Tidernas yngste tar sats mot en NHL-karriär

Han blev sjätte svenske spelare att gå topp två i den årliga NHL-draften i Bridgestone Arena i Nashviille. Han var även först att väljas topp tre på fem år

 I vårens VM  i Tammersfors blev han Tre Kronors yngste VM-spelare någonsin, han antecknades där för 5 poäng (2+3).

-Jag är lite chockad, men inte helt förvånad. Men det kändes jäkligt mäktigt att höra mitt namn så tidigt.

En tonåring på väg mot sin första miljard i lön!

Örebros Leo Carlsson, född på annandag jul 2004, hockeyfostrad i Färjestads pojkishockey, valdes av Anaheim Ducks i Kalifornien som andra spelare i första rundan.

Ny Mats Sundin” 

Han var tippad att gå topp tre, men ”Ankorna” såg chansen sedan Chicago haft sitt första val, Kanada-talangen Connor Bedard.

I det hockeygalna Kanada ser många en ”ny Mats Sundin” i Leo Carlsson. Han har de fysiska måtten, 88 kg tung och 1,90 cm lång. Anaheim hör hemma i ligans nedre skikt men manager Pat Verbeek har påbörjat en ombyggnad av laget och har redan försäkrat sig om flera unga lovande spelare i tidigare drafter.. 

Det är mot den bakgrunden vi ska se valet av Örebro-sonen, räkna inte med några omedelbara framgångar för Anaheim och Leo.

 Pat Verbeek bygger på sikt och kanske, kanske, kan ”Ankorna” vara framme i kamp om Stanley Cup-pokalen om fem till sex år.

Att bli vald tidigt är ingen garanti för cupjubel. Av de fem svenskar som tidigare valts topp två har Victor Hedman och Gabriel Landeskog var sin Stanley Cup ring, övriga tre, Mats Sundin, Toronto och  Daniel Sedin, Vancouver, lyckades aldrig, Rasmus Dahlin, Buffalo, men han har ännu chansen.

Notera också att Peter Forsberg, med två Stanley Cup vinster valdes först i sjätte rundan i 1991 års draft, då av Philadelphia Flyers. Han blev sedan bortbytt till Colorado, en verkligt  dålig ”trejd” av Philadelphia.

Det är ännu oklart om Leo Carlsson väljer att ansluta till Anaheim direkt, eller om Pat Verbeek väljer att Leo spela ut sitt kontrakt med Örebro i SHL, han har ett år kvar på sitt avtal med närkingarna.

Några besked har ännu inte lämnats.

Enligt NHL:s regler är högsta tillåtna lön för spelare som har draftats  2023 högst 950 000 dollar eller 10 450 000 svenska kronor, räknat efter en dollarkurs på elva kronor. Det stora ekonomiska lyftet väntar för Leo när han skriver nästa kontrakt, det kommer då att handla om ett kontrakt över sex till åtta år och med ett sammanlagt värde upp mot en miljard kronor.

Nyligen läste vi om schweizaren Timo Meier, 26 år, som skrivit kontakt med New Jersey Devils , över åtta år, till ett värde av 8,8 miljoner dollar eller i snitt 95 miljoner kronor per säsong. 

För svensk publik är Timo Meier näst intill okänd.  Svenske lagkamraten Jesper Bratt, med Trångsund i södra Stockholm som moderklubb, skrev nyligen ett lika långt kontrakt, värde 85 miljoner kronor årligen.

Den högsta svensklönen i NHL, 123 miljoner, den gångna säsongen har lyfts av Erik Karlsson, 33 år.

Slovak, fostrad i Sverige

Det var för övrigt ett stort svenskparty i Nashville då inte mindre än sex svenska spelare valdes i den prestigetunga första rundan. Ett gott betyg till svensk ishockey och förbundets ungdomsverksamhet.

Ett namn att följa i framtiden är också 19-årige Dalibor Dvorsky, slovak, som valdes som nr 10 av St. Louis. Han flyttade till Sverige som 9-åring, har fostrats i AIK och ska kommande säsong spela för Oskarshamn i SHL. Många rankar slovaken som en kommande världsklasspelare.

Följande svenskar gick i första rundan, draften fortsätter natten till fredag:

Tom Willander, Rögle, till Vancouver som nr. 11, Axel Pelikkka Sandin till Detroit som nr 17, Otto Stenberg, Frölunda, till St. Louis som nr 25,  Theo Lindstein, Brynäs till St. Louis som nr. 29 , David Edström Frölunda, till Las Vegan Golden Knights som nr 32.

Draftordningen är baserad på den gångna säsongens placering i NHL:s grund serie. Inom de poängmässigt sämsta lagen sker en lottdragning, turordningen  blev därmed Chicago, Anaheim och Columbus. Systemet har till uppgift att utjämna skillnader mellan lagen och skapa en publikt och ekonomiskt stark liga.

Här finns också en möjlighet att byta draftval, eller ge upp val, under säsongen, vid större spelaraffärer. Totalt ska cirka 200 talanger väljas av de 32 lagen.

I Anaheim finns sedan tidigare Brynäs-spelaren Jakob Silfverberg, 33 år Tre Kronors lagkapten i VM i våras, samt Isac Lundeström, 23-årig forward från Luleå.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen