Borta bra, men hemma bäst!

En ny storhetstid står för dörren. Timrå lyckades med det omöjliga – att locka hem Jonathan Dahlen, 24 år, från proffslivet i NHL-laget San José. Han presenterades av Timrå-ledningen under onsdagen och har signerat ett kontrakt över fem år.

Ekonomiska detaljer är inte kända, men sannolikt blir Dahlén SHL:s högst betalde spelare kommande säsong. En rimlig gissning är att månadslönen överstiger 300 000 kronor.

Nej, nu struntar Jonathan Dahlén i NHL och väljer SHL i stället

Dahlén valde Timrå - blir bäst betald i SHL

 

Han blir Timrås fjärde ”hemvändare” i höst, tidigare har det etablerade trion Emil Petersson, Anton Lander och Anton Wedin valt sin tidigare förening. Timrå, som kvalade sig kvar i våras mot Djurgården har nu ett lag som kan sikta högre upp i tabellen. Ja, nu talas om en ny storhetstid, i lokalmedia och bland supporters.

Lagets anhängare har också del i Dahléns återkomst. Efter en lyckosam swish-kampanj  bland sponsorer och supporters och som inbringade 600 000 krono, kunde sportchefen Kimmo Kapanen lägga den sista pusselbiten i projekt Dahlén.

Under säsongen beräknas Timrå ha en omsättning på cirka 100 miljoner kronor, en stark bas för ekonomiansvariga är TV avtalet som C Mora-gruppen som den här säsongen tangerar 50 miljoner kronor.

-Det betyder mycket för mig att åter få dra på mig Timrå-tröjan, säger Dahlen  till  föreningens hemsida.

Han har tidigare varit med om att spela upp Timrå i SHL vid två tillfällen, 2018 och 2021, sistnämnda säsong var han kapten och presterade svårslagna 93 poäng (35+58) på 60 matcher. Dahlén är såväl målskytt som framspelare, även Tre Kronors förbundskapten, nye Sam Hallam, är att gratulera.

I Dahlén har Hallam en ledande spelare, som dessutom kommer att finnas framför hans ögon hela säsongen.

-Alla här, ja i hela Medelpad, vet Jonathans betydelse för föreningen och den här bygden, poängterar Kimmo Kapanen tidigare målvakt med finska rötter.

Han vaktade Timrå-buren 2001-2005 och tillträdde som sportchef i maj 2022 efter. Han gavs den föga avundsvärda uppgiften att efterträda välkände Kent ”Nubben” Norberg som lämnade för HV 71.

Kapanen har rivstartat och för er som redan tippat SHL, seriestart 17 .e september, finns nog anledning att lämna in ett nytt tips. Timrå inleder på bortais mot Frölunda. Hemmapremiär den 22:a mot Leksand.

Förra säsongen tillbringade Dahlén i San Jose Sharks, hans facit blev 22 poäng (12+10) på 22 matcher. Inte tillräckligt bra ansåg Shark ledningen och valde att inte förlänga kontraktet. Inte heller några andra NHL-lag var intresserade – det tackar svensk ishockey och Timrå för.

Jonathan Dahlén är son till tidigare NHL-proffset Ulf Dahlén.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.