabiano Farah skulle ha besvarat ett kontraktserbjudande för mer än en månad sedan – utan det skedde. Klubben skriver
”Den 5 december lämnade Umeå IK åter ett kontraktsförslag till Fabiano Farah som han besvarade två dagar senare med att han skulle återkomma med kommentarer veckan därpå. Därvid har det stannat. Detta ointresse att diskutera med Martas arbetsgivare de senaste 5 åren gör att Umeå IK nu väljer att sätta punkt för denna mycket långdragna historia, skriver Umeå IK i ett pressmeddelande”.

Agentens uppgifter om att Umeå IK inte betalat ut de bonusar som Marta enligt avtal ska få möts av oförståelse.
- Det är ingenting som man sagt till oss, men visst det kan hända att det är någonting som missats. Det måste jag kolla upp, säger klubbdirektören Britta Åkerlund.

Agenten har meddelat att de problemen måste lösas innan och att klubben först då visar ett seriöst beteende, men Britta Åkerlund har varken hört några klagomål eller känner till uteblivna bonusar. Hon tror i stället att Marta inte är intresserad av en fortsättning i Umeå.
- Jag bygger inte truppen efter Marta, vi har en enskild budget för det som Martas egna sponsorer står för, säger Britta Åkerlund.

Det är helt uppenbart att allt handlar om en väntan till rätt tillfälle för offentliggörande av beslutet att Marta ska spela Los Angeles Sol. Och att det ske ske vid den årliga Fifa-galan i Zürich den 12 januari för at få maximal uppmärksamhet.

Litat för mycket på henne

I pressmeddelandet framhåller Umeå IK:
”Det har varit 5 otroliga säsonger med Marta i Umeå IK:s färger. Marta kom till Umeå med höga förväntningar på sig och har både infriat och vida överträffat dessa. Omgiven av fantastiska lagkamrater och en stark organisation har Marta utvecklats till världens ojämförligt bästa kvinnliga fotbollsspelare. Trots sin särklassiga ställning som fotbollsspelare har Marta ändå alltid värnat om laget och sina lagkamrater. Alla stjärnor har ett starkt ego men Marta har aldrig låtit egot bli starkare än laget och lagandan”.

Nu får Umeå IK tona ner förväntningarna inför 2009 menar mittbacken Karolina Westberg i Västerbottens Folkblad.
- Någon gång kanske man får ta det lite lugnare i målsättningen för att bygga upp något nytt, säger Westberg.
Umeå IK:s landslagsveteran Karolina Westberg som själv inte är förvånad över utgången:

- Jag har haft det på känn hela tiden och vetat om det ett tag. För lagets del är det såklart tufft att tappa världens bästa fotbollsspelare, hon går inte att ersätta. Men nu får andra kliva fram och ibland kanske vi litat lite för mycket på henne, säger Westberg.
 

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken tillStockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.