Umeå säger nej till Marta

Marta lämnar Umeå IK och svensk fotboll tappar sin kanske största artist. Fem års succé tar slut när Marta och hennes agent, Fabiano Farah, inte ger besked och därmed har både Umeå IK och LDB Malmö tappat tålamodet och intresset.

Det blir ett trist slut på en glänsande och oförglömlig period. Marta har med sin agents stöd spelat ut klubbarna mot varandra och förhoppningen har funnits i det längsta både i norr och i syd samtidigt som ett miljonkontrakt från Los Angeles har lockat Marta.

Agenten höll inte löftet

I förrgår valde LDB Malmö och finansiären Kent Widding Persson att meddela att klubben inte kunde vänta längre och på onsdagen gjorde Umeå IK det samma.

I ett pressmeddelande skriver klubben att Fabiano Farah skulle ha besvarat ett kontraktserbjudande för mer än en månad sedan – utan det skedde. Klubben skriver
”Den 5 december lämnade Umeå IK åter ett kontraktsförslag till Fabiano Farah som han besvarade två dagar senare med att han skulle återkomma med kommentarer veckan därpå. Därvid har det stannat. Detta ointresse att diskutera med Martas arbetsgivare de senaste 5 åren gör att Umeå IK nu väljer att sätta punkt för denna mycket långdragna historia, skriver Umeå IK i ett pressmeddelande”.

Agentens uppgifter om att Umeå IK inte betalat ut de bonusar som Marta enligt avtal ska få möts av oförståelse.
- Det är ingenting som man sagt till oss, men visst det kan hända att det är någonting som missats. Det måste jag kolla upp, säger klubbdirektören Britta Åkerlund.

Agenten har meddelat att de problemen måste lösas innan och att klubben först då visar ett seriöst beteende, men Britta Åkerlund har varken hört några klagomål eller känner till uteblivna bonusar. Hon tror i stället att Marta inte är intresserad av en fortsättning i Umeå.
- Jag bygger inte truppen efter Marta, vi har en enskild budget för det som Martas egna sponsorer står för, säger Britta Åkerlund.

Det är helt uppenbart att allt handlar om en väntan till rätt tillfälle för offentliggörande av beslutet att Marta ska spela Los Angeles Sol. Och att det ske ske vid den årliga Fifa-galan i Zürich den 12 januari för at få maximal uppmärksamhet.

Litat för mycket på henne

I pressmeddelandet framhåller Umeå IK:
”Det har varit 5 otroliga säsonger med Marta i Umeå IK:s färger. Marta kom till Umeå med höga förväntningar på sig och har både infriat och vida överträffat dessa. Omgiven av fantastiska lagkamrater och en stark organisation har Marta utvecklats till världens ojämförligt bästa kvinnliga fotbollsspelare. Trots sin särklassiga ställning som fotbollsspelare har Marta ändå alltid värnat om laget och sina lagkamrater. Alla stjärnor har ett starkt ego men Marta har aldrig låtit egot bli starkare än laget och lagandan”.

Nu får Umeå IK tona ner förväntningarna inför 2009 menar mittbacken Karolina Westberg i Västerbottens Folkblad.
- Någon gång kanske man får ta det lite lugnare i målsättningen för att bygga upp något nytt, säger Westberg.
Umeå IK:s landslagsveteran Karolina Westberg som själv inte är förvånad över utgången:

- Jag har haft det på känn hela tiden och vetat om det ett tag. För lagets del är det såklart tufft att tappa världens bästa fotbollsspelare, hon går inte att ersätta. Men nu får andra kliva fram och ibland kanske vi litat lite för mycket på henne, säger Westberg.
 

För andra gången har Riksidrottsnämnden slagit fast att Boden Hockey ska beviljas dispens från Svenska Ishockeyförbundets krav att tillhöra en ligaorganisation – i det här ärendet Hockeyettan AB.

Beskedet är  ett svårt nederlag för ishockeyns förbundsbas, Anders Larsson, och hans styrelse, som tidigare vägrat att efterleva tidigare RIN-beslut med den här innebörden.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel förlänger samarbetet till och med 2028

Svenska Fotbollförbundet och Svenska Spel är tungviktarei idrotts-Sverige. Nu har de enats om ett nytt sponsoravtalet.Båda parter pratar om det största någonsin. Ett kontrakt som innebär en förlängning av samarbetet under de kommande sju åren. Det nya avtalet gäller till och med 2028 och innehåller ett utökat samarbete. 

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Thomas Wassberg är aldrig omöjlig. Oavsett TV-kanal och äventyr ställer han upp. När nu Discovery satsar på ett nytt utmaningsprogram är Thomas en av deltagarna. Bland de övriga märks Lisa Ajax, Mikael "Soldoktorn" Sandström och Maria Montazam, Klas Eriksson, Magdalena Graaf, Danyel Couet, och Alexandra Zazzi. 

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.