Tidernas yngste tar sats mot en NHL-karriär

Han blev sjätte svenske spelare att gå topp två i den årliga NHL-draften i Bridgestone Arena i Nashviille. Han var även först att väljas topp tre på fem år

 I vårens VM  i Tammersfors blev han Tre Kronors yngste VM-spelare någonsin, han antecknades där för 5 poäng (2+3).

-Jag är lite chockad, men inte helt förvånad. Men det kändes jäkligt mäktigt att höra mitt namn så tidigt.

En tonåring på väg mot sin första miljard i lön!

Örebros Leo Carlsson, född på annandag jul 2004, hockeyfostrad i Färjestads pojkishockey, valdes av Anaheim Ducks i Kalifornien som andra spelare i första rundan.

Ny Mats Sundin” 

Han var tippad att gå topp tre, men ”Ankorna” såg chansen sedan Chicago haft sitt första val, Kanada-talangen Connor Bedard.

I det hockeygalna Kanada ser många en ”ny Mats Sundin” i Leo Carlsson. Han har de fysiska måtten, 88 kg tung och 1,90 cm lång. Anaheim hör hemma i ligans nedre skikt men manager Pat Verbeek har påbörjat en ombyggnad av laget och har redan försäkrat sig om flera unga lovande spelare i tidigare drafter.. 

Det är mot den bakgrunden vi ska se valet av Örebro-sonen, räkna inte med några omedelbara framgångar för Anaheim och Leo.

 Pat Verbeek bygger på sikt och kanske, kanske, kan ”Ankorna” vara framme i kamp om Stanley Cup-pokalen om fem till sex år.

Att bli vald tidigt är ingen garanti för cupjubel. Av de fem svenskar som tidigare valts topp två har Victor Hedman och Gabriel Landeskog var sin Stanley Cup ring, övriga tre, Mats Sundin, Toronto och  Daniel Sedin, Vancouver, lyckades aldrig, Rasmus Dahlin, Buffalo, men han har ännu chansen.

Notera också att Peter Forsberg, med två Stanley Cup vinster valdes först i sjätte rundan i 1991 års draft, då av Philadelphia Flyers. Han blev sedan bortbytt till Colorado, en verkligt  dålig ”trejd” av Philadelphia.

Det är ännu oklart om Leo Carlsson väljer att ansluta till Anaheim direkt, eller om Pat Verbeek väljer att Leo spela ut sitt kontrakt med Örebro i SHL, han har ett år kvar på sitt avtal med närkingarna.

Några besked har ännu inte lämnats.

Enligt NHL:s regler är högsta tillåtna lön för spelare som har draftats  2023 högst 950 000 dollar eller 10 450 000 svenska kronor, räknat efter en dollarkurs på elva kronor. Det stora ekonomiska lyftet väntar för Leo när han skriver nästa kontrakt, det kommer då att handla om ett kontrakt över sex till åtta år och med ett sammanlagt värde upp mot en miljard kronor.

Nyligen läste vi om schweizaren Timo Meier, 26 år, som skrivit kontakt med New Jersey Devils , över åtta år, till ett värde av 8,8 miljoner dollar eller i snitt 95 miljoner kronor per säsong. 

För svensk publik är Timo Meier näst intill okänd.  Svenske lagkamraten Jesper Bratt, med Trångsund i södra Stockholm som moderklubb, skrev nyligen ett lika långt kontrakt, värde 85 miljoner kronor årligen.

Den högsta svensklönen i NHL, 123 miljoner, den gångna säsongen har lyfts av Erik Karlsson, 33 år.

Slovak, fostrad i Sverige

Det var för övrigt ett stort svenskparty i Nashville då inte mindre än sex svenska spelare valdes i den prestigetunga första rundan. Ett gott betyg till svensk ishockey och förbundets ungdomsverksamhet.

Ett namn att följa i framtiden är också 19-årige Dalibor Dvorsky, slovak, som valdes som nr 10 av St. Louis. Han flyttade till Sverige som 9-åring, har fostrats i AIK och ska kommande säsong spela för Oskarshamn i SHL. Många rankar slovaken som en kommande världsklasspelare.

Följande svenskar gick i första rundan, draften fortsätter natten till fredag:

Tom Willander, Rögle, till Vancouver som nr. 11, Axel Pelikkka Sandin till Detroit som nr 17, Otto Stenberg, Frölunda, till St. Louis som nr 25,  Theo Lindstein, Brynäs till St. Louis som nr. 29 , David Edström Frölunda, till Las Vegan Golden Knights som nr 32.

Draftordningen är baserad på den gångna säsongens placering i NHL:s grund serie. Inom de poängmässigt sämsta lagen sker en lottdragning, turordningen  blev därmed Chicago, Anaheim och Columbus. Systemet har till uppgift att utjämna skillnader mellan lagen och skapa en publikt och ekonomiskt stark liga.

Här finns också en möjlighet att byta draftval, eller ge upp val, under säsongen, vid större spelaraffärer. Totalt ska cirka 200 talanger väljas av de 32 lagen.

I Anaheim finns sedan tidigare Brynäs-spelaren Jakob Silfverberg, 33 år Tre Kronors lagkapten i VM i våras, samt Isac Lundeström, 23-årig forward från Luleå.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.